Je KSČM opravdu demokratickou stranou?

Při pohledu do dnešní MF Dnes se nedal přehlédnout článek o tom, že Babiš považuje komunisty za demokratické uskupení. Je to jeho názor a volba, ale já se spíše chci zhostit hodnocení této strany dle jejího programu.

Tak se nám Babiš v dnešní MF Dnes tak krásně rozepsal o tom, jak jsou komunisti demokratičtí a státotvorní, což doložil tvrzením, že mu pomohli se stát premiérem. No, což, ono to z jeho pohledu má svojí logiku. ODS, od které si ze začátku dost sliboval, mu dala hned na začátku vale a vytrvala v tom, Okamurova SPD byla sice do holportu s Babišem celá žhavá, když ovšem zjistila, že protějšek zdaleka tak žhavý není, tak se původní adorace změnila na obviňování z probruselismu a spolčení Babiše s Merkelovou. Nakonec tedy Babišovi zbyli socdemáci a komunisti, čili určitou hlavu a patu to prohlášení má. Chtěl jsem však trochu přijít té KSČM na zoubek, tak jsem se do jejich programu podíval. Tak především mají stále chuť vystoupit z NATO a zavést tady socialismus. Prý postupně a moderní. Přičemž nikterak nevysvětlili, kdo nás místo NATO bude bránit a moderní socialismus vysvětlili docela vágně. Poměrně překvapivé je, že nejsou proti EU, kde se velmi liší například od ultrapravicového SPD. V jejich programu jsem však našel takové tři perličky, které rozeberu důkladněji.

Perlička 1: Obnovení přísných norem kvality potravin – zabránit dovozům nekvalitní živočišné a rostlinné produkce do ČR. Posílení úlohy Celní správy, Státní veterinární správy a České obchodní inspekce při kontrole dovozu a prodeje potravin. Obnovení přísných norem kvality potravin – zabránit dovozům nekvalitní živočišné a rostlinné produkce do ČR. Posílení úlohy Celní správy, Státní veterinární správy a České obchodní inspekce při kontrole dovozu a prodeje potravin.Obnovení přísných norem kvality potravin – zabránit dovozům nekvalitní živočišné a rostlinné produkce do ČR. Posílení úlohy Celní správy, Státní veterinární správy a České obchodní inspekce při kontrole dovozu a prodeje potravin.

Tak to je zajímavé. Především - kvalitní výrobek si musí vybrat sám spotřebitel. Ne, že by se žádné nenabízely, ale žel stojí trochu více peněz. A jak známo, Češi velmi rádi kupují to nejlevnější, ačkoliv slyšeli mnohokrát to otřepané Fordovo pravidlo, že není tak bohatý, aby kupoval nejlevnější věci. A k velkému překvapení komunistů nebyly tzv.ČSN nikdy zrušeny, pouze dnes jsou navíc harmonizovány s právem EU, takže mají ještě příponu EN. Tytéž harmonizace norem také způsobily to, že náš rum se nemůže jmenovat rum, protože ten pravý se nevyrábí z brambor, ale cukrové třtiny. Totéž u pomazánkového másla.

Perlička 2:Snižování energetické náročnosti výroby i spotřeby, snížení vývozu elektrické energie, zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie, avšak bez dodatečného růstu cen energií pro spotřebitele.

Tak tady je zajímavá pasáž o snižování vývozu elektřiny. Ona elektřina je prevít a až na vyloženě malá množství se nedá skladovat. Čili jedinou možností, co s ní udělat, je poslat ji ke spotřebiteli. Proto také státní podnik ČEPS má dohodu s celou Evropou, a když je v některém státu elektřiny nedostatek, tak tam pošleme tu naši a zase naopak. Ono taková tepelná elektrárna na uhlí není auto, kde dupneme na brzdu a za chvíli stojíme.

Perlička 3:Prosazování přeshraniční spolupráce, která však nesmí jít proti zájmům ČR a musírespektovat české právo. (Nepřipustit jakékoliv, byť skryté, snahy o revizi výsledků II. světové války a příslušných, trvale platných mezinárodních smluv včetně dokumentů z nich vycházejících – např. dekretů prezidenta republiky Dr. E. Beneše).

Tak tohle je vůbec kouzelný bod. Prosazování přeshraniční spolupráce je již, k velkému překvapení českých komunistů, dávno vyřešena, i s respektováním českých zákonů. Toto a ještě mnoho dalších věcí totiž naprosto detailně řeší Lisabonská smlouva o fungování EU. Je tam třeba ustanovení, že české právo musí být harmonizováno s evropským, že plně respektujeme rozhodnutí Evropského soudního dvora a s "přeshraniční", lépe řečeno eurounijní spolupráci bere jako svoji samozřejmost všech 27 členských států EU. No a co se týká oblíbeného komunistického strašáka - to jest revize výsledků 2. světové války, tak to bylo vcelku úspěšně vyřešeno Česko-Německou deklarací z počátku 90. let.

Závěr.

No, Babiš si vybral zajímavého koně. Trochu je takový jankovitý, tak téměř 30 let nebyl sedlán. Ale tak snad nám našeho kapitalistu ze sedla nevyhodí. I když jeden z bodů programu říká, že mají být zavedeny speciální vyšší daně pro nadnárodní korporace a oligarchy. Tak snad v této sestavě neskončíme v pekle.

Přeji pěkný večer všem.

Autor: Tomáš Kučera | sobota 14.7.2018 21:32 | karma článku: 17,76 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,97

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50

Tomáš Kučera

O zlatém teleti.

4.2.2024 v 10:16 | Karma: 10,08