Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byli jste někdy okradeni dvakrát v té samé věci?

Někteří obyvatelé naší země zřejmě ano! Tento článek nemá být odborným pojednáním o prezidentské amnestii. Nemohu hodnotit, zda ji někdo promýšlel tak, aby pomohl někomu konkrétnímu, nebo naopak někdo nedomyslel, jaký dopad bude mít na naši společnost a jednotlivé lidi. Chtěl bych se zabývat pouze jedním aspektem, kterým je odpuštění provinění třetí osobou. Má prezident morální právo vyhlásit amnestii v takové šíři, jako byla vyhlášena v lednu 2013, a slučuje se taková amnestie s křesťanským pojetím milosti?

Mnozí z nás se už setkali s tím, že byli okradeni. To, co je u krádeže našich osobních věcí nejhorší, není až tak ztráta peněz, jako ztráta jistoty a pocit beznaděje. Někdo cizí se procházel po mém bytě, někdo narušil mé soukromí. To jsem sám zažil před dvěma lety. Ztráta nebyla finančně tak vysoká, horší bylo překvapení z toho, že se někdo v noci volně pohyboval po našem bytě, zatímco v ložnici spala má žena. Další ránou bylo jednání pojišťovny, která se vehementně snažila najít důvod proč nám nevyplatit žádné peníze. Nám o ty peníze až tak nešlo, stačila by nám jen symbolická částka jako vyjádření soustrasti a pochopení. Dočkali jsme se pouze odmítavých reakcí, úředních frází a samota se ještě prohloubila.

Před pěti lety nám jeden autobazar odcizil auto, které jsme tam chtěli prodat. Bylo to dědictví ve výši 500 000 korun. Samozřejmě, že nás mrzela ztráta peněz, ale ještě horší byl onen pocit podvodu a bezmoci. Zvlášť když jsme zjistili, že pachatel nic "oficiálně" nevlastní a okradených lidí je tolik, že se celková dlužná částka nedá za jeden život splatit. Určitá úleva přišla, až když proběhl spravedlivý soud. Člověk cítil spravedlnost a to, že se ho někdo zastal.

Svět je nespravedlivý a nemůžeme čekat, že nám bude vždy vše nahrazeno. Musíme se umět vyrovnávat s prohrami a ztrátami. Lidé ale přesto potřebují v tom všem chaosu znát pravdu a spravedlnost. Vědět, že za nimi někdo stojí, že se ví, co je dobré a co špatné. Toto vědomí by měly zprostředkovávat soudy. Na druhou stranu má fungovat i určitá pojistka v případě, že by byl trest příliš tvrdý nebo došlo k nějakému omylu - tím je prezidentská amnestie. Soudy i amnestie však mají pomáhat spravedlnosti, jejich cílem má být přiměřené potrestání viníka a obhajoba nevinného.

Panuje představa, že křesťané musí odpouštět a měli by amnestii určitě schvalovat. To je část pravdy - život, ve kterém odpouštíme druhým jejich provinění spáchaná vůči nám, je mnohem snazší než život v křivdách a neodpuštění. Odpouštět je dobré a křesťan má tu možnost, protože sám ví, kolik bylo odpuštěno jemu.

Musíme ale rozumět i tomu, že žádné odpuštění není zadarmo. Za každé odpuštění jakékoli viny musí někdo nést následek. Z toho důvodu mohu odpouštět jen konkrétní činy, které se vztahují k mé osobě.

Pokud mě někdo poškodí tím, že mi odcizí 1000 korun, a je dopaden, mohu mu odpustit (prominout to, co mi ukradl). V tom případě jsem se dobrovolně rozhodl nést následky svého odpuštění. Stále mi totiž těch 1000 korun bude chybět. Pokud někdo odcizí 1000 korun mému příteli a je dopaden, nemám právo viníkovi odpustit, protože se neprovinil proti mně. Naopak, pokud bych takovému člověku z moci nějaké autority odpustil a řekl, že se nic nestalo, poškodím tím svého přítele, budu vůči němu jednat nespravedlivě, stejně jako ten, kdo ho okradl.

Mnoho lidí ví, že Bůh odpouští. Proč by tedy nemohl takto křesťansky jednat i prezident. Odpověď je zřejmá: Nemůže, protože mu nikdo nic neudělal. Bůh mohl lidem odpustit proto, že vzal na sebe (tedy jeho syn Kristus) naše viny i důsledky našich vin. To je důvod, proč byl Kristus ukřižován. Opět tedy někdo musel nést trest. Bůh pouze nemávl rukou se slovy: "Všechno smazáno, nic se nestalo." Musel za naše viny zaplatit smrtí svého syna. Ale zpět k mému příteli. Aby můj přítel nebyl mým ospravedlněním toho, kdo jej okradl, poškozen, musel bych já zastoupit onoho zloděje a ukradených 1000 korun zaplatit svému příteli z vlastní kapsy. Pak mám právo odpustit onomu zloději, protože dluh se přesouvá mezi mě a jeho.

Pokud by chtěl mít prezident morální právo vyhlásit amnestii (úředně ho samozřejmě má) v tom smyslu, jak ji vyhlásil dne 1. 1. 2013, musel by být ochoten nahradit všem poškozeným to, co jim bylo upřeno, odcizeno. Jinak toto právo ztrácí a z amnestie se místo nástroje, který chrání spravedlnost, stává nástroj, který spravedlnost poškozuje. Jelikož jsem zatím neslyšel od jejího autora srozumitelně vysvětlené důvody amnestie, ani mi není známo, že by chtěl někomu něco nahradit, obávám se, že mnozí lidé v naší zemi byli okradeni podruhé a nemají nikde zastání. Vyrovnat se s tímto pocitem podvodu a beznaděje je asi ještě horší než se vyrovnat s původní ztrátou peněz.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Růžička | pondělí 4.2.2013 20:21 | karma článku: 23,55 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 885x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik