Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zesměšňovaný Adolf Hitler sloužící Židům? Proč ne...

Adolf Hitler sloužící Židům. Zdá se vám to přitažené za vlasy? Chápu. Ale… Nacisti musí prchat za hranice, aby neskončili v koncentračních táborech. Německo totiž ovládli komunisti a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků.

Kdyby 2. světová válka dopadla jinak, většina z nás by tu zřejmě vůbec nebyla, některé národy by byly zcela vyhlazeny, řada zemí by neexistovala. Co kdyby ale k 2. světové válce vůbec nedošlo? Jak by svět mohl vypadat a kdo by vládl například v Německu či v Británii?

S romány žánru alternativní historie, především pak z období 2. světové války, respektive o pár let později a s jinými výsledky války, se v posledních desítkách let doslova roztrhl pytel. Není se ale čemu divit. Čtenářská obec si je žádá a doslova je hltá. 

Londýn, rok 1939

A právě jedním z takových románů alternativní historie je i kniha spisovatele s izraelskými kořeny Lavie Tidhara Muž leží a sní. Nutno podotknout, že v jeho literárním počinu najdeme leccos, ale s nadsázkou - nebo možná i bez ní - pro slabé povahy opravdu není.

Díky Tidharovi se ocitne čtenář v alternativním Londýně v roce 1939. V Londýně plném uprchlíků, z nichž se jich poměrně pěkná řádka dostává mimo zákon, jiní to ale třeba zkouší jako soukromí detektivové. Jako například Herr Wolf. Člověk ambiciozní, který utekl z komunisty ovládaného Německa, jeho nacistické snahy o tamní ovládnutí moci zůstaly liché.

V Německu totiž v roce 1933 ovládli politickou scénu komunisti. Jejich tak museli vzít nohy na ramena a utéci do zahraničí, pokud nechtěli skončit v koncentračních táborech. A právě Anglie byla jednou z voleb. Herr Wolf se v Londýně živí doslova z ruky do huby. A má i literární ambice - chce napsat druhý díl své knihy Můj boj.

Autor čtenáře nešetří

Podobnost čistě náhodná? Ó, nikoli. Hádáte správně. Při čtení samotné Tidharovy knihy Muž leží a sní už od jejího začátku čtete z deníkových záznamů i z děje samého skutečně samé známé fragmenty z Hitlerova života. 

To ale není vše. Autor čtenáři předkládá ještě jeden příběh. Příběh, v němž se Šomer snaží v jiném čase a na jiném místě usnout mezi umírajícími. Jde o realistické obrázky z “života a smrti” v koncentračním táboře Osvětim.

A Lavie Tidhar čtenáře opravdu nešetří. Při čtení jeho knihy může mít čtenář pocit, že vzal do rukou nejen román žánru alternativní historie, ale některými pasážemi střídavě rovněž satirický, politický,  detektivní, psychologický, erotický či s prvky sadomasochismu.

Rozmanitý jazyk

Lavie Tidhar se nebojí využívat různých jazykových forem a prostředků, a to včetně vulgarismů přecházejících v perverznosti. Místy při čtení může mít čtenář pocit, že jde o jasně autorem deklarovanou snahu Wolfa (Hitlera) co nejvíce prezentovat jako člověka paradoxů, slabostí, muže sexuálně frustrovaného a vzrušeného především za pomoci nejrůznějších úchylek.

“Držte ho pevně, ksakru!” 
Wolf se zmítal na židli, oči mu lezly z důlků, na čele mu vystoupily žíly a tepala v nich krev. Vydával podivné, zvířecí zvuky.
Rubinstein mu poklekl mezi nohama a v ruce držel nůž. Wolfovi se svíral žaludek odporem a strachem a penis mu nečinně visel. Rubinstein ho sevřel v ruce. Dovele netečně přihlížel, zatímco Moše odvrátil hlavu, nedalo se říct, zda znechuceně nebo soucitně. Wolf ječel, ječel skrze ponožku, kterou měl nacpanou v ústech, zvuk to byl tlumený, ale o nic méně vyděšený. Rubinstein Wolfovi téměř něžně zatáhl za penis a povytáhl mu předkožku, až vyčnívala za špičku jako mnišská kápě. Svíral předkožku a stále za ni tahal, Wolf nad ním se nepřestával třást a druzí dva muži ho pevně drželi.
“Odporná věc,” řekl Rubinstein klidně.(Lavie Tidhar - Muž leží a sní, str. 112, 113)

Tidharův román Muž leží a sní je především některými svými velmi “nekonformními” pasážemi skutečně poměrně šokující. Na druhou stranu v něm ale místy můžeme najít jakousi filosofickou hloubku, zčásti přesto na někoho může působit jako brak.

