Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posílení hlídek police armádou aneb Vrbětice II

Od konce března potkávají občané, především ve velkých městech, nákupních centrech, letištích, na nádraží a dalších frekventovaných místech, policejní hlídky posílené o příslušníky Armády České republiky. 

Vláda tak koncem března reagovala na situaci po teroristických útocích v Bruselu. Poprvé byl použit systém vyhlašování stupňů ohrožení terorismem. Na základě vyhodnocení potenciálních rizik vyhlásila vláda stupeň ohrožení 1, tedy stupeň zvýšené bdělosti. Vláda zcela logicky nechtěla nic ponechat náhodě a provedla preventivní opatření, kterými chtěla deklarovat, že je schopna ochránit životy a majetek obyvatel naší země.

Co to v praxi znamená? Podle vládního materiálu 1. stupeň upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem, ale není známa konkrétní hrozba teroristických aktivit na území ČR. Při tomto stavu je třeba dbát obecné všímavosti. Za této situace pak také dlouhodobě platí některá vytipovaná zvýšená bezpečnostní opatření.

Pokud bychom vycházeli z této, poněkud vágní definice, Česko nebylo a není v přímém ohrožení. V této souvislosti ale mnohé překvapí, že byla na pomoc policii povolána armáda. V Praze byly například policejní hlídky posíleny příslušníky elitní 4. brigády rychlého nasazení.

Proč se vláda rozhodla k tomuto kroku, když podle vyhlášeného stupně žádné nebezpečí nehrozí? Znamená to, že policie nemá dostatek lidí? Bezpečnostní složky jsou dlouhodobě podfinancované, policie, stejně jako armáda, která je ale na tom ještě hůře, se potýká s nedostatkem personálu. Došlo tak ke stejné situaci, jako loňského roku, ve Vrběticích při střežení okolí muničního skladu, kdy ostrahu museli zajišťovat vojáci. Stejně jako ve Vrběticích, vojáci, kteří dnes posilují policejní hlídky, jsou předurčeni k plnění úkolů v zahraničních misích, řada z nich prošla misemi na Balkáně, v Perském zálivu, Afghánistánu nebo Mali. Tito vojáci jsou na mise dlouhodobě připravováni, procházejí složitými fázemi výcviku doma a v zahraničí. Jejich začlenění do policejních hlídek, kde hlavním úkolem je monitorování situace na frekventovaných oblastech, je tak projevem určitého „luxusu“. Podle platných zákonů je sice povinností armády vyčlenit vojáky na pomoc policii, na druhé straně je nutné brát v úvahu i naléhavost situace. Vláda na jedné straně uklidňuje veřejnost, že naší zemi žádné bezpečnostní riziko nehrozí, na straně druhé ale povolává do ulic armádu. Každého logicky napadne, co se asi bude dít, pokud budou vyhlášeny vyšší stupně ohrožení.

Nasazení vojáků zároveň u části populace vyvolává rozpaky a vnímají je jako formu strašení lidí, než jako ochranu. Vojáci se zároveň dostávají do situací, kdy musejí jednat při řešení běžných přestupků, což vyvolává různé kontroverze. Jedním z případů je zatčení mladíka na nádraží Praha-Florenc, který neměl občanský průkaz. Policie spolu s vojáky proti němu, podle svědků zasáhla poměrně brutálně, i když je přímo neohrožoval.  Nebudeme hodnotit adekvátnost zásahu, to ať posoudí inspekce, ale tyto delikty dostávají vojáky do obtížné situace a stávají se snadným terčem kritiky, i když jsou v tom nevině. Nasazení vojáci jsou cvičeni na jiný typ úkolů a jejích posláním není suplovat policii za situace, která si to  dlouhodobě nevyžaduje. Ministr vnitra spolu s premiérem by si měli uvědomit, že bezpečnost v ulicích má primárně zajistit policie vlastními prostředky. Stále slyšíme, jak se navyšuje její rozpočet, nabírají noví lidé, vytvářejí speciální útvary. Pokud ale dojde k situaci, jaká nastala po útocích v Bruselu, první, co jsme slyšeli od ministra vnitra bylo, že chce v ulicích vojáky. Pan mistr by si tak v prvé řadě měl uvědomit, jaký resort vede.

 

 

Autor: Tomáš Kolomazník | středa 4.5.2016 15:39 | karma článku: 10,56 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2703x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik