Jak jsem si založil euroúčet

Tak dnes se pokusím nastínit, co se stane, když se rozhodnete založit devizový účet, co umí, jaké má výhody a co je naopak nevýhodné.

1. Intro

Tak se mi pořád nechtělo čekat na to, až se naše vláda a parlament rozhoupou, a zavedou na placení euro, tak jsem se rozhodl, že nejde-li hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře, a vypravil jsem se do banky, a optal se, lze-li založit euroúčet. Šlo to, a tak jsem si nejprve založil jenom takový jednoduchý spořící účet, nebyla k němu ani karta a vybírat šlo pouze na pokladně, tak jsem se tam po čase vypravil znovu, a řekl jim, zda-li by šlo ten spořící účet převést na běžný devizový. Šlo to, i kartu jsem k tomu dostal, a mohl jsem ji po jejím obdržení na pobočce začít používat.

2. Výhody

Tak ten účet umí defacto to samé, jako účet korunový. Můžete peníze vkládat hotově, převodem z euro i korunového účtu, pokud z vlastního, neúčtují vám nic navíc. Převody jsou koneckonců umožněny mezi všemi účty, které máte v jedné bance, to znamená můžete mít třeba jeden účet korunový, druhý eurový, třetí dolarový a mezi všemi účty lze peníze převádět bez jakýchkoliv poplatků. Samozřejmostí je platební karta, se kterou zaplatíte všude tam, kde to jde i s kartou ke korunovému účtu. Nemusíte se nikde ptát, jestli eura berou, nebo ne, protože na cílový účet doputují přesně ty peníze a přesně v té částce a měně, na kterou je účet nastaven. Není ničím divným, když si platíte třeba hudební službu Spotify se sídlem ve Stockholmu a vy jim pošlete peníze z korunoúčtu a do cíle doputují eura, a to i přesto, že Stockholm leží ve Švédsku, kde oficiálním platidlem je švédská koruna. V jaké měně se platí na internetu, je totiž plně v kompetenci provozovatele služby, kde si stran měny může navolit, co chce.

3. Nevýhody

Tak euroúčet má defacto dvě základní nevýhody. Karta obvykle nebývá zdarma a při konverzi korun na eura a zpětné konverzi na koruny při placení (ceny se v kamenných obchodech musí ze zákona nacenit v korunách a taktéž snímač karet účtuje částku v korunách), se projeví kursový rozdíl mezi nákupem a prodem eur, což vás dle banky může vyjít až na 5% z převáděné částky, v korunách to vychází cca. na 1.30 CZK na 1 převáděné euro. Tuto převodní marži lze podstatným způsobem redukovat za použití služby Revolut nebo RoklenFx, což jsou online směnárny, které nakupují i prodávají eura či dolary za jeden středový kurs, čili na tom nejsme tratní, pouze při větších objemech se platí určitý paušál za použití služby.

4. Eurizace

Tak vzhledem k tomu, že si dnes takový účet může založit každý, kdo má právo si založit korunový účet, tak se vzhledem k celkem masivní inflaci a ke ztrátě důvěry v hospodářství, lze očekávat, že kromě masivního nákupu nemovitostí, či investičního zlata, se také pokusí lidé převést koruny ve velkém do jiných, stabilnějších měn, např. dolaru, libry, či eura.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ekonomika-duvera-brezen-nejnizsi-klesa.A220324_092853_ekonomika_vebe

Firmy se v tomto období budou snažit co nejvíce platit eurem. Například Škoda Auto přechází od dubna příštího roku kompletně na eura a firmy obchodující s eurozonou se snaží platit korunami jenom to, co nezbytně musí - tedy mzdu zaměstnancům, dodavatelům z ČR a daňový domicil, mají-li ho na našem území.

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/skoda-auto-prechazi-z-korun-na-eura-i-kvuli-elektromobilum-a-neni-sama-1388699

5. ČNB a její zapojení do eurozony

To se budete divit, ale i přes setrvale negativní prohlášení guvernéra ČNB Rusnoka a naší, že na euro nejsme zatím stále připraveni, a že to není zatím výhodné, tak tato instituce už ovšem od roku 2004 spolupracuje s ECB i s eurozonou pomocí instituce, která se jmenuje ESCB, což je Evropský systém centrálních bank, a patří do něj všechny centrální banky v EU, ano všech 27.

https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/mezinarodni-vztahy/ecb-a-escb/

6. Co euro neumí

     a, neumí zvedat ceny, to mají na starosti obchodníci, vývoj cen se řídí střetem nabídky a poptávky, laicky řečeno, obchodník se snaží prodat co nejdráže, zákazních se snaží nakoupit co nejlevněji, a částka, na které se shodnou, že jako OK, je výslednou cenou. Peníze s tím nemají co společného.

     b, Nezadlužuje, tohle je záležitost mezi dlužníkem a věřitelem, kdy ke které se obvykle sepisuje smlouva o úvěru. Pokud taková smlouva není, musí se věřitel obrátit na soud se žalobou o určení výše dluhu. Penězům zadlužení nevadí vůbec, protože jak dlužník, tak věřitel peníze chtějí, protože dlužník chce uhradit dluh a věřitel se nemůže dočkat splátek od dlužníka. Důvody zadlužování mohou být pozitivní - budujeme novou firmu a potřebujeme startovací úvěr na rozjezd, a negativní, kdy prostě špatně hospodaříme a výrobek nás víc stál na nákladech, než je jeho reálná prodejní cena a my jsme nuceni podnik dotovat z úvěru.

     c, Dichotomii mezi jednotlivými zeměmi EU. Ano, mezi jednotlivými zeměmi EU jsou velké ekonomické rozdíly, což ovšem penězům zase jako obvykle nevadí, protože jak slabší, tak i silnější země touží po penězích, tyto nepoužívají dnes už jenom vysloveně přírodní národy, které jsou tak malé, že si vystačí s výměnným obchodem bez peněz. Dichotomii mají i v USA a to i přesto, že je to federace.

https://www.ceske-volby.cz/2019/09/26/mapa-statu-usa-podle-hdp-proc-jsou-spojene-staty-stale-silne/

No a to je pro dnešek všechno. Hezký den.

 

Autor: Tomáš Kučera | neděle 29.5.2022 11:36 | karma článku: 9,79 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,97

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50

Tomáš Kučera

O zlatém teleti.

4.2.2024 v 10:16 | Karma: 10,08