Volby se blíží, agresivita stoupá

Dnes jsem si položil velmi jednoduchou otázku: Může samotný charakter předvolební kampaně vyvolat ještě jinou odezvu, než jenom (ne)zvolení dotyčné politické strany? Odpověď je samozřejmě ano. Takže opravdu si zasloužila ČSSD rozbitý nos, utopence a vajíčka, nebo v tom bude i něco jiného než kampaň samotná?

Média prezentují předvolební kampaň ČSSD jako "agresivní". Stačí se podívat třeba do MF DNES, Lidových novin nebo kamkoliv jinam. Všude se píše o agresivitě, kterou ČSSD prezentuje, někde se píše dokonce i o vyvolávání třídních bojů tím, že ČSSD podporuje jenom určitou část obyvatel ČR.

Jenže problém bude spíš jinde. Nejprve si ale shrňme data:

- ČSSD praktikuje obří negativní kampaň na své politické konkurenty
- ostatní to dělají také

- ČSSD ostře vystupuje proti lidem, institucím a názorům, které jdou proti jejímu přesvědčení
- ostatní to dělají také

- ČSSD platí studentíkům za pokřikování na politické konkurenty
- dám ruku za to, že ostatní to dělají také

- ČSSD má jasný a srozumitelný názor na vývoj země po volbách

A ostatní ne? Jistě, každá strana má alespoň nějaký rámcový program, co by chtěla s naší zemí udělat. Jenže nikdo své programové úkoly neříká tak konkrétně, zjevně a přesvědčeně, jako ČSSD. A možná v tomhle je největší "agresivita" této strany. Že hlásá svůj konkrétní názor na věc. Pak je jasné, že se někomu nemusí líbit, rupne mu v kouli a jde si na nějaký meeting fyzicky vybít nějakou svou frustraci.

Je prostě nesmysl tvrdit, že ČSSD si za útoky na sebe může sama díky své negativní kampani zaměřené prosti ostatním stranám. Možná s negativní kampaní nemusíme souhlasit, může se nám i morálně příčit, ale musíme se smířit s tím, že je to regulérní součást předvolebního boje, tak jako tomu je i v jiných zemích desítky let. Jestli ale představitelé ČSSD dostávají "nakládačku" od agresivních jedinců, nebude to vina této strany nebo její kampaně. Leda že by se ČSSD provinila tím, že má jasný názor a nebojí se ho prezentovat. No fuj, že nestydí!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Průcha | pátek 7.5.2010 17:46 | karma článku: 11,18 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Tomáš Průcha

O spasiteli Radkovi

22.4.2010 v 16:17 | Karma: 19,77

Tomáš Průcha

Zábavné antikampaně

19.4.2010 v 16:44 | Karma: 7,50