Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

úsměvná židovská víra aneb sbalit židovku není jednoduché

Říká se, že každý člověk v něco věří. V mém případě, vše spojené s ,,řízeným" náboženstvím, je úsměvné. Vždycky se nestačím divit, čeho všeho jsou lidé schopni ve jménu víry. Pokud však ty věci chtějí dělat z vlastní vůle, proč ne. Zde je úsměvná zkušenost s vírou židovskou.

Tomáš Chmelař

V Paříži jsem se živil po dobu 2 let jako zaměstnanec luxusních hotelů. Měl jsem zde možnost se setkat s židovskou či muslimskou vírou u svých kamarádů a kolegů. Normální, super lidé, kteří mi mnohdy přirostli k srdci. Tím, že jsem se k nim dostal blíže, mohl jsem jim pokládat mé zvědavé otázky na tělo,které se týkaly jejich víry. Nikdy to nebrali zle, ba naopak, rádi si popovídali. Někdy jsem se nestačil divit...
Dnes se zaměřím na zkušenost s vírou židovskou. To se mi takhle v hotelu líbila jedna moc hezká holčina, a kupodivu to nebyla muslimka, ale židovka. Byla mladá, krásná, živá, taková normální holka, kterou si chlapci rádi berou do svých snů. Rozhodl jsem se pozvat k Emili domů. Netušil jsem však, že krásná Emili má rodiče s velice přísným židovským vyznáním a že ona jde ve šlépějích svých rodičů.
   Hned při první otázce jsem narazil. Na otázku, jestli by se mnou nechtěla někam zajít v pátek večer či sobotu, neodpověděla moc spontánně. Odpověděla podle své víry. ,,Nemohu, to máme šabat."
Začal jsem tedy vyzvídat proč by nemohla a co to vlastně ten šabat je. Nejsem expert na náboženství, takže vám to nevysvětlím, ale řeknu vám, že se mi nakonec podařilo se k ní vloudit o sobotním odpoledni.
Byt byl malinký, tak jako všechny normální byty v Paříži. Byl dokonale uklizený a čistý. Jako u mé babičky :)  Co mě však velice překvapilo byla technologická vybavenost bytu. Všude samé pohybové čidlo, všechny světla se sami rozsvěcely a zhasínaly. Zásuvky byly časové a spotřebiče v nich připojené se automaticky zapínaly a vypínaly. Rychlovarná konvice čas od času sama uvařila vodu, trouba začala sama hřát. Naopak televize nesměla být zapnutá. Myslel jsem si, že je Emili nadšená do elektroniky, ale brzy jsem vyslechl zajímavý příběh.
,,Moji rodiče jsou ortodoxní Židé a tak mě podle toho vychovali. Ctíme staré tradice, které třeba obsahují pravidlo, že od pátečního soumraku do sobotní noci nesmíme zapalovat ani zhasínat oheň. Což se do moderní doby převedlo na elektřinu. Doslova nesmím sama od sebe zapnout nic, co je na elektřinu, pokud to není otázka života a smrti. To potom pravidlo porušit mohu."
,,Tak proto je tu vše automatické. Hele, a není to jen obcházení těch vašich pravidel? Nebylo by jednoduší nezapalovat svíčku a zůstat u toho ohně, než si komplikovat život a přenést pravidlo tisíce let staré na moderní elektřinu?"
,,O tomhle rozhodli povolanější. My se jen musíme řídit vzniklými pravidly. "
,,Hele, a co když se ti nějaké čidlo rozbije, a ty budeš potřebovat třeba rozsvítit? "
,,To musím nechat rozsvíceno celý den, nebo zabouchám na sousedku. Už se mi to stalo. Nejdřív se mě bála, ale nakonec to pochopila a rozsvítila mi. Jednou sem také zůstala přes hodinu trčet dole u dveří. Nemohla jsem sama vymačkat kod u dveří, protože je to na elektřinu, tak jsem se ptala lidí co šli okolo jestli by to nemohli udělat za mě, ale všichni se toho báli a utíkali pryč. Jako kdyby to snad mělo bouchnout"
No to odpoledne jsem se nasmál. Zjistil jsem, že defakto musí v sobotu odpočívat. Žádná televize, mobil, řízení auta. Čas by se měl trávit s rodinou. Ale třeba taková cesta metrem, kde se musí knoflíkem otevřít dveře či elektronicky odpípnout lístek, tak to může být pro tyhle lidi složité.
Ještě mě zaujala na kuchyňské lince jedna kniha. Řekl bych takový seznam potravin pro Židy. Oni totiž mohou jíst jen určité věci a tato kniha obsahovala seznam produktů a firem, od kterým si mohli jídlo koupit. Nemohlo mě napadnout, že to musí být ohromný kšeft vlastnit takovýhle krám. Máte zajištěno stálou klientelu, která si moc nevybírá a ani vlastně nemůže.
Rande skončilo vlastně pozitivně. Strašně rád jsem si poslechl všechny ty zajímavé příběhy a názory a pravidla. Mimochodem jedno z pravidel je obřízka, tak jsem na Emili ve snech úplně přestal myslet :) a z našeho rande byla jen kamarádská návštěva. Pinďu mi nikdo řezat nebude :)

Napište svou zkušenost i vy

Autor: Tomáš Chmelař | čtvrtek 2.1.2014 15:00 | karma článku: 26,03 | přečteno: 3092x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.