28. 10. 2015 – Zeman troska, Ovčáček lhář, Havel opět vadí mocným

28. říjen 2015 – prezident je lidská troska, jeho mluvčí lhář, člověk kritizující Zemana zatčen a s portrétem Havla odvezen policií

Jak se vám líbí Česko současných dnů? Dnešní den jsem prožil na Hradě. Velká úcta pro rektory našich univerzit. Vyměnili slávu ve Vladislavském sále za Hradčanské náměstí, recepci za buchtu z krabice a za účasti několika desítek lidí s hrnkem kávy v ruce položili věnec u sochy TGM. Respekt.

Protože jsem se podílel na organizaci dnešní akce oMEN, byl jsem na Hradčanském i v 16 hodin.

Dovolte mi, abych zcela oficiálně prohlásil, že nikdo z oMEN neměl v úmyslu přerušit kladení věnců, nebo dokonce útočit na Zemana. Skupina oMEN chtěla samozřejmě kontroverzně upozornit, že Zemanovo kladení věnců u Masaryka je (cituji z prohlášení skupiny): „… absurdní představení, kdy loutka ruského diktátora, který má na svědomí životy tisíců Ukrajinců a Syřanů, pokládá ve výroční den České republiky věnec k památníku jejího zakladatele, který národu vytyčil program slovy: Humanita je náš poslední cíl národní a historický, humanita je program český.“; oMEN dále říká, že Miloš Zeman radí národu odvržení soucitu s oběťmi válek, živených jeho loutkovodičem, a proto skupina hledá poselství autorit vyšších a obrací se k myšlenkám českého prezidenta Václava Havla, který řekl: „Každé lidské utrpení se týká každé lidské bytosti.“ Určitě nejen členové oMEN si hodlají „dále ponechat mravní kodex T. G. Masaryka a Václava Havla“, protože „Syřané, Ukrajinci, Češi, všichni jsme lidské bytosti a vzájemná pomoc v nouzi je naší povinností i ctí.“

Cílem bylo, aby několik polonahých lidí s nápisy na těle vyjádřilo svůj názor na Zemana. Ty nápisy byly: Syřan = člověk, Ukrajinec= člověk, uprchlík = člověk, Zeman = ruský šváb.

Když si Otakar van Gemund začal sundavat bundu, vrhlo se na něj několik tajných policistů, srazili jej k zemi a pak ho policie po dlažbě odtáhla pryč (viz video). Když jsem viděl, jak policie zatýká člověka jen za to, že si chtěl sundat kabát, a on místo obrany křičí Havlovo jméno, vzpomněl jsem si na osmdesátá léta. 28. 10. 2015 v tom nebyl žádný rozdíl.

Další člen skupiny oMEN byl předveden bez násilí. Je zajímavé, že ženskou členku skupiny oMEN policisté nechali být a nechali ji protestovat, i když byla také svlečená (pro pořádek dodávám, že v podprsence).

Bylo zde několik členů pražské kavárny, kteří na Zemana pokřikovali, pískali na něj a ukazovali mu červené karty a červené trenýrky. Tvrzení mluvčího Ovčáčka, že na Zemana pokřikovali během hymny, jsou však obyčejnou lží. Během aktu kladení věnců na Zemana nikdo nekřičel. Křik a pískot se ozýval, když přicházel a odcházel.

Viděl jsem Zemana ze vzdálenosti asi deseti metrů a mohu vám říci jen jedno. Je to lidská troska. Nevím jestli byl zase opilý, každopádně tak vypadal. Ten člověk se sotva držel na nohou a nebyl schopen slézt ze stupínků podstavce sochy TGM.

Měl jsem na sobě tričko s Václavem Havlem, ale musel jsem si zapnout mikinu, aby nebylo vidět, abych byl nenápadný. V tu chvíli jsem si uvědomil, že něco je špatně. Nesmíte ukázat, že máte rádi Havla, jinak jste pro moc podezřelí. Možná už jsme tam, kde jsme nechtěli být, a ani nám to ještě nedošlo. Člověk, který šlápne do lejna, to přece nezjistí hned. Buď vám to někdo řekne nebo to začne smrdět. A tohle už opravdu smrdí.

 

Autor: Tomasz Peszynski | sobota 31.10.2015 10:00 | karma článku: 26,20 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77