Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruská propaganda – 2.díl

Začátkem února 2016 zorganizoval spolek East European Information Centre, jehož jsem místopředsedou, konferenci o ruské propagandě.

Akce se konala na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ve spolupráci se studentským Východoevropským klubem a pod záštitou europoslance Jaromíra Štětiny.

Konference byla nanejvýš zajímavá. I já, který se zabývám ruskou propagandou již přes dva roky a myslel jsem si, že mě už nemůže nic překvapit, jsem tam slyšel mnoho zajímavých informací. Nemohu tudíž čtenáře ochudit o sdělení, co nejpodstatnějšího se na konferenci dělo. Pokud někdo má zájem o podrobný záznam konference, dávám ho k dispozici.

Dnes bych se chtěl věnovat poslednímu panelu konference, který mě osobně zaujal nejvíce a který byl věnován tzv. ruskému světu a souboji Ruska se zbytkem světa.

Agresivní novou ruskou ideologii zvanou (po svém autorovi) duginismus představil Roman Joch. K jeho příspěvku a k tomu, co na konferenci říkal, bych se rád ještě vrátil v samostatném textu.

Dalším hostem tohoto panelu byl známý bývalý český diplomat Petr Kolář, který mluvil o ruské společnosti a ruské duši. Ruský národní pocit popsal jako pýchu, která předchází pádu; Rusy poznal jako lidi, kteří si váží a vzhlíží k těm, kteří jim vládnou. Rusko Petr Kolář vnímá jako zemi, která hledá viníky za své problémy mimo své hranice. Teď „je“ tím viníkem Západ.

Dále mluvil Michael Romancov – politický geograf. Mluvil o rozdílu mezi Ruskem a Evropou – o tom, jak Španělé a Portugalci dovedli zalidnit pusté části světa, kdežto Rusko, přestože se již v 17. století stalo největším státem světa, nic takového nedokázalo. Podle Romancova nedokáže svou velikost využít. Jedinou věcí, pro kterou se Rusku jeho velká rozloha hodí, je obrana, ale v době míru je Rusku k ničemu – ruská velikost pak nikoho nezajímá.

Rusko se dvakrát podílelo na světovém kolektivním úsilí o porážku globální hrozby – v době Napoleona a v době Adolfa Hitlera. Pokaždé za to od Západu dostalo nabídku zapojit se do jeho struktur, ale pokaždé ji odmítlo. Odmítlo rovněž přiznat, že se podílelo na úsilí kolektivním, vždy totiž následně tyto akce vydávalo za úsilí své vlastní.

Nyní, za vlády Vladimíra Putina, odmítlo Rusko spolupráci se Západem již potřetí.

Michael Romancov mluvil i o tom, že se každý větší stát odmítá s Ruskem přátelit a snaží se od něj co nejvíce odpoutat Michael Romancov mluvil i o tom, že každý větší stát se odmítá s Ruskem přátelit a snaží se od něj co nejvíce odpoutat, a položil otázku, proč tomu tak je.

Na závěr panelu promluvil europoslanec Jaromír Štětina. Popsal ruské nekonvenční prostředky k vedení hybridní války – šíření válečného folklóru (propaganda o krutostech nepřítele, která se učí na ruských vojenských školách), zabíjení nezávislých novinářů, vypovídání zahraničních zpravodajů, zákaz činnosti nevládních organizací, budování trollingových sítí v zemi protivníka, pěstování nenávisti vůči představitelům zemí protivníka, spolupráce s antidemokratickými silami v zemích protivníka, kybernetické útoky, nedodržování mezinárodních smluv, budování nadnárodních politických sítí, přímé používání teroru (politické vraždy), infiltrace parlamentních shromáždění, nasazení zelených mužíčků a samozřejmě šíření dezinformací.

Zajímavá byla rovněž diskuze, protože dala příležitost zúčastněným panelistům pronést ještě mnoho zajímavých slov.

Petr Kolář reagoval na dotaz ohledně užitečných idiotů. Rozdělil je na tři kategorie. První jsou užiteční idioti jako takoví, tedy lidé přesvědčení o ruské pravdě. Druhá kategorie jsou idioti koupení a třetí kategorie jsou idioti vydíratelní.

Roman Joch užitečné idioty rozdělil podobně: na skupinu lidi koupených, na lidi, kteří nenávidí současný režim, a lidi, kteří jsou upřímně přesvědčeni o své pravdě. Joch se o této poslední kategorii zmínil podrobněji, ale tomu bych se také dovolil věnovat zvlášť.

Na dotaz jak se dá pomoci Rusku, odpověděl Petr Kolář jednoznačně, podle něj tak, že je potřeba pomoci Ukrajině, protože úspěšná Ukrajina se může stát vzorem Ruska. Dále Kolář vidí pomoc Rusku v tom, že Rusové uvidí prosperitu a sílu západu, a k tomu vede jen jediná cesta – prohlubující se spolupráce mezi EU a USA. K tomu slouží právě dohoda TTIP, jejíž odpůrce pan Kolář jednoznačně považuje za putinovské užitečné idioty.

Na dotaz ohledně ruského militarismu odpověděl velice zajímavě pan Romancov, který označil ruská tvrzení o tom, že Rusové nikdy nevedli dobyvačnou válku, za nonsens, už jen vzhledem k historickým faktům –kolik státních útvarů Rusko dobylo, aby dosáhlo dnešní velikosti.

Na dotaz ohledně Miloše Zemana odpověděl například Jaromír Štětina, že ho považuje za jednoho z největších proputinských trollů, lháře a opilce.

Závěrem padl ještě dotaz na propojení migrační krize a ruské propagandy. Na to reagoval pan Kolář, který připomněl, že to, že migrační vlnu do EU organizují USA, tvrdí další kremelský ideolog Starikov. Kolář připomněl i to, že tento názor sdílí i český politolog Robejšek, jehož jediným argumentem pro toto tvrzení je: „Kdybych já byl americký politik, tak dělám to samé.“

Jaromír Štětina v odpovědi na stejnou otázku upozornil na špatnou migrační politiku V4. Romancov připomněl rovněž v Rusku populární tezi (která je v rozporu s tím, co se obecně tvrdí v Česku), že Rusko je naším spojencem v boji proti islámu a která říká, že Rusko by mělo vést pravoslaví a islám v boji proti špatnému islámu, který byl nakažen západním liberalismem. Představu Zemana, že Rusko je naší přirozeným spojencem v boji proti islámu, označil za nesmysl.

Roman Joch naopak označil migrační krizi za ruský gambit (o tom, co Roman Joch říkal, se zmíním podrobněji v posledním díle).

video třetího panelu:

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomasz Peszynski | pátek 25.3.2016 16:00 | karma článku: 20,85 | přečteno: 1531x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

Vážení čtenáři a přátelé. Dovolte mi, abych i já oznámil svůj odchod z blogů Idnes. Kvůli Babišovi, jak jinak.

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

18.4.2017 v 16:00 | Karma: 35,73 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

59 Tomahawků by měl být jen začátek

V následujícím textu se pokusím vysvětlit, čeho by měl americký raketový útok na Asada být začátek. A proč mě naplňuje mírným optimismem.

18.4.2017 v 10:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

Shrnutí toho, co zas vyvedl Donald Trump. Je potřeba neustále poukazovat na to, že není standartní demokratický politik, ale někdo, kdo absolutně nemá na to být americkým prezidentem.

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

V Evropské unii se rozbíhá naprosto zásadní debata o budoucnosti EU, kterou Česko úspěšně ignoruje, abychom si zase mohli stěžovat na „diktát Bruselu.“

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1003x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář