Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruská i česká politická bída

Ve středu dne 16. 4. 2014 jsem se zúčastnil Liberálního fóra na pražské Kampě na téma "Rusko a ztráta evropské bezpečnosti". Liberální fórum je diskusní platforma při Liberálně ekologické straně založena Michalem Horáčkem. V minulém článku jsem popsal podle mně hlavní myšlenku celé diskuze- ekonomické sankce proti Rusku. Nebylo to však vše, co tam zaznělo a i další vyslovené myšlenky si zaslouží zveřejnit.

Hosty tohoto fóra byli Luboš Dobrovský, bývalý ministr obrany, Martin Bursík, předseda strany LES, novináři Petra Procházková a Libor Dvořák, politolog Josef Mlejnek, hudebník a bývalý politik Michael Kocáb a bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář. Mezi organizátory a publikem jsem zaznamenal přítomnost političky Kateřiny Jacques, dokumentaristky Olgy Sommerové, expolitika Jana Rumla a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a mnohých dalších…

Účastníci tohoto setkání se například vyjadřovali k postoji politiků, kteří jsou momentálně u moci. Luboš Dobrovský vyhodnotil Zemanovy výroky o odstrašování Ruska za prázdné, protože nejsou naplněné žádnými konkrétními politickými kroky. Kritizován byl i premiér Sobotka. Michael Kocáb o Sobotkovi konstatoval, že zmírňuje ruskou hrozbu a straší nás tím, co nás to bude stát, být proti Rusku aktivní.

Martin Bursík viděl současnou situaci jako příležitost pro Česko, které mohlo Evropě předat svou zkušenost s  ruskou okupací. Tato příležitost však byla promarněna. Naštěstí, se iniciativy chopilo Polsko. Díky za Sikorského, konstatoval Bursík. Připomněl rovněž diskuzi o výstavbě protiraketového radaru v Brdech. Radar byl test, zda jsme ve sféře ruského zájmu. (Navzdory tomu, že jsme ve strukturách Západu). Připomněl, že se na celé diskuzi projevil vliv ruských tajných služeb a lidí, kteří mají své ekonomické zájmy v Rusku.

Samozřejmě, že účastníci kritizovali i Václava Kaluse, o kterém bylo řečeno, že k obraně Putina používá argumenty propagandy jeho režimu (Dobrovský). Kocáb Klausovy komentáře k současné situaci v Evropě označil za nehorázné.

Mluvilo se i o Zaorálkovi, o kterém Dobrovský řekl, že je jediným českým politikem u moci, který vidí nutnost účinných sankcí vůči Rusku. Michael Kocáb zdůraznil nutnost právě Zaorálka podpořit a označil to, za jednu z možných věcí, které můžeme udělat.

Neméně zajímavé bylo hodnocení současného Ruska a jeho politiky, které z úst zúčastněných zaznělo.

Petra Procházková konstatovala, že současná situace je způsobena Putinovými zvrácenými osobním i ambicemi a současně konstatovala, že si momentálně Rusko dělá ze Západu legraci. S Dobrovským se shodli v tom, že se za poslední roky Putinův ruský režim nezměnil a že je tudíž nepřekvapilo, to, co se stalo.  Dobrovský připomněl, že ruská vojenská doktrína umožňuje bránit Rusy v jakékoliv zemi, kde  se cítí ohroženi. Pokud nebude Rusko zastaveno, nebude okupovat jen Krym a východní Ukrajinu, ale Ukrajinu celou a ale i další země a to až tak daleko, jak mu to bude umožněno. Zatímco Rusko v roce 2013 zřídilo speciální jednotky určené k zahraničním intervencím, NATO není v současnosti schopno vojensky ubránit nikoliv Ukrajinu, ale členské země v Pobaltí. Lavrov již vyhrožuje Lotyšsku, a pokud se nic nezmění, je pravděpodobné, že na konec bude obsazeno i ono. A NATO prostě nemá sílu, aby tomu zabránilo.

Libor Dvořák konstatoval, že zatímco po Stalinovi zůstal v Rusku Stalinismus, který má své fanoušky i dnes, po Putinovi zbude Putinismus, který hromadně zachvátil obyvatelstvo.

Politolog Mlejnek vidí paralelu mezi současným Ruskem a předválečným Německem, mimo jiné i proto, že Rusové jsou Putinovi vděčni, stejně jako němci Hitlerovi, za zlepšení ekonomické situace.

Situaci ruských disidentů připomněl Michael Kocáb, který je ohodnotil jako lidi, kteří projevují obdivuhodnou statečnost. Na adresu západní politiky konstatoval, že západní politici sice umí perfektně analyzovat a popsat, co se děje, ale že se to bohužel neodráží v jejich činech. Putin došel až do dnešní situace jen proto, že si to mohl dovolit. Vracíme se k politice usmiřování. Velké skupiny obyvatelstva se Putinovy politiky zastávají.

Petr Kolář zase popisoval ruskou politickou mentalitu. Ruští politici říkají svým zahraničním partnerům: "Co nám budete říkat, co máme dělat, když jsme vás osvobodili." Konstatoval, že pokud dá někdo Rusku najevo, že se ho bojí, Rusové si ho okamžitě přestanou vážit.

Ptám se tedy. Chceme, aby si nás Rusové vážili nebo ne?

 

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 21.4.2014 12:11 | karma článku: 15,73 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Bojme se Babiše

Zmateně a zdánlivě neškodně vypadající obrýlený chlapík hovořící československy je největší hrozbou demokracie v zemi.

27.2.2017 v 16:00 | Karma: 42,96 | Přečteno: 5292x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Kdo nakope Rusku zadek?

Na bezpečnostní konferenci v Mnichově sliboval americký senátor Graham, že rok 2017 se stane rokem, kdy americký kongres nakope Rusko do zadnice. Nezbývá než doufat.

27.2.2017 v 10:06 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (2)

Donald Trump je nevyčerpatelnou inspirací proto ty, kteří chtějí varovat svět před ztrátou soudnosti a demokracie. Proto jsem se rozhodl věnovat mu celý nepravidelný seriál.

26.2.2017 v 11:00 | Karma: 17,05 | Přečteno: 770x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně

Po měsíci Trumpova prezidentování se potvrzuje, že se jedná o nejhoršího, nejdivnějšího, nejamatérštějšího a zároveň nejnedemokratičtějšího prezidenta USA.

20.2.2017 v 10:00 | Karma: 22,58 | Přečteno: 985x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Rusko a uprchlíci

Pokud se týká vyvolávání problémů v EU, nenechává Rusko nic náhodě. A to ani v případě obrovského problému s migrací.

13.2.2017 v 16:02 | Karma: 20,62 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář