Kontaktní kampaň z první ruky

Kontaktní kampaň je v místních volbách důležitější a také nebezpečnější než v parlamentních, lidé se mohou ptát na konkrétní problém v dané lokalitě. Pro kandidáty je jednodušší shlížet z plakátů než jít mezi lidi a diskutovat, a tak jdu mezi lidi, rozdávám letáky s programem a diskutuji.

Kobylisy, minulý týden:

„Mě zajímá jedna věc, jak budete řešit psí ..., víte co! Když roztaje sníh, je toho na chodníku spousta a je tam také plno vajglů,“ říká starší muž na zastávce autobusu. Vedle stojí mladý muž, který se zájmem poslouchá naši konverzaci. Takovou otázku jsem nečekal, jsem zaskočen, ale spustím: „Důležité je, aby lidé uklízeli po psech, radnice musí zajistit průběžný odvoz sněhu a mít připravené lidi  na úklid, když sníh začne tát. To víte, být ve správný čas na správném místě.“ V duchu si gratuluji, jak jsem to vyřešil.  „No, před několika lety se říkalo, že ta psí hovna se poznají podle DNA a majitelé budou muset platit pokuty,“ rozhojňuje se muž. To jsem tedy nikdy neslyšel. „Hm, DNA je dost drahá záležitost, to by ten úklid i přes pokuty byl drahý.“ „No, já se ptám, že podle toho budu volit.“ „Hm, je důležité po psech uklízet a mít dost prostředků na úklid.“ Tak to vypadá, že jeho hlas jsem nezískal. Mladý muž, který stál vedle, odhazuje nedopalek do koše, podává mi ruku a utíká na autobus. Tento nám to tam možná hodí. 

 

Palmovka, sobota ráno:

„Strčte si to do ... “

 

Libeň, pátek ráno:

„Pánové, mohu Vám dát osobně svůj program! Žádná reklamní agentura!“ „Ukažte, KDU, jó, to my volíme,“ říká romský dělník i ostaní si berou program. Dívám se jim do očí, čekal jsem, že mi vmetou do tváře aféru Čunek, ale nic z toho. „Budem Vás volit.“ Chlapi nakládají nářadí do aut a vypadá to, že to myslí vážně. Díky.

 

Kobylisy, sobota:

 „Kdybyste byl z TOP nebo ODS, tak bych si to vzala, ale z KDU? Hm, to ne.“ Nevzdávám to: „Víte, ještě je brzy hodnotit současnou vládu, ale zatím neudělali nic proti korupci, tzv. akcie na majitele, ať už chybou nebo schválně, byly opět povoleny. Transparency International přestala jednat s Johnem o jeho protikorupčním boji, protože jeho opatření jsou formální. Zátěž reforem ponese střední třída, vy a já,“ přesvědčuji atraktivní dívku. „Dobře, tak  mi to dejte.“

 

Kobylisy, sobota odpoledne:

„Vyližte si s tím ... Ne vy, ale ti, co jsou na těch fotkách.“ „Ale já jsem na těch fotkách,“ říkám podnapilému muži, asi bezdomovci, očividně je zaskočen.

 

Mnohokrát na mnoha místech Prahy:

„Nevolím.“

 

Kobylisy, neděle odpoledne:

Jezdím na kolečkových bruslích. „Vy jste za KDU? To si myslíte, že to vytrhnete, když tady budete jezdit na kolečkových bruslích a rozdávat letáky? Konzervativní strana a vy jezdíte na kolečkových bruslích,“ říká nazlobeně muž středního věku. Takový argument skutečně nechápu. Znamená to, že program konzervativní strany se má roznášet v proutěných nůších a program liberální strany v bikinách?

 

Kobylisy, sobota odpoledne:

„Zasadili jsme 4 000 stromů,“ hlásí ODS ze svých stojanů. Hm, zajímavé, před letními volbami to bylo 1 000 stromů. Že by ODS během léta pořádala brigády a sázela stromky? To se mi nezdá, v létě se stromky nesází. I když v politice člověk nikdy neví!

 

Libeň, neděle dopoledne (včera):

Jsem u stánku TOP 09, kde se nabízí párky a pivo. „Co uděláte pro obnovu této památky?“ ptá se energická žena a ukazuje na Palác Svět poté, co jsem jí řekl, že jsem z místní organizace KDU-ČSL. „No, je to soukromý majetek, tak to je těžké...“ Žena mě nenechá domluvit a spustí: „Mě nezajímá politik, který říká, že je to těžké.“ Žena mluví o vyvlastnění domu. To, že by slibovala TOPka? Vypadá to, že chce slyšet jasné a rychlé řešení a TOP nabízí klobásky, pivečko à la ČSSD, asi nejlepší způsob, jak zaujmout voliče ...  Chléb a hry, dáme vám ho více, než si myslíte. Kalousek and Bárta for president!

 

A na závěr, Libeň, neděle (včera):

„Já jsem jsem ateista, já vás nemohu volit.“ „Proč ne? Vždyť, chcete transparentní zakázky, tak jako já, chcete čisté ulice, tak jako já!“ „No, tak mně to dejte, jste přesvědčivej.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | pondělí 11.10.2010 11:56 | karma článku: 15,01 | přečteno: 1241x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75