Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí. 

Mezilidské, mezizvířecí či mezitvorové vztahy. Že to je blbost? Není! Vztahy mezi sousedy jsou rozhodující pro soužití jak v říši lidí, tak i v té zvířecí, případně v jakékoli jiné. Hloupost, boj o moc, nenávist, závist - s tím vším se můžete setkat de facto kdekoli. Že nevěříte?

 

Posluchači až pod kůži

Příkladem je i CD s rozhlasovou dramatizací dobrodružného fantasy románu (nejen pro děti a mládež) francouzského autora Timothée de Fombelleho a s názvem dle svého hlavního hrdiny Tobiáš Lolness. Posluchače zavede mezi obyvatele jednoho stromu, kde je skoro po celý rok slunečno a veselo. 

Tobiáš Lolness dokazuje, že není nad srdceryvné příběhy ze života, které v sobě ještě nějaké myšlenky navíc či nějaká skrytá poselství, ponaučení. Nemusí být ani skutečné, stačí když mají určitou špetku napětí a třeba nás do i z našeho reálného světa “přenesou” jakýmsi metaforickým zrcadlením. Příběh je plný nebezpečí, která plodí bezohlednost, zaslepenost mocí a osobních zájmů a odráží i četná ekologická témata.

 

Není tak problém, aby se člověku dostal pod kůži. Tématem či svou oduševnělostí a silou, případně vším dohromady. A věřte, že vám pak bude v uších znít hodně dlouho. A když vám je navíc vypráví taková plejáda vynikajících interpretů, není co řešit, stačí se jen zaposlouchat...

 

Boj o moc a střet chytrosti s hloupostí

A proč Tobiáš Lolness? Podle hlavního hrdiny, sotva dvoumilimetrového klučiny, který žije se svými rodiči v domku v Horních větvích, kde je skoro celý rok slunečno a veselo. Jeho otec Sim je uznávaný vědec, lidé si ho považují jako moudrého člověka a vynálezce, objevitele, ať už jde o proudění životadárné mízy či zákonitostí fungování stromu.

Aby Sim udělal synovi radost, oživí v den jeho narozenin hračku – dřevěnou berušku Stínku. Ta sama chodí, její tajemství tak chtějí znát především členové Sousedského výboru, to ale není určeno pro všechny. Ze Sima se tak rázem stane nepřítel lidu, vyděděnec a zatracenec, který je uvězněn v obávaném kráteru. A Tobiáš se rozhodne zachránit rodiče i celý strom.

 

Jde o příběh, který má vše a který si leccos přenáší z našeho skutečného života. Je plný napětí, chytrosti s protikladem hlouposti, boje o vliv a moc, nenávisti, závisti i lásky, ze všeho pak pro posluchače může plynout řada moudrosti a ponaučení. Navíc jde o příběh, který dokáže svým pojetím oslovit de facto kohokoli, tedy jakoukoli generaci. Jde vlastně zároveň o velmi zdařilou alegorii. Popravdě a bez mučení přiznávám, že se u poslechu bavily nejen mé děti. Možná ještě více jsem byl napjatý já sám.

 

Více než tři desítky hlasů

 

V dramatizaci Tobiáš Lolness účinkují více než tři desítky interpretů, přičemž co hlas, to výborný výkon, v celku pak opravdu excelentní dramatizace pod taktovkou vynikající rozhlasového režiséra Aleše Vrzáka. To vše dokreslují velmi povedené zvukové efekty, vkusná hudba Marka Ivanoviče v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu a nechybí ani nádherné a dechberoucí písně.

 

Jen namátkou zde zmíním alespoň pár interpretů, kteří propůjčili hrdinům dramatizace tohoto fantasy románu svůj hlas: Jiří Lábus, Mikuláš Převrátil, František Souček, Julie Součková, Martin Finger, Viktor Preiss, Lucie Trmíková, Hanuš Bor, Jan Novotný, Igor Bareš, Vlastimil Zavřel, Martin Písařík, Zuzana Slavíková, Lenka Vlasáková, Miroslav Hanuš… Těm, které jsem tu nezmínil, se omlouvám, výkony předvedli skvělé opravdu všichni.

 

Překlad zajistila Drahoslava Janderová, rozhlasovou dramatizaci jako takovou dala dohromady více než zdatně Klára Novotná, hudbu zajišťoval Marko Ivanovič, texty písní Jana Infeldová a Jan Vávra, dramaturgii Zuzana Vojtíšková. 

 

Kdo je Timothée de Fombelle

 

Autorem fantasy románu Tobiáš Lolness je francouzský spisovatel Timothée de Fombelle (*1973). Timothée začínal jako profesor literatury, později se zabýval především divadlem. V roce 1990 založil vlastní divadelní skupinu, pro kterou píše a režíruje úspěšné hry.

 

Právě Tobiáš Lolness (Tobie Lolness, Gallimard Jeunesse, 2006) je jeho první román. A hned vyletěl do nejvyšších bestsellerových pater, když patří mezi současná nejúspěšnější díla pro děti. Získal mnohá francouzská i mezinárodní ocenění od kritiky i čtenářů. Mezi jinými i nejprestižnější cenu IBBY Premio Andersen v Bologni 2007.

 

V tuzemsku vyšly od Timothée de Fombelleho také například knihy Vango či Dva životy pana Perla. A i tyto knihy si zajistily stejně jako Tobiáš Lolness u českých čtenářů své místo a oblibu.

 

Pár slov na závěr…

 

Rozhlasová dramatizace zavede posluchače mezi obyvatele jednoho stromu, kde je skoro po celý rok slunečno a veselo. Tedy téměř po celý rok.

CD Tobiáš Lolness je velmi povedenou dramatizaci už tak skvělého dobrodružného fantasy románu. Celkový čas tohoto CD je zhruba čtyři hodiny a jedenáct minut. Nahrávku vydalo v roce 2019 vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, a. s

CD nosič je graficky velmi zajímavě a nápaditě zpracovaný. Na jeho přebalu jsou zobrazeny větvoví stromu, v němž naši hrdinové žijí. Na nich je vidět i list (je tak patrné, že jde o listnatý strom) a Tobiáš Lolness s Elíšou Leeovou, podkres pak dotváří na přední straně den a světlá obloha, na té zadní pak noční obloha. V duchu přední strany přebalu je ilustrován i samotný CD nosič.

A závěrem musím konstatovat, že jde o velmi zdařilou dramatizaci, která má vše, co potřebuje k tomu, aby své posluchače (ať už malé či ty velké) nejen oslovila, ale také nadchla. Za mě tedy jednoznačně palec nahoru. CD Tobiáš Lolness mi k recenzi poskytlo vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, a.s., za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 30.7.2019 8:49 | karma článku: 12,78 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.