Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem potkal Kunderu

Vždy tam stojí. No, možná trochu přeháním, skoro každý večer přešlapuje na rohu pařížské uličky Recamier. Menší muž mezi padesátkou a šedesátkou, určitě jste si ho všimli. Má šedé vlasy, přešlapuje z nohy na nohu a snaží se upoutat pozornost kolemjdoucích slovy: „Nechtěli byste si poslechnout trošku poezie?“  Jestli se zastavíte na sotva postřehnutelný okamžik, jste lapeni. „Pane, chcete slyšet báseň o mateřství nebo o svobodě nebo o kráse  či o lásce a hudbě?  Hm, no, hm. Najednou máte pocit, že jste bohatý mecenáš, který rozhoduje o uměleckém díle. Váháte, jste v rozpacích, už jste zapomněl všechny možnosti kromě jediné, a tak ji řeknete,“... hm, o svobodě.“

A muž se přestane kolébat z jedné nohy na druhou a začne recitovat. Je to melodické, ne všechno je srozumitelné a je to trošku dlouhé. No, ale posloucháte pozorně anebo to aspoň předstíráte. Muž končí recitaci a na konci je poznámka: „Pane, potřeboval bych nějaké peníze na sendvič.“ Přirozeně se to dalo čekat, ale možná to mohl udělat s větší dávkou poezie. Dáte mu pár centů, básník je spokojený a vy, vy jste spokojený také, knížka poezie ve Francii není levná záležitost a divadlo jakbysmet. Le Vieux Colombier je kousek odtud a nejlevnější lístek stojí 15 Euro. Jo, vždycky tam stojí, menší muž kolem šedesátky, však se tam jděte podívat, ale nezapomeňte si nějaké drobné.

Vždyť ten muž stává a recituje básničky naproti bistru, kde snídá světoznámý spisovatel! I já jsem ho u bistra potkal. Vzpomínám si na to velmi dobře. Bylo to jednou v prosinci kolem sedmé hodiny ráno v Paříži. Jdu po ulici, sotva se rozednívá, ještě je tma. To jsou snad halucinace, nebo stýskání po domově, či co? Slyším češtinu! Přecházím kolem páru, který  mluví česky. Je sedm hodin ráno, to nejsou turisté, a navíc jsou velmi elegantně oblečení. Dáváme se do řeči. Z rozhovoru vyplývá, že muž učí. Neptám se ani, co učí nebo kde učí. Jdeme kolem kostela, a tak je zvu na českou mši. Muž nejeví zájem, ale žena, myslím, že je to manželka, ano. Ptá se dokonce dvakrát, kdy je mše. Vysvětluji jí to. Konečně v místě, kde se rozcházíme, mi muž klade otázku: „Když tedy studujete teologii, to musíte vědět hodně věcí o Pánu Bohu, že?“ „Aáále,“ říkám, „On si dělá, co chce,“ a rozcházíme se.

O několik týdnů později na večeři u přátel náhodou vezmu do ruky knihu. Jmenuje se Nesnesitelná lehkost bytí a na poslední straně obálky,  přes celou stranu, je fotka autora. Do pytla, to je ten muž, s kterým jsem mluvil česky: Kundera. Tehdy jsem nevěděl, že jsem potkal Milana Kunderu. A on, on nevěděl, že potkal, Tomáše Pavlů. Ignorance.

Ale vraťme se k našim umělcům ze stejné ulice. Nevyhnutně vznikají otázky. Proč jeden na ulici recituje své verše a druhý světoznámý snídá v bistru naproti? Proč je to tento, a ne ten druhý? Proč Kundera nepřešlapuje z nohy na nohu a nerecituje s divným přízvukem na ulici? Proč nenavrhuje kolemjdoucím přednes básně o Nesmrtelnosti, Žertu, Směšných láskách či Ignoranci? Proč ten menší muž nesnídá skvěle oblečen s elegantní ženou v bistru?  Jaká je vzdálenost mezi spisovatelem, který vydává knihy ve statisícových nákladech po celém světě, a autorem, který recituje na ulici? Jaká vzdálenost? Nepřekonatelná? Ne, jenom šířka ulice...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | úterý 12.10.2010 10:55 | karma článku: 14,98 | přečteno: 1133x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik