Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomáhat a chránit... prosím, už ne!

A zase ta česká policie. Ostuda našeho národa. Nebo je to jen můj mylný názor? Podíváme se, jak se chová policie k občanům v jiných státech.

Občas si naší policii vezmu do blogu. Jen abych se odreagoval od těch důležitějších témat. Dnes porovnám policii Českou s policií Německou, Anglickou, Francouzskou, Chorvatskou a Americkou, respektive Miamskou.
   V Anglii by policie opravdu měla nosit slogan ,,pomáhat a chránit". Zaslouží si to. Pracoval jsem v Anglii jako řidič, a tak jsem se do konfliktu s policií nejednou dostal. Dejme tomu, že to bylo 5 krát a 5 krát jsem se s úsměvem loučil. Když jsem nesvítil, policie mě zastavila a upozornila s úsměvem: ,,Pane řidiči, nesvítíte, rozsviťte si." Poděkoval jsem a pokračoval dál.  Jednou jsem parkoval na špatném místě. Pokud jsem byl u auta, opět to policie řešila upozorněním.  Také jsem byl zastaven pro kontrolu, že jsem řídil moc drahé auto a to se jim nezdálo. Situaci jsem vysvětlil, chlápek ještě poblahopřál k super práci a jel jsem dál. V Anglii je policie opravdu od toho aby pomáhala.
   Německo je jiné. Policie tvrdší, lidé z ní mají respekt. Dokud ale nezačnete střílet, nebo při kontrole vyloženě neprovokujete, vše je v pořádku. Je tvrdá, ale na správných místech.
   Francie je země většinou příjemných policistů. V městečkách a na vesnicích jsou to takoví pomahači se vším. Navedou vás, poví co je v okolí k vidění, řeknou kde se dobře najíst. Například v Paříži je to horší, ale stále vás policisté nebudou vyloženě buzerovat za světla či parkování či nefunkční žárovku. Mají tam frmol, a tak opravdu řeší jen ty horší prohřešky. Dokonce mi jednou prošla jízda na červenou. Bylo půl třetí ráno, já se vracel z práce a vzhledem k tomu že ani satelitech Paříže na večer nevypínají semafory a semafor je každých 50 metrů, tak jsem prostě na 20. semaforu ztratil trpělivost a pomalu jsem se rozjížděl. No a oni tam stáli na parkovišti. Domluvili jsme se, omluvil jsem se a už jsem nikdy na červenou nejel. Ani ve tři ráno.
   V Americe sice mám jen špatné zkušenosti s policií, kvůli tomu že jsem byl cizinec a vždy jsem nejspíš narazil na blbce s mindrákama a tak si vždy na mě něco dokazoval. Ale pokud sem splnil všechny jeho ponižující příkazy, vše nakonec proběhlo dobře a ze tří kontrol jsem nikdy nic neplatil. Jinak nic sexuálního. Jen věci jako že mě nepustí do té doby než si seženu obal na řidičák, potom že na obalu není šňůrka a taky že ho musím mít na krku, jednou zase chtěl vyložit a vyskládat na kapotu všechny moje věci z báglu, atd...  Kdyby nebylo mé přítelkyně tak bych asi skončil ve vězení za maření výkonu.
   Chorvati jsou podle mého milí lidé, ale policie má nejspíše stejný management jako ta česká. Jednou jsem dostal pokutu za pomalou jízdu v koloně. 40 euro. Prý jsem měl moc veliký odstup od auta přede mnou a tak jsem přispíval ke zhoršení plynulosti dopravy. Samozřejmě že jsem odmítl zaplatit. Bohužel jsem nakonec zaplatil, protože prý do té doby než to nedám, tak tam s rodinou budu muset čekat.
   I tak si myslím, že Čeští policisté jsou z mých zkušeností ti nejhorší, protože vidíte a víte, že nechtějí pomáhat a chránit, ale jen vybrat peníze. To si všimnete když jedete v koloně a chytají, tak vždy vyberou dědu ve felicii, mladou ženu ve starém renaultu. Proč nekontrolují manažera v audi či rodinu v novém mercedesu? Na starém autě si vždy najdou nějakou maličkost : ,, Tak to máte jen za stovku" a  lidé to raději ze strachu zaplatí , ještě když policisté zdůrazní, že ve správním řízení to může být až 3500 korun. Mají na to doslova psychologickou taktiku. Jestlipak se na to školí? Protože tu taktiku mají všichni podobnou.Já osobně neplatím a riskuji to se správním řízením, zatím jsem nikdy nic od soudu nedostal, ale s českou policií mi docházejí nervy. A proč? O tom příště. Dnes to bylo jen srovnání s jinými státy.

   Ještě chci pro rejpaly upozornit, že né všichni policisté jsou špatní. Ale je jich více, a tak to kazí těm slušným.
Máte špatné zkušenosti s policií naší či zahraniční? Napište to do diskuze.

Jste policista? Napište jak systém opravdu pracuje.

Již je k dispozici druhá část článku, která je věnována jen mým osobním zkušenostem. Třetí přijde po vánocích, budeme objasňovat neexistující čárkový systém a v poslední části po novém roce budeme mít i rozhovor s policisty. Vše bude v rubrice Mé ostatní myšlenky

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 17.12.2013 16:00 | karma článku: 45,65 | přečteno: 18970x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.