Ropný gigant BP by měl platit ! Proč ale jen 20 miliard ?

Otazníků i různých konspirací kolem katastrofy přibývá a BP kličkuje před odpovědností jako zajíc před myslivcem. Podaří se jej chytit pod krkem, udělat z něj "oslíčku otřes se" a učinit tak spravedlnosti aspoň trochu za dost ?

Rybáři přicházejí ve velkém o obživu, do postižených oblastí nejezdí turisté, mořský i přímořský ekosystém kolabuje, stejně jako přímořská ekonomika. A to je jen začátek katastrofy, která je nedozírná. Stovky milionů litrů ropy již plavou oceánem a další stovky milionů ještě do oceánu ze dna vytrysknou. Jaké ekonomické a zdravotní následky může katastrofa na lidech zanechat ? Nebudou mořské ryby na našem jídelníčku v budoucnu o něco vzácnější ?

O následcích havárie víme jen velmi málo, protože Obamova administrativa ruku v ruce s firmou BP poskytuje jen minimum informací. Nevím, jestli je záměrem informačního embarga nevyvolávat paniku nebo znemožnit možné volání veřejnosti po padání odpovědných hlav (spíše hlavounů) a jejich přísném potrestání. Dokud dav ulice neprahne po trestu, elity si navzájem větev podřezávat rozhodně nebudou.

Ropa přitom teče v obrovském množství do moře dál a ještě nejspíš dlouho bude. Ať už se jednalo o hamižnost globální korporace nebo lajdáctví jejich zaměstnanců, slíbených 20 miliard USD do fondu na odškodnění postižených po ropné katastrofě je podvodem na lidech i přírodě. Na to, kolik tato korporace vydělává, je zmíněná suma směšná tváří v tvář jedné z největších ropných katastrof v dějinách. Copak je nějakým trestem pro takovou firmu dočasné zrušení výplat čtvrtletních dividend akcionářům ? Ano, je pravda, že hodnota akcií BP sice silně poklesla, ale to je trest jen pro spekulanty. Po úspěšném zastavení tryskající ropy akcie, držené dlouhodobými investory, jistě zase vylétnou vzhůru jak raketa.

Několik týdnů před katastrofou odhalil pracovník ropné plošiny (dle svého vyjádření) vadu na kontrolní části takzvaného bezpečnostního ventilu,  jehož úkolem je v případě nouze vrt uzavřít a zabránit úniku ropy. Spolu se svými spolupracovníky to nahlásil svým šéfům a ti na problém upozornili vedení BP. Vyšetřování po nehodě určilo vadu tohoto ventilu jako příčinu následné katastrofy. Při vyšetřování také vyšlo najevo, že byl ventil konstrukčně pozměněn, což znesnadnilo další kroky po nehodě.

Není nad šťastné náhody ?

  • Deset dní před výbuchem ropné plošiny "Deepwater Horizon" koupil ropný konglomerát Halliburton firmu na čistění ropy, ta má nyní smlouvu s BP, aby pomohla s uniklou ropou.
  • Šéf BP, Tony Hayward, prodal třetinu svých podílů týdny před katastrofou. Stejně jako banka Goldman Sachs v prvních měsících tohoto roku.

Zatímco lidé i příroda trpí, šéf pobírající roční plat v přepočtu cca 124 milionu korun, které drtivá většina smrtelníků nevydělá ani za mnoho životů, relaxuje potají na soukromé jachtě. Je vskutku zajímavé, jak obhajují šéfové firem gigantickou výši svých příjmů odkazem na obrovskou odpovědnost, kterou za firmu mají a když přitom dojde na lámání chleba, najednou se chovají, jako by za nic nemohli.

Co když zmíněných 20 miliard odškodnění nebude stačit ? Nikde jsem se v prohlášeních nedočetl, kdo zaplatí další náklady, pokud oněch 20 miliard nebude stačit. Víme všichni, jak to chodí, až nebude katastrofa plnit první stránky významných deníků. Globální kapitál již najde ty správné cestičky, aby to nestálo víc, než bylo zatím slíbeno. Vedení firmy prokazatelně dlouhodobě mlžilo, tajilo a lhalo o mnoha aspektech příčiny katastrofy i jejích možných následcích. Vedení firmy je odpovědné za chod firmy a za vedení firmy jsou odpovědní akcionáři. Není tedy žádný důvod, proč by na takovou katastrofu měli finančně doplácet např. daňoví poplatníci. Ať zaplatí ti odpovědní.

Autor: Petr Zvědavý | úterý 22.6.2010 6:47 | karma článku: 28,90 | přečteno: 3401x