Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zmlkni a poslouchej.

Když nebudete poslouchat vaše zákazníky a nezačnete mluvit jejich řečí, tak jim začne naslouchat někdo jiný, komu budou na rozdíl od vás rozumět. To ví dobře šéf T-mobile USA, jehož heslem je "shut up and listen".

„Dobrý den, vaše konkurence mi nabídla Red plus, co mi nabídnete vy, abych u vás zůstal?“
„Já vám nabídnu Magenta jedna. Ale napřed bych vás  poprosil o něco z vaší branže. Vy teď máte v nabídce Variant pro a já nevím, jestli není lepší Komfort plus neo dva od vaší konkurence. Nebo možná ten Benefit plus …. „

Jestli jste poslední době nesháněli rodinný tarif u mobilního operátora, jako já, a neměnili jste dodavatele elektřiny, tak nemáte ponětí, o čem ti dva mluví. Tvořivost se nejstrašlivěji projevuje právě u operátorů mobilních telefonů a prodejců energií. Kromě těch citovaných názvů můžete mít například produkty Pre proud universal, Elektřina Start 15, Plyn Tip 12, Plyn Relax plus, Bezobav, ale také křečovitě podbízivě znějící Kamarád, nebo Důvěra. Čestnou výjimku najdete u ČEZ, kteří zahodili pitomosti jako Ele s úsporou a Garant plus a zákazníkům od října loňského roku nabízejí Elektřina na 1 rok a podobně. U produktů bank je to lepší, i když i tam najdete nádhery jako Genius Free nebo Fér konto optimal. Těžko poznáte, zda jde o bagr, prezervativ nebo ubytování v hotelu.

Samozřejmě, u operátora hledám tarif, tak si ten název přiřadím k mobilům. Jenže co se za tím pojmenováním skrývá? Když v supermarketu uvidím popisku „sýrový rohlík“, tak mi to je jasné, u PRE proud universal určitě nebudu vědět, co si mám myslet. Myslíte si, že je to záměr, že možná jenom někdo nechce vyjevit pravou podstatu věci? Kdepak. Je to důsledek stylu myšlení lidí komunikujících v akváriu vývoje produktů a marketingu mezi sebou hantýrkou plnou stejných pitomostí. Kikof mýting workšopu zahájil brýfingem šéf markom a konstatoval, že nízký čérn rejt v býtusý ovlivnil launč nových loajalitních ýventů a vasky fokusované podle diferenciační roudmapy. To jsem si nevymyslel, jenom zkombinoval.

Představte si, že hlavním úkolem lidí hovořících zcela běžně takovým jazykem je pojmenovat a popsat produkt či službu určené pro běžného člověka.  Nemožné. Přiléhavé pojmenování pro hantýrku marketérů nevědomky vymyslel George Orwell, když v románu 1984 jazyk podrobený záměrům vládnoucí Strany pojmenoval „newspeak“, neboli „novořeč“. V knize je jazyk záměrně zredukovaný ale zároveň obsahuje hodně nových slov nepochopitelných bez znalosti politické ideologie. Tak je tomu i v novořeči borců hodnotících vlastní úspěch podle toho, jestli nikdo na poradě nepoznal odkud vykradli „prezku“ v Powerpointu. V kombinaci s tím, že drtivá většina lidí v útvarech s vznosnými názvy má nulovou zkušenost s prodejem a obsluhou, v životě nepotkala živého zákazníka a zná ho jenom z prezentací agentur a statistik, je výsledek předurčen. Cílem takových odborníků není informovat, ale dodat důležitost a váhu tomu, co žádnou váhu nemá. Pro opravdovou komunikaci s člověkem, kterému říkají zákazník, by potřebovali překladač, který ale nemají.

Co udělá člověk, když narazí na produkt, kterému nerozumí? Správně, nekoupí, lépe řečeno zkazí mu to chuť vybrat si právě to či ono a sáhne vedle. Co udělá v takovém případě prodejce? Vyhodí víc peněz za marketing. Chce totiž člověka přejmenovaného na zákazníka naučit mluvit svou řečí. Ospravedlní se tím mnoho eftýček (FTE, zkratka pro pracovní pozici na plný úvazek) v marketingových útvarech, velké zakázky na průzkumy, na koncepce, na kampaně. Není třeba se obávat konkurenční nevýhody, dělají to tak všichni.

Když prosakuje žumpa, smrdí to, prosakování marketingové novořeči do názvů produktů a služeb také.  Co se takhle zeptat lidí, jak by produkt či službu popsali oni sám? Co takhle zkusit začít hovořit skutečným jazykem a bez milosti si zakázat novořeč? Šlo by přestat uvažovat o zákaznících a číslech a vzít na vědomí člověka a reálný svět? Základem je umět poslouchat, vnímat ty druhé a ne sám sebe. Nejenom český T-mobile by potřeboval šéfa toho amerického. John Legere vytáhl US T-mobile z úplného dna na úplný vrchol. Jeho hlavní motto zní takto: „shut up and listen“ - „zmlkni a poslouchej“. Tvůrci názvů produktů a služeb, zkuste to také. Zjistíte, že vaší novořečí mluvíte jenom mezi sebou. Nebo to víte a vaše matoucí a nekonkrétní pojmy slouží jako úspěšné maskování bezobsažnosti?

Mimochodem - když už se prokoušete přes bariéru názvu, tak narazíte na neproniknutelnou houštinu popisu produktu či služby. Zkuste si schválně najít tu nahoře zmíněnou Magenta 1 od T-mobile. Myslíte, že je v pořádku že na popis něčeho svou podstatou jednoduchého potřebuje redaktor odborného webu 650 slov a jednu tabulku? O tom příště.

shut up and listen

 

 

Autor: Tomáš Kubín | pondělí 12.2.2018 8:00 | karma článku: 17,67 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Tomáš Kubín

Předsedkyně Evropské komise na Green Deal a emise zvysoka kašle.

Ztělesněním přísloví „Káže vodu a pije víno“ je předsedkyně Evropské komise. Má plná ústa Green Dealu a snižování emisí, sama se ale rozhodně nenechá nijak omezovat.

29.2.2024 v 12:16 | Karma: 33,52 | Přečteno: 758x | Politická aréna - pro politiky

Tomáš Kubín

Začal boj za práva zvířátek na kolotočích.

Nejkrásnější kolotoč Evropy je v Praze na Petříně. Doufám, že na něj nevidí z nedaleké americké ambasády. V tom případě bych se být Prahou klepal. Někdo by mohl poslat domů jeho fotku a bude zle.

16.2.2024 v 7:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 584x | Občanské aktivity

Tomáš Kubín

O elektromobilech pesimisticky s optimistickým koncem.

Jakákoliv změna by člověka měla doprovázet a ne mu diktovat. Bohužel nám ale život mění a jeho podobu nařizuje zelená ideologie a my dosud jenom s povzdechnutím přihlížíme.

14.2.2024 v 9:19 | Karma: 34,49 | Přečteno: 722x | Politika

Tomáš Kubín

Turecko a Erdogan v Evropském Parlamentu? Nic není nemožné.

Zadními vrátky přes Německo by turecký prezident Erdogan mohl po volbách do Evropského parlamentu ovlivňovat unijní politiku prostřednictvím tamní nové strany, která je propojená s jeho vládní AKP.

31.1.2024 v 19:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 333x | Politika

Tomáš Kubín

Proč Německo přitahuje imigranty, aneb o rozlitém sirupu.

Je Německo tím největším magnetem pro žadatele o azyl kvůli nadmíru štědře otevřené peněžence? Jak je to se srovnáním v evropských zemích? Jaké je řešení?

28.1.2024 v 13:42 | Karma: 33,95 | Přečteno: 842x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 32,97
  • Průměrná čtenost 1818x
“You are entitled to your opinion. But you are not entitled to your own facts.”
Daniel Patrick Moynihan

                                                             

 

Jsem členem hnutí ANO*
* oznámení podle kodexu blogera, údajně povinné.

Seznam rubrik