Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O spasiteli Radkovi

Partnerka Klára mi sice blog chválí, ale prý píši příliš suše. Poslala mi proto text, jak by si psaní blogu představovala, kdyby na to měla byť jen trochu času. A protože tahle biblická alegorie o Radku Johnovi souzní s mým náhledem na Věci veřejné, předkládám text s radostí veřejnosti.

Objevil se nový Mesiáš. Se svými apoštoly chce vyhnat staré a zkorumpované kupčíky z chrámu české politiky a stádo věřících v neposkvrněného se utěšeně rozrůstá. Kristovi apoštolové byli většinou rybáři. I apoštolové nového Mesiáše jsou rybáři. Loví sice ve vodách kalnějších, než je biblická řeka Jordán, zato vytahují samé zlaté rybky. Apoštol Michal (Babák) radí bohatým, jak na daně, Vít (Bárta) je učí, jak zabezpečit jmění proto lapkům, apoštol Lukáš (Semerák) zajišťuje bohatým luxusní bydlení a Kamil (Jankovský) se stará o jejich zdraví. A vysoko nad nimi se vznáší Duch a Otec Roman (Janoušek) a bdí nad čistými skutky svého syna a svých apoštolů.

Nová církev vetkla do svého názvu dvě V, jako dvojité vítězství a vše nasvědčuje tomu, že jejich úsilí bude naplněno. Jak by ne, když to myslí se všemi tak dobře. Už jsou znechuceni svým bohatstvím, které by nejraději rozdali chudým a potřebným. Už nechtějí zavírat oči před nespravedlností a vykořisťováním. A protože na vlastní kůži poznali, jak špinavý je svět velkých kupců, chtějí ho napravit. Touží stanout v první bojové linii a utkat se se všemi těmi falešnými proroky, ať už přicházejí zleva či zprava.

V čele svatých šiků kráčí sám Beránek Mediální, mistr kazatel, který pro svůj úkol převzal občanské jméno Radek (John). Neposkvrněný, nenamočený a spravedlivý, valí se jak obrněný vůz a na všechny strany střílí ze všech palubních zbraní. Nic mu není svaté, jelikož on sám je svatý. Za dávných pohanských dob byl sice angažovaným členem kmene mladých divochů (SSM) a ve svých klínopisech (Mladý svět) dával čtenářům za vzor velmi divoké divochy (moskevské komsomolce a angolské soudruhy studenty), za což byl náležitě odměňován. Rada starších ho posílala na cesty za západní hranice svého kmene, kam se tehdy směl podívat jen málokdo, a vyznamenala ho talismanem pro štěstí (medailí za socialistickou výchovu). Hliněné tabulky, kam se zapisovaly úkoly, jimiž byl tento „vyvolený“ pověřován, se však překvapivě nedochovaly…

Ale to vše jsou jen nevinné hříchy mládí. I hříchy pozdější, téměř čerstvé jsou již pozapomenuty: podivný odchod z TV Nova, podivné moderování firemních večírků v době svého investigativního novinářství, podivné šéfredaktorování předraženého časopisu VZP, podivné předsedávání představenstvu Ora Printu, podivné honoráře ve výši 4 milionů ze státní kasy za 20 besed a 12 minutový film o alkoholu, podivně zfalšované vítězství v primárkách VV, podivně utajované nevěry a podivně 7 let zatloukaná nemanželská dcera… Zapomenuta je i jeho lež, které se dopustil 4.3.2009 pro idnes.cz: „Mně už vymysleli asi osm nemanželských dětí, to bych byl okresní nadsamec. Když čtu, že muži jsou z devadesáti procent neplodní, vyzývám milé dámy: když jsem tak výkonný, hlaste se, která máte problém počít dítě. Dočítám se, že mám prý syna v Mikulově, že má se mnou dítě i bývalá televizní moderátorka. Nesmysly, nesmysly, nesmysly...“ V té době měl už šestiletou nemanželskou dceru…

A protože mu všechno prochází, zdá se, že se Radek John skutečně plně vžil do role jediného spravedlivého. Dští síru na ostatní politické strany a sbírá body. V popularitě přeskočil všechny jejich lídry a mnoho lidí by ho chtělo za premiéra, protože představuje tolik kýženou změnu. Je nový, nepřichází z politického bahna, ví jak na darebáky. Nebere si servítky, mluví zpříma, je výřečný a má charisma. Říká to, co chtějí lidé slyšet, ale říká to jinak než jeho političtí protivníci, ti farizejové. Jenže každý Mesiáš má svého Jidáše. Jen aby se Johnovým Jidášem nestal on sám. Zklamané davy pak rády křepčí pod křížem…

 

Doufám, že Klára pro mě ještě někdy něco napíše. Do té doby vás budu oblažovat svými texty sám. Nebo mi nějaký zajímavý materiál pošlete i vy? Co si myslíte o samozvaných kazatelích ze strany Věci veřejné? Opravdu je Radek John takový beránek? Každý názor v diskuzi se cení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Průcha | čtvrtek 22.4.2010 16:17 | karma článku: 19,77 | přečteno: 1065x
  • Další články autora

Tomáš Průcha

Volby se blíží, agresivita stoupá

Dnes jsem si položil velmi jednoduchou otázku: Může samotný charakter předvolební kampaně vyvolat ještě jinou odezvu, než jenom (ne)zvolení dotyčné politické strany? Odpověď je samozřejmě ano. Takže opravdu si zasloužila ČSSD rozbitý nos, utopence a vajíčka, nebo v tom bude i něco jiného než kampaň samotná?

7.5.2010 v 17:46 | Karma: 11,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Tomáš Průcha

Zábavné antikampaně

Jsou antikampaně a antikampaně. V minulém článku z pátku jsem upozorňoval na poněkud nevhodnou a po všech stránkách odstrašující negativní kampaň ODS. Dnes se proto zaměřím na takové antikampaně, které se jednoznačně vyvedly.

19.4.2010 v 16:44 | Karma: 7,50 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Průcha

Vedení ODS jinak mluví, jinak myslí

Negativní kampaně se definitivně usídlily na naší politické scéně. Dnes už je dělají snad všechny strany. Zajímavé je, že pro ti nim bojuje ODS a stále si na ně stěžuje, zatímco právě ODS v posledních dnech nejvíce kydá hnůj na ostatní strany.

16.4.2010 v 16:05 | Karma: 19,47 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Průcha

Chybějící krok k očištění ODS není tak snadný

Výměna volebního lídra byla pro ODS velkou záchranou. Definitivně zdiskreditovaný Topolánek odešel a jeho místo zaujal Petr Nečas – spíše nenápadná figurka, která nikdy příliš nevyčnívala a proto nikdy nikoho nemohla čímkoli dráždit. Jenže politická strana není jen o jednom člověku. K očistě ODS by bylo třeba vyměnit více lidí.

12.4.2010 v 18:29 | Karma: 14,27 | Přečteno: 775x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Průcha

Rošáda ODS nemění síly na šachovnici!

Události tohoto týdne, ke kterým jsem se vyjádřil ve svém posledním textu na tomto blogu, vedly nakonec k odvolání Mirka Topolánka z pozice lídra volební kampaně ODS a kandidáta na premiérské křeslo. Tuto pozici po něm převzal Petr Nečas. Povede tato změna k nějakému výsledku?

26.3.2010 v 15:45 | Karma: 11,91 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 984x
Vystudoval jsem na vysoké škole mezinárodní vztahy, ale vždycky jsem se nejvíce zajímal o domácí politiku. Jsem zaměstnaný ve státní správě a mezi mé koníčky patří například literatura faktu a cestování.

Seznam rubrik