Rošáda ODS nemění síly na šachovnici!

Události tohoto týdne, ke kterým jsem se vyjádřil ve svém posledním textu na tomto blogu, vedly nakonec k odvolání Mirka Topolánka z pozice lídra volební kampaně ODS a kandidáta na premiérské křeslo. Tuto pozici po něm převzal Petr Nečas. Povede tato změna k nějakému výsledku?

Kdo čte můj blog, jistě ví, že nejsem příznivcem pravicové politiky ODS. Jedno ale téhle straně upřít nemůžu, a to je snaha zachránit špatně zahájenou kampaň. A myslím, že odvolání Topolánka a jeho nahrazení Petrem Nečasem je pro ODS správný krok, který může straně přivést zpátky voliče zhrozené nedávným vývojem událostí i poslední vládou ODS.

Nečas je sice dost nevýrazný a neprůbojný, ale určitě se nebude mnoha lidem příčit jeho vystupování, zatímco Topolánek se už poslední dobou choval opravdu jako sprostý buran. Nečas je proti němu uhlazený a na oko věcný politik, který sice nebude nikoho tak odpuzovat, ale nejspíš ani neosloví úplně nové voliče. To je mi, ale, upřímně jedno. Důležité je, že se výměnou volebního lídra ODS zvedne politická kultura v naší zemi.

Co mě ale o to víc zajímá, to jsou reálné následky této rošády na vývoj České republiky a životní úrovně občanů. Domnívám se, že ve výsledku bude vliv téměř nulový. ODS totiž má dál stejného předsedu, tedy Topolánka, dál prosazuje stejný program, který dokonce sestavoval sám Nečas, a dál se ve vedení strany promenují pochybné existence typu Langera, Dalíka, Béma nebo Gandaloviče.

Přívádí mě to k jednoduchému závěru. A jednoduchý závěr bývá často ten nejsprávnější. Nečas byl dosazen na přední pozici jen kvůli tomu, aby jako poměrně nevýrazný a nekontroverzní politik, který se nepotýká tolik s médii, zakryl pravou tvář ODS. Nečas je prostě pouze bílý kůň strany, ale zároveň je figurkou v rukou Langera, který mu diktuje, co má říkat (viz. Aktualne.cz). Přitom na Langera zrovna před pár dny prasklo, že s mafiány musel spolupracovat zcela vědomě. Vedle Langera tu máme navíc často propíraného Dalíka, který dál zůstává hlavním poradcem předsedy strany Topolánka. A vzhledem k tomu, že Nečas musí poslouchat svého stranického předsedu, bude muset, chtíc nechtíc, poslouchat i Dalíka. A pak tu máme ještě Béma, který v posledním roce svého pražského panování nadělal tolik kiksů, že už nemá smysl je ani připomínat.

Nečas není pro ODS žádnou změnou ani příslibem, je jen habaďurou na voliče. Tahle rošáda nezmění rozložení sil na politické šachovnici a už vůbec nepovede “k lepším zítřkům” naší země. To by se ODS musela Topolánka zbavit definitivně a následně poslat pryč šedé eminence Langera, Béma a další. Pak se možná budeme moci bavit o tom, zda má nebo nemá smysl podporovat ODS. S jejich plánovanými reformami a se stále stejnými lidmi ve vedení to ale možné není.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Průcha | pátek 26.3.2010 15:45 | karma článku: 11,91 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Tomáš Průcha

O spasiteli Radkovi

22.4.2010 v 16:17 | Karma: 19,77

Tomáš Průcha

Zábavné antikampaně

19.4.2010 v 16:44 | Karma: 7,50