Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo rodí děti?

Zdá se, že odpověď na tuto otázku je jasná a jednoduchá a to až do té doby, než svému okolí oznámíte, že máte v úmyslu na svět svého potomka přivést doma. Pak zjistíte, že rodí doktoři nebo při nejhorším sestřičky pod dohledem doktora, ale vždy a zásadně v porodnicích. Cokoli jiného je neodpovědné hazardování se zdravím a životem matky a dítěte. Porod doma je v českém ďolíčku pro většinovou veřejnost a velkou část odborníků nepřekročitelné tabu a zcela zde chybí kultivovaná diskuse, kde by se zohlednily individuální potřeby některých žen.

Moje žena Kateřina patří k lidem, ve kterých naše zdravotnictví nebudí příliš důvěru. Představa, že je převážena s kontrakcemi do nemocnice autem ve kterém se jí dělá zle i bez těhotenství a přijede do nemocnice kde bude v cizím prostředí s neznámými lidmi, kteří po ní něco budou chtít, ji upřímně děsí. Mne zase trochu děsilo, co by se dělo, kdyby včas nedojela porodní asistentka, ale je údělem nás mužů nenechat na sobě znát svou slabost. Devět měsíců je dost dlouhá doba, aby si budoucí rodiče vše vydiskutovali a na porod se odpovídajícím způsobem připravili. Hodně mi pomohla knížka Znovuzrozený porod francouzského porodníka Michaela Odenta, ze které jsem pochopil, že pro rodičku je niterný pocit bezpečí jedním z klíčových faktorů úspěšného zdravého porodu. Pěkně mi to předvedla i naše fenka Fira, která rodila půl roku před námi. Udělal jsem jí doma krásný pelíšek. Když „to“ však na ni přišlo, najednou zmizela a našel jsem ji zalezlou ve vyhrabaném doupěti pod hromadou starých prken. Jasně mi tak ukázala, že to, co se mně může zdát ideální, nemusí být ideální pro ni. A tak jsem musel začít pelíšek upravovat, až nakonec uznala, že už to odpovídá jejím představám a v pelíšku porodila pět krásných štěňat.

Že některé ženy nedokážou v sobě vzbudit pocit důvěry a bezpečí při pobytu v porodnici, tak považuji za zcela přirozené a není to chyba těchto žen. Je rovněž pochopitelné, že porodnice se nemohou přizpůsobit všem individuálním požadavkům jednotlivých žen. Pokud je žena zdravá, životní funkce jsou zabezpečeny, průběh těhotenství je zcela normální a vyšetření neukazují na žádné anomálie, může se tedy vše soustředit na druhý stupeň Maslowovy pyramidy potřeb – pocit bezpečí. Považuji za zcela přirozené, že by mělo být snahou všech tento pocit bezpečí rodičce zabezpečit.

Když moje žena vyslovila přání rodit doma, věděl jsem, že ji podpořím a nebál jsem se vyjádřit svoji podporu nahlas, a to i svému okolí. Vzápětí jsem toho však trpce litoval. První porod byl pro nás ve znamení psychického teroru, kterým se snažilo okolí včetně nejbližších přimět nás, ale zejména moji ženu Kačenku, aby upustila od porodu doma. Všichni „přesvědčovatelé“ nakonec mohli oslavovat. Porod začal sice zcela standardně odtokem plodové vody, ale po více než jednadvaceti hodinách, kdy se nám stále nepodařilo porodit, jsme se po dohodě s porodní asistentkou přesunuli na Bulovku. Tam jsme po dalších dvanácti hodinách nakonec radostně porodili. Psychika sehrála své a Katka hodně zkusila.

