Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

Ortodoxní židovky nesbalíte (sbalit, ne zbalit), ale ostatní klidně.;-)

0 0
možnosti
ZK

Z53d58e26n12a 10K94o72č77í

9. 1. 2014 18:00

Ano, v tom máte pravdu. Stejně tak ortodoxního žida většinou poznáte už na 150 metrů. Ti ostatní jsou pouze židé.

0 0
možnosti
JP

J56o94s51e45f 36P32o81t60r

2. 1. 2014 23:14

Moje zkušenosti s Židy.

Za socialismu byla tato problematiky tabu, to že by lidé toho vyznání mohli existovat v ČSSR, nebo dokonce v našem krajském městě bylo nemyslitelné, asi stejně tak pravděpodobné, jako se podívat do Rakouska, které leželo hned za humny.

Začali jsme soukromě podnikat a k tomu bylo třeba účetního auditora. První neměl čas, druhý byl zaneprázdněn, k dispozici byl až třetí auditor.

Hned jsme se spřátelili, měl perfektní analytické myšlení a v těch turbulentních dobách nám dost pomohl. Jednou, bylo to v pátek k večeru začal být nervozní, přes důležitost jednání zabalil všechny papíry a požádal mě o odoz domů. Cestou mi řekl: Nezlobte se, mě začíná šabat. V prvním okamžiku jsem ztratil kontrolu nad autem, tak jsem byl překvapen, že mezi námi existují

Tím přiznáním se nám otevřel prostor pro širší diskuze, bohužel můj přítel již umřel.

2 0
možnosti
JR

J86a45r53a 81R98a18n68k

3. 1. 2014 4:39

Mela jsem asi podobny zazitek, i kdyz jsem uz ze sveho okoli doma par zidovskych rodin znala, dokonce k nam chodili, hrat s tatou sachy. Pak jsme v 68. konecne mohli odejit a prvni cesky mluvici Zid v Kanade, dlouhe vlasy a ejhle prave pracoval na svem doktoratu. A nikdy mi nikdo nevymluvi, ze Hitler a pred nim uz v Rusku se nesnazil je zlikvidovat proto, ze byli "brainy"....to, ze je kdysi ve stredoveku nechali zachazet pouze s penezi s tim nema nic spolecneho. Kdyz se podivate, kdo z vedcu byl Zid i nepraktikujici, vlastne takove ty spise agnosticke - vi, ze neco svetu dali.

1 0
možnosti
Foto

Čítala som príbeh o jednej slečne, ktorá sa presťahovala do Izraela a spočiatku ju susedia nemali radi, lebo v sobotu vyvesila prádlo. Potom pochopila čo vyviedla, začala ich trochu rešpektovať a získala si ich obľubu, keď za nich urobila to, čo oni v sobotu nesmeli - napríklad zasvietila.

1 0
možnosti
MK

Tomu se říká šábesgój.

0 0
možnosti
MK

Sbalit židovku je snadné. Pokud není ortodoxní;-D

2 0
možnosti
Foto

Ja som zažila podobné. Pred dvoma mesiacmi som mala pracovné stretnutie s jedným židom, ktorý bol na Slovensku tiež pracovne. Po pracovnom stretnutí nasledovalo pozvanie na večeru, čo som prijala a fajn si pokecala, ale potom nasledovalo pozvanie na hotelovú izbu, ktoré som odmietla. :) Ale ako ospravedlnenie faktu, že ženatý muž chcel zbaliť vydatú ženu je fakt, že to nebol ortodoxný Žid.

Normálne neviem aké je vierovyznanie ľudí s ktorými sa stretávam, ale tento sa ma hneď opýtal: "Do you believe in God." Ja som hrdo odpovedala: "Yes, I do." a potom sa priznal, že je Žid - ateista.

1 0
možnosti
PS

V sobotu nemusi odpocivat defacto, ale de jure - maji na to zakon. Mam za to, ze goje si ani vzit za muze nesmi, je vubec zajimave ze vas jen tak pozvali na sabat k sobe domu. Maji spousty pravidel podobne jako je mame my. Nad tim neni duvod se smat. Ta pravidla jim jako narodu podarila prezit to, co by jine narody nezvladly. Naopak mas ustupovani od "usmevnych"  pravidel predku brzy zahubi.

3 0
možnosti
Foto

pozvala mě pouze slečna k ní. s jejími rodiči jsem se nesetkal. to že jsou tak přísní ve víře, to mi řekla ona. Já si rád čtu o náboženství, ale pro mě osobně není možné řídit se podle pravidel napsaných někým před tisíci lety. Rád se řídím podle sebe :)  Ale lidé kteří víru mají, ty neodsuzuji. Jen mi to občas připadá ,,úsměvné" . Koneckonců i smutné. Jedna má spolužačka byla Jehovistka a na otázku jestli by nechala umřít své dítě kdyby muselo do nemocnice, tak mi odpověděla že bůh si to tak přeje a že ho nechá zemřít než aby ho vzala do nemocnice. Proto myslím že náboženství není nic zas tak dobrého. defakto vše zlé se vždy vedlo kvůli náboženství.

0 1
možnosti
LJ

Mám jednu zkušenost s ortodoxním židem. Popisovat ji nebudu, mohl by to někdo špatně pochopit a obvinit mne.

0 0
možnosti
ZK

Z50d42e20n92a 37K25o44č57í

2. 1. 2014 15:42

Já mám taky známé ( nikoliv kamarády )  muslimy i židy. Musím být s nimi zejména pracovně - tedy nikoliv dohromady, ale s každým z nich jednám zvlášť v jiném státě. Někteří z nich jsou občas i příjemní, ale doma bych nechtěla mít ani jednoho.  !!!!;-)

1 0
možnosti
JD

Zase je výhoda, že lehce zjistíš číslo ... stačí požádat aby vyhrnula rukáv

1 9
možnosti
JM

Nechutné, moc bych Vám přál setkání s někým, kdo si rukáv vyhrne a to číslo tam opravdu je.

5 1
možnosti
MK

No, možná kdybyste se více snažil, mohl z vás být šábesgój a mohl jste pro milé Židy vykonat spoustu podřadné práce ;-)

1 0
možnosti
Foto

Jdu si vygooglit co to je ten šábesgoj :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.