Pražský Majdan a děti z Ukrajiny

Na Vánoční svátky přijela do Prahy skupina 18ti dětí z Ukrajiny, které byly více či méně postiženy válkou a špatnou situací v zemi. Několik dní se jim o zábavu staral i Pražský Majdan.

Ukrajinská komunita v ČR pozvala na vánoce skupinu 18ti dětí, které si potřebovaly oddechnout někde v srdci Evropy od každodenní reality na Ukrajině. Ve skupině byly děti voják, dítě, kterému zahynul rodič ve válce, dítě, které má zraněného rodiče v nemocnici, děti ze sociálně slabých poměrů a několik jejich kamarádů od rodičů, kteří se o tyto děti během cesty starají.

Děti tady byly asi týden a měly bohatý program. Navštívil různé koncerty, památky, přijali je v Parlamentu, užily si vánoce… Dva dni se o ně staral Pražský Majdan. Staral se a přispěl a jsme na to velmi hrdi.

Samozřejmě, že se jednalo o děti, takže díky jazykové bariéře a přirozenému statutu měla nejvíc práce ukrajinská a ženská část Majdanu, ale i ostatní nějak přispěli. A hlavně přispěli i lidé mimo Majdan, skvěli nezištní dárci z Ukrajiny i Česka.  Pomohly i restaurace a některé instituce, které děti navštívily.

Nevykládali jsme jim nic o politice, ale jsme rádi, že se nám podařilo propagovat pomoc, pohostinnost a lásku k dětem. Podle informaci našich ukrajinských průvodkyň se tady dětem moc líbilo a Česká republika na ně působila jako bohatá, vyspělá západoevropská země. Pevně věříme, že si děti svoji návštěvu u nás zapamatují a že až budou starší, vzpomenou si na prahu a budou dělat vše proto, aby Ukrajina postupovala naším směrem. A tím nemyslím vývoj posledních měsíců a let, ale to, čeho jsme dosáhli po Sametové revoluci.

Evropany s evropskými hodnotami musíte začít vychovávat už od mala.

A zde ukázky toho, jak tato návštěva asi probíhala.

Památky

Výstavy

Pohoštění

Tvořivost

Zábava:

Vlastenectví (Umí vaše děti zazpívat českou hymnu? Ta ukrajinská je dost dlouhá):

Přátelství:

Autor: Tomasz Peszynski | úterý 30.12.2014 16:21 | karma článku: 11,77 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77