K Sýrii bez emocí

Nedávno jsem zveřejnil svůj soukromý názor na situaci v Sýrii. Nyní mi dvolte, abych vám přednesl názor poněkud méně emontitvní, protože se na něm podílelo více lidí. Včetně mě. Proto je na mém blogu.

Jsme šokováni situací v Sýrii. Současný ruský zásah v Sýrii považujeme za zavrženíhodnou intervenci, která nejenže nepomůže vyřešit syrský problém, ale naopak povede k jeho výraznému zhoršení. Rusko opět použilo metody, které předtím vyzkoušelo na Ukrajině, a snaží se infiltrovat své ozbrojené síly do Sýrie. Tyto kroky doprovází nestoudnými požadavky na členství v mezinárodní protiteroristické koalici nebo dokonce na její vedení. Považujeme za nemožné, aby stát, který nezákonně okupuje část sousední země a nezákonně anektoval část jejího území, bojoval společně s demokratickými národy proti terorismu.

Vývoj posledních hodin dokázal, že Rusku nejde o porážku terorismu a islamismu, ale o udržení morálně nepřijatelného režimu Bašára Asada u moci. Odsuzujeme ruské nálety na civilní oblasti kontrolované nikoliv Islámským státem, ale sekulární prodemokratickou opozici. Označujeme ruská tvrzení o tom, že útočí na Islámský stát, jako lživá. Vyzýváme média, aby této tragédii věnovala zvýšenou pozornost, protože nálety Ruska v Sýrii se rovnají nově otevřené frontě přímé konfrontace se Západem. Apelujeme na politiky, aby přiznali tento fakt a hledali opatření proti němu. Vyzýváme občany, aby se s novou situací nesmiřovali a naléhali na naše zástupce, aby zaujali postoj směřující k odporu vůči této nové ruské intervenci.

Jsme si vědomi nebezpečí Islámského státu, ale jsme přesvědčeni o tom, že Rusko není lékem pro Sýrii – naopak, situaci v Sýrii tragicky zhoršuje, a i kvůli němu poroste příliv migrantů do Evropy. Rusko se nesnaží o likvidaci islamizmu, ale jen ji využívá jako záminku pro posílení své zóny vlivu na Blízkém východě.

Jsme pohoršeni nad tím, že někteří politici a státy vycházejí Rusku vstříc a přitom zapomínají, že Rusko, které zaútočilo na Ukrajinu a dosud se z ní nestáhlo, je nepřítelem Západu. Je to země, na kterou by měl být nadále vyvíjen mezinárodní tlak a sankce na ni uvalené by měly být zpřísněny.Ruskou intervenci v Sýrii považujeme za stejně hanebnou, jako je ta na Ukrajině.

Za East European Information Centre, z.s.

Josef Bílek a Tomasz Peszyński

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomasz Peszynski | středa 7.10.2015 10:00 | karma článku: 15,78 | přečteno: 1214x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77