Nápad: posezení s přáteli u Raclette

Miluji jídlo a myslím že je škoda, že většina lidí bere přísun jídla do žaludku jen jako nutnost dostat proteiny do těla a neumřít. Jídlo může být i společenská událost, zajímavá zábava či příjemné zpestření pro přátele. Zde je jeden z mnoha pokrmů, který je velice záživnou aktivitou.

 
  Nechci tu mluvit o namazání chleba máslem. I když chleba, máslo a med snídám takřka každé ráno, zrovna tento pokrm beru spíše jako ten nutný přísun energie do těla. Při mém cestování jsem se však setkal s některými jídly, které bych spíše kategorizoval, jako společenské události. Jsou to vesměs jídla, kde musí třeba i více lidí spolupracovat na snědení toho pokrmu, či to mohou být jídla kde se využívají speciální pomůcky. Z takového jídla se potom stává zábavné stolování.
   Zábavné je, třeba večeře s kamarády u kulatého otočného stolu. S takovýto stoly se můžete setkat v lepších čínských a japonských restauracích. Na stůl je dokola naservírována celá škála různých zajímavých ,,věcí" a efekt ještě může podtrhnout ohniště uprostřed, kde si můžete určité věci sami připéci. Po tříhodinovém stolování se jen nestačíte divit, kam ty hodiny utekly. Takovýto stůl si však můžete jednoduše vyrobit a při posezení na zahradě s přáteli máte o zábavu postaráno. Nevěřili by jste, co lidé, i dospělí, dokáží v přítomnosti takovéhoto stolu vymyslet.
   Pro zpestření mohou sloužit třeba čokoládové fontány, pro servírování dezertu s ovocem a čokoládou. Mísa s maršmelákama a brčky. Pokud máte chuť na nadýchanou pěnu, musíte si ho pomocí svého dechu nacucnout na brčko a z mísy vyndat.

   Ve Švýcarsku a Francii je třeba zábavné vyzkoušet sýrové fondue. Hrnec s ohýnkem plný sýra. Mini naběračkama si nabíráte sýr a lijete si ho na vše možné jako řeba chleba, zelenina, ořechy,....

 

 

 

 

 

 

 

 

  Po krátkém úvodu s pár nápady, které si můžete vyhledat na webu s krásnými fotkami, se mohu přesunout na hlavní téma tohoto článku. Raclette. Tento sýrový pokrm je také ze Švýcarska a je velice dobře znám i ve Francii, hlavně v té Alpské části. Raclette je vlastně název sýra, který se  dříve nad ohněm v kovových kalíšcích rozehříval a polévalo se s ním spousta příloh, jako brambory, uzeniny, sušená šunka, různé druhy zeleniny či chléb. Je to taková verze již zmíněného sýrového fondue.

Šup tam s nimi  

Polévání oblíbených příloh, jakožto vajíček, okurek, rajčat, salámů, cibulek,....

 

   Dnes si můžete i v Čechách zakoupit malý gril s lopatičkami, do kterých se sýr položí a lopatička se potom šoupne do grilu. Rozehřátí samotného sýra trvá jen chviličku. Jídlo mám rád, protože je jednoduché. Vlastně se nic nevaří, tedy až na brambory. Ostatní ingredience jsou jen nakrájené  uzeniny,zelenina a chléb a na malých talířcích rozprostřeny na stole.  Skvělý způsob jak rodina či přátelé mohou příjemně strávit večer spolu.

Zábava nejen pro dospělé :)

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 4.2.2014 14:42 | karma článku: 9,35 | přečteno: 955x