Proč je třeba vystoupit proti Nočním vlkům

Je nutno uznat, že názor na jízdu proputinovského gangu Nočních vlků přes východní Evropu není tak jednoznačný, jako byl názor na americkou kolonu Dragoon ride. Přesto je důležité proti této další ruské provokaci vystoupit. Proč?

Jízda Nočních vlků souvisí s výročím konce druhé světové války. To ji spojuje s návštěvou Miloše Zemana v Moskvě. Za jiných okolností by byla jízda motorkářů, stejně jako návštěva jednoho prezidenta kdekoliv v pořádku. Ale za těchto okolností není.

To výročí neexistuje ve vzduchoprázdnu. Konec druhé světové války letos slavíme v době, kdy trvá ruská agrese proti suverénnímu státu Ukrajina. V době, kdy Putin zahájil hybridní válku proti Evropě. Putin razí v Rusku svou nacionalistickou ideologii, která štve Rusy proti zbytku světa, stejně jako to dělal svého času Hitler. Podstatnou části této ideologie, vlastně jedním ze základních kamenů je sovětské vítězství ve druhé světové válce.

Samozřejmě, že toto vítězství je v Rusku interpretováno maximálně zkresleně a tak, aby to vyhovovalo současnému režimu. Podstatná část tehdy Sověty osvobozené Evropy toto osvobození nechápe jako osvobození v pravém slova smyslu, ale jako dobytí tohoto území jednou diktaturou na diktatuře druhé. Rusko se opět vrací k sovětskému výkladu historie, ve kterém se tvrdí, že v podstatě vyhrálo druhou světovou válku samo a ignoruje podíl spojenců.  Ignoruje fakt, že i když pro většinu lidí byl příchod sovětské armády jistě úlevou, pro spousty dalších a nebylo jich zrovna málo, byl jen začátek další tragédie. Poláci, Ukrajinci nebo pobaltské země, by mohly vyprávět.

A v neposlední řadě Rusko ignoruje fakt, že Rudá armáda a Sovětský svaz nebylo Rusko. V sovětské armádě bojovalo mnoho jiných národů než jen Rusové a tvrzení Ruska, že vyhrálo druhou světovou válku, je tedy silně zkreslené. Například jen co se týče Ukrajinců, tak ti tvořili 40% početního stavu sovětské armády. Rusko nemá žádný monopol na přisvojování si vítězství ve druhé světové válce, ale přivlastňuje si ho.

A proč to dělá? Důvod je jednoduchý. Putinova nacionalistická ideologie je totiž z podstatné části založena na myšlence, že Rusko má svaté právo dělat si co chce na území, které za druhé světové války osvobodila Rudá armáda.

Nemá.

I kdyby všechna výše zmíněná historická fakta nebyla pravdivá a i kdyby v roce 1945 šlo o čisté osvobození ruským dobrem od německého zla, nedává to Rusům žádné právo na volnou ruku. Protože pak by to samozřejmě nebylo osvobození, ale dobytí. Je celkem možné, že se Rusové přes všechny řečičky o osvobození na to jako na dobytí dívají. Ale to nic neznamená. Pokud je to dobytí, mají samozřejmě dobytá území právo na obranu před novým dobyvatelem, stejně jako to měli před tím starým.

Právě proto je Zemanova návštěva Moskvy špatná, i když už nejde na přehlídku. Dokonce ani Lukašenko tam nejede, protože mu je jasná jaká je Putinova ideologie a proč to Putin dělá. Ale Zemanovi to jasné není. Proto je kolona Nočních vlků nebezpečná, i když by to byla za jiných okolností spíše jen zajímavost. Noční vlci se tváří, že jedou uctít památku padlých za druhé světové války, ale proč si teda sebou vezou vlajky „Novoruska“ a proč chtějí na Olšanech zakopávat půdu z Krymu? Je to přesně v intencích výše napsaného. My jsme vás osvobodili, takže patříte nám a my vám jedem ukázat, že to tak je. Jedem vám ukázat, že se bude květen 1945 zase slavit po našem. Že musíte slavit nejen své osvobození, ale i naše impérium.

Oni tu svoji myšlenku povezou na motorkách po východní Evropě. Bez ohledu jestli proti tomu vystoupíme nebo to budeme ignorovat. Bez ohledu na to, to Ruská propaganda opět využije ve svůj prospěch.

Opravdu lze mlčet k výše zmíněným myšlenkám? Víte, že se říká „kdo mlčí, ten souhlasí“. Ale nejde jen o to. Našimi protesty proti Nočním vlkům nepřesvědčíme ani je, ani Putina, ani ruské obyvatelstvo. Ale můžeme ukázat našim lidem, kteří se v tom neorientují nebo nechápou, o co jde, případně tvrdí, že o nic nejde, o co tady jde. Akce proti Nočním vlkům by měla být jediný smysl.

Ukázat, že ruská myšlenka, že země osvobozené Rudou armádou v roce 1945 jsou ruskou sférou vlivu je zvrácená. Že občané těchto zemí toto neakceptují. Že to vidí jinak.

Nezapomeňte…Kdo mlčí, ten souhlasí

Autor: Tomasz Peszynski | úterý 21.4.2015 10:00 | karma článku: 26,81 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77