Soumrak národních států.

Tak dnes měl prezident inauguraci a v ní slavnostní projev. Místo aby řekl něco hezkého, pozurážel všechny, které nemá rád. To jest ČT, TOP09 a Bakala press. Je to sice smutné, ale zdá se, že příčina je širší.

Tak dnes se náš prezident opět velmi vyznamenal. Místo slavnostního projevu, který by si občané odnesli v srdci a říkali si - to bylo od prezidenta hezké - tak jsme opět slyšeli urážky na adresu všech, kteří Zemanovi nedělají náležitou stafáž. To jest především TOP09, ČT a nově Bakala press, nejspíše proto, že je nevlastní jeho největší kámoš Babiš. Ale budiž, tohle bude mít ještě dohru. Už teď se chystají na facebooku na demonstraci za nezávislost České televize. Ovšem nyní proběhly volby v Itálii, kde vyhrálo jakési pofiderní sdružení Hnutí 5 hvězd, které založil Beppe Grillo a v současné době vede Luigi Di Maio, který se předtím živil jako barman, což není zrovna zaměstnání, ze kterého by se měla začínat politika.

Co je ovšem společné všem státům, ve kterých více či méně zvítězili populisté? Snad s vyjímkou Polska, které má z Ruskem velmi špatné zkušenosti z poslední války, tak tady máme ruského  adoranta Zemana a maďarského Orbána. V Itálii se nejspíše Ruskem nezabývají, ale kritika všeho, co udělala kdy EU, je všem těmto státům společná. Situace u nás už začíná být vysloveně na hraně, já po dnešním Zemanově projevu  už jenom čekám, až oba tábory vyrazí do ulic a antikonfliktní tým už to nedá.

Čili shrnu to. V Polsku, Maďarsku, Česku a Itálii se prodrali k moci populisté, kteří nemohou EU ani cítit. Ale že by byli sami hodně státotvorní, to tedy nevidím. V Polsku je problém se soudy, v Maďarsku na vás kouká Orbán ze všech novin a televize tam už nezávislé nejsou, co předvede Itálie, je ve hvězdách. V Německu sice mama Merkel horko-těžko dala dohromady koalici, ale možná je to také naposledy.

Zdá se tedy, že národní státy končí. Ve výše vyjmenovaných zemích přestává stát normálně fungovat, v těch ostatních se uvidí. Za těchto okolností je víc než otázka, zda-li nezačít přemýšlet nad ustanovením Eurofederace. Zní to sice šíleně, ale je možná lepší, když se hlavní věci budou řešit na úrovni Evropy, a jednotlivé státy budou řešit jenom to, na co doopravdy budou stačit.

Autor: Tomáš Kučera | čtvrtek 8.3.2018 17:15 | karma článku: 10,28 | přečteno: 448x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,98

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50

Tomáš Kučera

O zlatém teleti.

4.2.2024 v 10:16 | Karma: 10,08