Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Placení hrazeného, hrazení placeného

Když jsem psal svůj první příspěvek na blog, Plomba na české zdravotnictví, rozhodně jsem nečekal, že se ze zdravotnického tématu stane rovnou seriál. Tentokrát mě totiž zaujala webová stránka Modrá nemoc, která shrnuje plány ODS a TOP 09 na zpoplatnění lékařských výkonů. O této stránce jsem se dozvěděl na serveru iHned a neprodleně upoutala mou pozornost.

Skoro všechny naše politické strany tvrdí, že bez nějakých poplatků u lékaře se do budoucna neobejdeme. Sice to dost popírá samotný smysl plošného zdravotního pojištění, o čemž jsem argumentoval ve výše zmíněném textu, ale nejspíš nám nezbyde, než se s tím smířit. Kvůli tomu, že platíme vysoké pojištění, je to sice nespravedlivé, ale co se dá dělat, když je tu tolik politiků, kteří nejsou schopni vymyslet nějaký jiný způsob, jak dostat zdravotnický systém z krize. Nedělejme si iluze, že na doplatky u lékaře nedoplatí ten, kterému má celý systém sloužit – tedy pacient...

Mám-li věřit stránce Modrá nemoc (www.modranemoc.cz), pak ODS a TOP 09 plánují úhrady lékařských zákroků až v šokující výši. Bohužel u ceníku nazvaném “Kolik zaplatíme” chybí zdroj uvedených informací, ale některé částky již byly zmíněné například stomatologickou komorou nebo ministerstvem zdravotnictví a tyto sumy cenám na webu Modrá nemoc odpovídají. Že by plomba nebo rengenové vyšetření měly stát 400 korun, to už média uvedla mnohokrát. Ale desetitisícové částky za často rutinní chirurgické zákroky (jako třeba operace slepého střeva), to jsou opravdu nečekané hrozby pro peněženky pacientů.

Netvrdím a nikdy jsem ani netvrdil, že zdravotnické služby by měly být bez výjimky zdarma. Například hrazení nadstandardních zákroků prostě být musí, jinak by systém pojištění zbankrotoval. Ale hradit desetitisícové částky za operace, které už běžně lékaři zvládali v devatenáctém století, a zároveň platit další desetitisíce ročně za pojištění, jaksi postrádá jakýkoli smysl...

Na uvedené stránce pak nalezneme i hrstku doložených citátů politiků, kteří podobné úpravy ve zdravotnickém systému nejen schvalují, ale přímo aktivně podporují. Nejvíce mě pobavil (a zároveň rozesmutněl) citát Miroslava Kalouska (TOP 09): "Umřít je z hlediska nákladů na zdravotní péči mimořádně šetrné.“ Cynický bonmot bychom ale mohli po zásluze obrátit proti němu: "Odchod Kalouska z politiky je z hlediska nákladů na zdravotní péči mimořádně šetrné.”

Zajímalo by mě, kdo stránku Modrá nemoc připravil. Osobně bych to tipoval na ČSSD, protože tato strana v médiích aktivně vystupuje proti návrhům ODS a TOP 09 na zneužití pojištěneckého systému. Od komunistů nebo lidovců bych podobnou aktivitu nečekal, ale je možné, že web připravil třeba nějaký zdrcený potenciální pacient. Ať už je ale autor kdokoliv... jedno je jisté: ODS a TOP 09 jsou asi hrozně zdravé strany.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Průcha | pátek 12.3.2010 17:54 | karma článku: 12,95 | přečteno: 973x
  • Další články autora

Tomáš Průcha

Volby se blíží, agresivita stoupá

Dnes jsem si položil velmi jednoduchou otázku: Může samotný charakter předvolební kampaně vyvolat ještě jinou odezvu, než jenom (ne)zvolení dotyčné politické strany? Odpověď je samozřejmě ano. Takže opravdu si zasloužila ČSSD rozbitý nos, utopence a vajíčka, nebo v tom bude i něco jiného než kampaň samotná?

7.5.2010 v 17:46 | Karma: 11,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Tomáš Průcha

O spasiteli Radkovi

Partnerka Klára mi sice blog chválí, ale prý píši příliš suše. Poslala mi proto text, jak by si psaní blogu představovala, kdyby na to měla byť jen trochu času. A protože tahle biblická alegorie o Radku Johnovi souzní s mým náhledem na Věci veřejné, předkládám text s radostí veřejnosti.

22.4.2010 v 16:17 | Karma: 19,77 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Tomáš Průcha

Zábavné antikampaně

Jsou antikampaně a antikampaně. V minulém článku z pátku jsem upozorňoval na poněkud nevhodnou a po všech stránkách odstrašující negativní kampaň ODS. Dnes se proto zaměřím na takové antikampaně, které se jednoznačně vyvedly.

19.4.2010 v 16:44 | Karma: 7,50 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Průcha

Vedení ODS jinak mluví, jinak myslí

Negativní kampaně se definitivně usídlily na naší politické scéně. Dnes už je dělají snad všechny strany. Zajímavé je, že pro ti nim bojuje ODS a stále si na ně stěžuje, zatímco právě ODS v posledních dnech nejvíce kydá hnůj na ostatní strany.

16.4.2010 v 16:05 | Karma: 19,47 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Průcha

Chybějící krok k očištění ODS není tak snadný

Výměna volebního lídra byla pro ODS velkou záchranou. Definitivně zdiskreditovaný Topolánek odešel a jeho místo zaujal Petr Nečas – spíše nenápadná figurka, která nikdy příliš nevyčnívala a proto nikdy nikoho nemohla čímkoli dráždit. Jenže politická strana není jen o jednom člověku. K očistě ODS by bylo třeba vyměnit více lidí.

12.4.2010 v 18:29 | Karma: 14,27 | Přečteno: 775x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 984x
Vystudoval jsem na vysoké škole mezinárodní vztahy, ale vždycky jsem se nejvíce zajímal o domácí politiku. Jsem zaměstnaný ve státní správě a mezi mé koníčky patří například literatura faktu a cestování.

Seznam rubrik