Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy můžeme říci že vaříme?

Jaká je vlastně definice vaření? Namazání chleba asi do té definice nezapadá, ale co třeba těstovinový salát? Lidé někdy o vaření vedou dlouhé debaty a někdy se svede i hádka. Kdo je v právu aby mohl říci: ,,Já vařím, ty jen mícháš".

  Každý region, každý stát, každý kontinent má jiné zvyklosti co se týče vaření. Při cestách po světě jsem se živil většinou prací po restauracích a měl jsem i možnost se setkat s poměrně známými kuchaři, jako byl Keith Floyd, Gordon Ramsay či Simone Zanoni. Mám s nimi i zajímavé příběhy, ale o nich jindy.  Chci k nim jen říci, že ač jsou světoznámí kuchaři a museli si svou cestu ke slávě nejspíše tvrdě odpracovat, tak mě někdy připadalo že vaření bylo to poslední co dokázali. Kdy tedy můžeme říci, že vaříme? Že vařit umíme?
   Ještě malé vysvětlení, má dívka je Francouzska a ve Francii se jí hodně zelenina a dobré, drahé kousky masa, které téměř nevyžadují úpravu. Maso je prostě výborné. Obecně se tam jí mnohem zdravěji než u nás.
   Už několikrát jsem se dostal do slovní malinkaté příčky (malá pře :) ) s mou ženou. Třeba když její mamka koupila na trhu drahý flák jehněčího, již marinovaného a k tomu mražené fazolky. Jehněčí se rovnou šoupne do trouby na dvacet minut, do hluboké pánvičky spařit fazolky a super večeře je na stole. Všichni se olizují a má slečna mi řekne: ,,To to mamka pěkně uvařila. Taky by tvoje máma mohla udělat místo knedlíků tohle".

   No a já na to vždycky říkám, že to co její máma servírovala není ani vaření, že takhle by mohl ohřívat věci každý, tedy pokud by jste na to měli peníze. A pře je na světě. Můj názor na vaření pochází právě z knedlíků. Musíte dát dohromady spoustu ingrediencí, v určitém pořadí a musí se dodržovat množství, jen aby se uvařil knedlík. Potom se musí uvařit v dalším hrnci zelí či špenát a to se také musí ochutit. A nakonec v pekáči se peče maso, které se hlídá, ochucuje a děláme tak šťávu pro celé jídlo. Tak takhle si představuji vaření. Ale příprava dobrého těstovinového salátu s hromadou zeleniny, vejci, jogurtovým dresingem s ovocným octem, to je pro mě také vaření.   V Anglii jsem se setkal s antitalentem na vaření. Angličané jsou asi líní něco vařit. Například jsem byl jednou pozván na slavnostní večeři a  matka s hrdostí vyndala z trouby spařené kuře bez jakéhokoliv ochucení. Rosolovitou ohřátou kůži z toho ořízla a spařené kuře servírovali s opečenými celými neloupanými brambory. Na stole bylo přítomné máslo, sůl a omáčka na kuře, která se koupí v prášku a vy jí rozmícháte s teplou vodou.HmmmmMňam.  Je tohle vaření? Nebo by se to do vaření nemělo počítat  :)  Také jsem se v Anglii poprvé setkal s prodejem kompletních jídel v krabičkách. Něco jako jídlo v letadle. Koupili jste si jednu krabici a v té byla polévka, hlavní jídlo, salát, omáčky i zákusek. A na takovéto jídla tam mají supermarkety. Koukal jsem na to jak sova.

   Samozřejmě takoví angličané nejsou všichni. Setkal jsem se tam s jednou starší ženou, šedesátnicí, a ta vařila. Ale tak, že bych anglickou kuchyni zařadil na první příčky světového vaření. Bohužel byla jediná :)  Ale moc starých lidí jsem tam neznal.   Když jsem nějakou dobu pracoval ve Francii, tak mě přišlo, že Francouzi také moc nevaří. Ale to co servírují je super chutné. Tedy když jíte rádi zdravě, různé druhy zeleniny, saláty či dobré maso. Vše je většinou připraveno jednoduše, ale díky tomu to má skvělou chuť. Ale mohu tomu říkat vaření? Nazval bych to spíše přípravou kvalitních surovin. Osobně jsem velikým fandou francouzské kuchyně. Ale já jsem asi fandou každé kuchyně.   Tedy, co podle vás znamená vaření? Co znamená když se řekne že někdo umí dobře vařit? Je to nějaký šestý smysl pro  míchání ingrediencí, pro správné prolínání chutí, je to snad míra složitosti s kterou se jídlo musí připravit? Nebo vaří každý, i díky tomu že si ohřejeme těstoviny a rajčatovou omáčku a smícháme to dohromady?

Autor: Tomáš Chmelař | středa 15.1.2014 14:45 | karma článku: 13,16 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.