V románu Muž leží a sní se setkáme také s dalšími historickými postavami, ať už jde o Rudolfa Hesse, sira Oswalda Mosleyho, Klause Barbieho, Ilse Kochovou a další. A autor umně střídá i sociální prostředí - chudinu, uprchlíky, prostitutky vs. podnikatele, politiky, smetánku. Podobně střídá i Ich a Er formu.

Kdo je Lavie Tidhar

Autor knihy Muž leží a sní, Lavie Tidhar (*1976), je spisovatel izraelského původu. Ve světě literatury si udělal jméno jako autor sci-fi a fantasy, který se věnuje rozmanitým žánrům od povídek přes romány až po grafické romány.

Za svůj román Usáma získal v roce 2012 World Fantasy Award for Best Novel (Světovou cenu pro nejlepší román vydaný v uplynulém roce v angličtině v žánru fantasy) a porazil třeba Stephena Kinga s 11.22.63 nebo George R. R. Martina a jeho knihou Tanec s draky.

Tidhar se narodil v izraelském kibucu, poté žil i v Jižní Africe, Laosu či například na oceánském ostrově Vanuatu. V současné době bydlí v Londýně. Své zkušenosti z cest často a rád využívá ve své literární tvorbě.

Pár slov na závěr...

Druhá polovina 30. let 20. století. Evropa je v krizi, Německo ovládají komunisti a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků.

Na exkurs do ulic alternativního Londýna 30. let 20. století zve Lavie Tidhar čtenáře své knihy Muž leží a sní prostřednictvím velmi zajímavě a svérázně pojatého příběhu vyprávěného na 328 stranách. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na 14 kapitol, které se dělí ještě i na podkapitoly (především deníkové záznamy s udáním data). 

Po samotném románu následuje historická poznámka, poznámky, poděkování a také poznámka překladatelky. Na vnitřních stranách přebalu je krátká anotace knihy a pár slov o jejím autorovi. Na zadní straně přebalu pak nalezne čtenář reakci spisovatele Philipa Kerra a britského deníku The Guardian na Tidharovu knihu.

Z anglického originálu A Man Lies Dreaming, vydaného nakladatelstvím Hodder & Stoughton v Londýně roku 2014, přeložila do češtiny Petra Johana Poncarová. Obálku s použitím ilustrace Hzy Bažanta navrhl Pavel Růt. Grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Daniel Trojan. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2016 jako první vydání.

Obrázek o knize Lavie Tidhara Muž leží a sní si už ale udělejte každý sám. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 28.6.2018 8:26 | karma článku: 30,37 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Nebojte se vyřídit si účty s nepřáteli. Zahrajte si na Boha

Často slýchávám, že čeští autoři beletrie nejsou nápadití, že jim to nepíše, případně že se nechávají až příliš ovlivňovat americkými špionážními a konspiračními teoriemi atd. Ale já naopak budoucnost v českých autorech vidím.

18.6.2020 v 8:01 | Karma: 18,47 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Lidice. Nikdy nezapomeneme! Poučme se z historie

DNEŠNÍ DEN NEMOHU NEŽ VĚNOVAT SVOU VZPOMÍNKU STŘEDOČESKÉ OBCI LIDICE. A NEJEN JÍ. V této souvislosti ji věnuji všem obětem heydrichiády a celkově všem obětem dalších zvěrstev a příkoří, kterých se udála v naší historii celá řada..

10.6.2020 v 8:12 | Karma: 29,81 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí.

30.7.2019 v 8:49 | Karma: 12,78 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Komunistické lágry. Peklo v Česku, kde byste nechtěli být

Komunistický režim zřídil na mnoha místech dnešní České republiky tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních. V lágrech strádaly desítky tisíc lidí, mnohdy zcela bez soudu.

12.7.2019 v 8:55 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1880x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Babiš je ještě nebezpečnější než Zeman, říká v knize Jsme jako oni Martin M. Šimečka

Stav, do kterého se dostala česká žurnalistika, je tou nejhorší zprávou o české společnosti, říká v knize Jsme jako oni novinář a spisovatel M. M. Šimečka. Odpovídá ale i na další témata o české a slovenské politice a společnosti.

20.6.2019 v 8:55 | Karma: 26,34 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.