Rusko se rozpíná, svět přihlíží

Rusko opakuje krymský scénář. Putin se roztahuje po Evropě jako Hitler. Trestání Ruska už je k ničemu, je třeba ho zastavit. Uděláme s tím něco?

A pak že se historie neopakuje. Na konci třicátých let dvacátého století měla za sebou Evropa světovou válku a  hospodářskou krizi. Jedna ponížená velmoc nalezla svého spasitele, který se rozhodnul vrátit ji na výsluní a byl svým národem milován. Hitler vstoupil do Porúří a svět nic neudělal. Hitler obsadil Rakousko a svět nic neudělal. Obsadil Sudety a svět nic neudělal. Obsadil i zbytek Československa a stále se nic nedělo. Napadl Polsko a svět mu vyhlásil válku, ale pořád se nic nedělo. Pak převálcoval západní Evropu a němečtí vojáci se mohli koupat v Atlantiku, kdyby francouzské atlantické pobřeží k tomu bylo více vhodné. Málem vyhráli a stali se vládci světa a stalo mnoho sil a kruté boje nejhorší války v dějinách, aby byl poražen.

Dnes se děje to samé. Západ má za sebou taky hospodářskou krizi, má za sebou namáhavé tažení proti terorismu a chtěl by mít mír a chtěl by nevydávat peníze na zbrojení a armády. Jenže pokaždé, když se tohle stane, když Západ poleví svůj tlak na zbytek světa, když přestane četníkovat a jde se někdo, kdo tu slanost využije. Někdo, koho to povzbudí k drsným, tvrdým a neoblomným krokům z minulosti.

Putin pochopil jednou. Že v současné světové konstelaci, že se současnými západními politiky se mu vyplatí riskovat. Když bude s poker face zvyšovat sázky může vyhrát. Půjde  tak dlouho, jak se mu to bude zdát výhodné. Urve si co nejvíce. Tohle je drsná hra. Bude krást tak dlouho, odkud nenarazí na odpor. Na odpor, který by za něco stál. Prostě staré znám Česko z drzosti nejdál dojdeš. A daří se mu.

Do klína mu už spadl Krym. A protože to vyšlo, tak pokračuje. Když mu to vyjde s východní Ukrajinou, půjde dál. A co to bude? Kyjev? Moldávie? Pobaltí? A pak Polsko? Slovensko? Finsko? A zastaví se kde? V Praze, jako Stalin v roce 1945? Nebo v Berlíně? Nebo ve Švédsku? Nebo že by Rusové přece jen taky chtěli vyzkoušet to koupání v Atlantiku?

To, co se teď děje na východní Ukrajině je opravdu opakování krymského scénáře. Putin ho jen vylepšil a přizpůsobil místním podmínkám. Je pružný. Trik s neoznačenými ruskými vojáky už by mu takhle otevřeně na podruhé neprošel a tak vyslal skutečnou milici v prvním sledu. Ale fotografové už odhalili druhý sled. Je jasné, že na východní Ukrajinu zase proudí ruští špioni a vojáci.

Ještě něco Putin vymyslel. Nový způsob intervence. Žádné valení se tankových kolon, žádné padákové výsadky a nálety na strategické pozici, ale prosakování. Prostě infiltrace do cílové země. Přestože Rusové nepostupují za hřmění děl je to intervence. Úplně obyčejná intervence a agrese.

Nemohu si pomoct, ale zdá se mi, že si na to svět tak nějak začíná zvykat, protože nereaguje, jak by měl. Ukrajinci pořád vyhrožují operací proti separatistům, ale pořád to odkládají. Na druhou stranu se jim nelze divit, protože taková silová operace si může vyžádat hodně objetí, což vyvolá totální hysterii ruské a proruské propagandy a může být zneužito Ruskem jako záminka intervence. Pokud však nezasáhnou, tak o východní Ukrajinu přijdou z boje, což jak my Češi víme, má zničující dopad na morálku národa na 100 let dopředu.

I když většina Čechů se Ruska právem obává, přesto se zde najde více proruských kolaborantů a Mnichovanů než v  ostatních národech a to je opravdu velká hanba. Je to jedno jestli se skrývají za nenávist k EU, za údajný pragmatismus nebo za typicky české "kašlete na to a dejte si klobásu“, je to prostě hanba. Stydím se za ně.

Západ evidentně začíná chápat, že se s Putinem nedomluví, ale stále nemá koule na to reagovat adekvátně. Bylo by to třeba opravdu už zareagovat pohyby vojsk a ne posílat letadlo po jednom. V tom má Miloš Zeman pravdu. Rozmístit vojska NATO na hranicích jeho území.

Jediné co Západ začíná zřejmě chápat je fakt, že uvalovat sankce až posléze jako reakce na něco, co se stalo je k ničemu. Že když už se uvalují sankce, tak je třeba to udělat proto, aby se něčemu zabránilo. To, že podle posledních zpráv jde EU v čele rozšiřování sankcí vůči Rusku je první dobrá zpráva o EU po letech. A USA se  k tomu rozšíření mají připojit taky.

Je to poslední naděje, že by to mohlo Putina odradit od dalších kroků směřujících k anexi východní Ukrajiny. Ale musím uznat, že je velmi malá pravděpodobnost, že by to k tomu mohlo vést.

A co my občané? Měli bychom být moudřejší a odvážnější než naši politici. Zvláště tady v Česku, kde si politici myslí, že stačí přijmout nějakou rezoluci a problém s Ruskem je vyřešen. To, co se děje na východ od nás je příšerné a ohrožuje nás to. Budeme spoléhat na neschopné politiky nebo vezmeme naší budoucnost do svých rukou a ukážeme jim, že máme obavu z Ruska a chceme se této hrozbě bránit?

Jestli se Putinovi bude dařit pořád opakovat stejný scénář dokola a dokola, tak to bude stále horší. Jestli nedotlačíme politiky k ráznému se postavení Rusku, skončí to jen dvěma způsoby a oba jsou nepřijatelné. Buď to se dočkáme ruské okupace, nebo války.

Ještě není pozdě tomu zabránit. Ale čas se krátí…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomasz Peszynski | úterý 15.4.2014 10:04 | karma článku: 17,98 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77