Pro druhý i třetí porod jsme tak byli nuceni vytvořit konspirační plán s porodem v porodnici a já se stal pozorovatelem koncertu, kde se mísí radost očekávání s bolestí, kde se žena vždy znovu stává Matkou s velkým „M“. S blížícím se porodem se vždy zintenzivňoval úklid a chystání všeho potřebného pro miminko, až nakonec jsem byl rodičkou zcela vykázán z jejího dosahu, aby si mohla o samotě projít první dobou porodní. Tak jsem čas trávil měřením doby mezi kontrakcemi a čekáním na pokyn, až bude správný čas pro zavolání porodní asistentky. Skutečnost, že Katka chtěla být o samotě, mi velmi vyhovovala, neboť když jsem viděl, jakou bolest jí působí kontrakce, trpěl jsem s ní a vůbec se nedivím lékařům, že vymysleli epidurál, předepisují oxitocin, anebo že ženy rodí císařským řezem častěji než by bylo nutné. Porod je zkrátka proti mužské přirozenosti.

Narození miminka pro mne bylo vždy fascinujícím a dojemným završením devítiměsíční cesty a přes všechny pochyby jsem byl vždy rád, že se Katka rozhodla pro porod doma, neboť na ní bylo vidět, jak si užívá důvěrně známého prostředí a jaký to má příznivý dopad na její psychiku. Právě tyto poznatky mne vedou k otázkám: Jaké jsou skutečné příčiny toho, že ženám, pro které porod v porodnici představuje zcela reálná riziko zvýšených komplikací, není umožněno, aby rodily tam, kde se cítí bezpečně? Proč český zdravotní systém nevyjde rodičkám vstříc a nesnaží se zabezpečit takové podmínky, které budou minimalizovat rizika v případě zcela neočekávaných komplikací, jak je to dnes běžné například v Německu, když je známé, že je to levnější než porod v porodnici?

Autor: Tomáš Hodek | neděle 14.2.2010 3:46 | karma článku: 17,76 | přečteno: 1458x
  • Další články autora

Tomáš Hodek

Navštivte italskou rodinu, než půjdete v říjnu volit.

Moji milí, v Čechách Babiš kopíruje úspěch Berlusconiho, který pomocí svých médií zmanipuloval voliče a přesvědčil je, že pro ně dělá dobro. Přitom stejně jako Babiš hrabal do svojí kapsy a zdevastoval Itálii. Lid ho volil 16 let!

9.10.2017 v 8:30 | Karma: 30,55 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Tomáš Hodek

Děkuji evropské kulturní tradici.

V posledních letech cítím, že se Evropa a její občané potýkají se zřetelným problémem, a tím je zakrytí Evropských morálních hodnot hodnotami „svobodného konzumu“.

2.10.2017 v 13:30 | Karma: 16,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Hodek

Pravidla a regulace – otevřený dopis ministryni školství Kateřině Valachové

Vážená paní ministryně, dnes jsem doprovázel syna k přijímacím zkouškám na víceleté gymnázium a uvědomil jsem si, jak se doba proměňuje.

20.4.2017 v 12:48 | Karma: 28,18 | Přečteno: 907x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Hodek

Mám rád tuto zem

Od sametové revoluce v roce 1989 již vyrostla nová generace, která není zatížená nesvobodou vyplývající z diktátu vlády jedné strany. Můžeme pozorovat, že v jednání a chování lidí se již velmi podobáme společnostem západní Evropy.

23.11.2016 v 9:17 | Karma: 15,99 | Přečteno: 328x | Diskuse| Společnost

Tomáš Hodek

LÉČBA KOMPOSTEM - otevřený dopis ministru zemědělství Marianu Jurečkovi

Vážený pane ministře, od roku 2004 se aktivně zabývám problematikou bioodpadů a kompostování. Již v té době bylo odborníky deklarováno, že nedílnou součástí řešení musí být spolupráce se zemědělci.

7.10.2016 v 0:00 | Karma: 12,52 | Přečteno: 117x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Občan, který věří, že odpovědnost a ohleduplnost je znakem moderního životního stylu.
Představitel občanského sdružení Ekodomov, ve kterém se práce stává koníčkem www.ekodomov.cz :-).
Manžel skvělé a trpělivé ženy.
Otec tří dětí.

Seznam rubrik