Nejnaléhavější úkol

Prezidentské volby se blíží. Drahoš oznámil kandidaturu a Ovčáček jménem Miloše Zemana pouští špínu. 

 

 

Do prezidentského klání se nově přihlásil Jiří Drahoš, Předseda Akademie věd České republiky a významný fyzikální chemik. Tento zkušený akademik s manažerskými schopnostmi se ihned po oznámení kandidatury stal podle mnohých hlavním vyzyvatelem Miloše Zemana a jak vidno i terčem útoků mluvčího prezidenta, který dostál své pověsti a pustil se na Twitteru do Drahoše se vší vervou a agresivitou. Porušil tak svůj slib, či především slib současné hlavy státu, za kterou vystupuje, že nebude útočit na protikandidáty, ledaže by zaútočili jako první. Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího tak vymezil hřiště, na kterém se bude hrát, a nyní už musí být všem jasné – bude to hra drsná a nečistá.

To nás přivádí k nejnaléhavějšímu úkolu, který leží na bedrech každého z nás v průběhu prezidentských voleb: v rámci útoků a hanebností, které jsou zaměřeny na protikandidáty Miloše Zemana, ale cíleny především na voliče; si uchovat dobré vztahy se svými známými a přáteli, ale i těmi, se kterými volně diskutujeme v práci či na ulici – se všemi – kteří cítí vzájemnost se svým národem. Nedovolit další společenské štěpení. 

Nehledat nepřátelství tam, kde jsou jiné politické názory a preference, vyhýbat se hysterii a slepé podpoře, nenaletět jednoduchým frázím a prvoplánovým provokacím, neplést si rozum s agresí a nepovažovat neomalenost za lidovou ctnost – tak špatní přece nejsme! 

Hledat společnou řeč a laciným gestům se společně vysmát. Myslet a konat, aby se naše skutky a postoje nestaly příčinou budoucího hašteření, aby naše názory nebyly bolestivým útokem na ty, se kterými sdílíme českou identitu.

Naším úkolem je promyslet způsoby, jak zachovat život v míru ale tak, abychom mohli na sebe a Českou republiku být hrdí.

Publikováno v Přítomnosti 3. 4. 2017 jako glosa.

Autor: Tomáš Heller | pondělí 3.4.2017 17:06 | karma článku: 17,27 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Tomáš Heller

Typicky česká cesta

1.2.2018 v 8:02 | Karma: 17,41

Tomáš Heller

Otevřít českou otázku

19.10.2017 v 23:22 | Karma: 9,13

Tomáš Heller

O Zemanových voličích

27.4.2017 v 19:42 | Karma: 18,84

Tomáš Heller

Kdo jsou Zemanovi voliči

8.4.2017 v 0:31 | Karma: 41,96

Tomáš Heller

Andrej v chaloupce z perníku

20.3.2017 v 8:12 | Karma: 29,31