Tip na výlet: Raná a okolí

Když si plánujeme víkendový výlet s rodinou, chceme se někam podívat, něco nového se dozvědět, ale také si odpočinout. V našem plánu by tedy mělo být místo, kde se děti mohou vyřádit. Raná je místo pro děti i dospělé.

Endrštová Daniela

Místo pro děti i dospělé zároveň? Ano, je to možné. Jsou věci, které fascinují každou generaci. Raná je hora na pokraji Českého středohoří, která slouží odvážlivcům všech generací pro klouzání větrem. Vrcholek hory je posetý barvami a čas od času se jedna z těch ležících duh zvedne a odletí pryč. Tento víkend tedy většina z nich spadla dolů, ale i tak je to podívaná. No řekněte, kdy se dostanete tak blízko něčemu co létá, že si na to můžete i sáhnout?   A k tomu je zde krásná česká vesnička, posekané louky všude kolem, nádherné přírodní scenerie, rybník, dětské hřiště, občerstvení, opravdové letadlo a super výhledy do okolí, kde je třeba malé sportovní letiště (bohužel také továrna), takže děti mohou obdivovat i malá sportovní letadla a větroně.

Při cestě na Ranou nepočítejnte s informačními cedulemi. Zatím asi žádné nejsou, nebo jsem si jich nevšiml. Já pracoval s mapou. Zaparkovat doporučuji již ve vesnici pod horou, kde se parkuje zdarma. Po sto metrech, tedy již pod samotnou horou je parkoviště placené.

Výstup není složitý ani náročný. I s obyčejným kočárkem s menšími kolečky lze do poloviny hory vylézt. Není tam samozřejmě asfaltka, takže se trochu zapotíte, ale lze to zvládnout. V polovině kočárek necháte a poslední část cesty musíte zvládnout po svých a s dítětem v ruce. Zajímavé je, že po cestě potkáváte lidi s obrovskými batohy a také se musíte vyhýbat lidem s rogaly na zádech. Oni ty rogala prostě vynáší nahoru na horu. Je to zajímavý pohled. Takové rogalo prý váží 35 kg a tak je to docela i náročný sport a posilování. Ti co si táhnou batoh s ,,padákem" (paraglide) , tak ti to mají o 15 kg lehčí.

Další zajímavostí je, že si tu můžete oprášit svou znalost cizého jazyku. O německy mluvící občany tu není nouze a dokonce tu byla i skupinka arabsky mluvících výletníků. Hora stále stojí tak tu opravdu byli jen za turistikou :)

 

Létající udělátka tu jsou na dosah ruky. Pro děti i pro dospělé skvělý zážitek. Hlavně když se ta duha zvedne před vašima očima a hurá dolů ... nebo nahoru.

 

Všimnete si co je za podivný obrazec v poli?  Už i v našich končinách můžeme vidět podivná poselství z jiných světů. Co se nám snaží říci toto?

 

Tak tohle je zajímavá fotka. Nemluvím o výhledu nebo tom paraglidu. Všimněte si růže na kameni a podivného šedavého popela všude kolem. Opravdu jsem si toho nevšiml a toto místo se stalo našim místem poobědvání. Růže jsem si všiml až když si s ní Máia začala hrát. Mohu se jen domnívat jestli se toto místo stalo posledním odpočinkem některého z dobrodruhů, ale možná jsme spolu zažili poslední oběd.

 

Není tu jen hora samotná, ale kolem vedou turistické stezky a 7 km je město Louny, které má krásné historické centrum obehnané hradbami. Návštěvu města jsme pojali  jako klidnou procházku s ochutnávkou zmrzlin, které nabízeli na každém rohu. Nejlépe se tvářící ,,italská" zmrzlina byla jen nedobrá, uměle ochucená voda a na druhou stranu v úplně prázdné cukrárně, kde kopečková zmrzlina neměla status ,,italská" a kde byla levnější, tak byla mnohem a mnohem chutnější.

 

Výlet dopoučuji a myslím že i dvouhodinová cesta autem se určitě vyplatí. Strávíte den na krásném a jedinečném místě.

 

Pokud vás zajímá cestování , podívejte se do mé rubriky Cestování  a Volný čas

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Chmelař | pondělí 2.6.2014 14:14 | karma článku: 22,19 | přečteno: 2350x