Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co se v České republice nejvíce krade?

Včera krátce po poledni se mi stala možná i úsměvná věc. Kolemjdoucímu se líbila babiččina poštovní okrasná schránka na dopisy a tak jí vytrhl z betonového sloupku a odkráčel s ní. Mohl jsem jen kroutit hlavou a říkat si: ,, Jaký typ člověka ukradne schránku?"

   Incident se stal velice rychle, mezi 13:15 a 13:45. Vyložil jsem si věci z auta, vzal si letáky ze schránky a šel jsem věci uklidit. Asi tak za 20 minut mě volal děda, že někdo vytrhl poštovní schránku. Plavat jsem to nenechal. Nasedl jsem na kolo a objížděl jsem nejbližší cesty, kudy bych utekl nepozorovaně já, kdybych něco takového udělal. Narazil jsem na 4 potencionální vandaly, jeden měl dokonce batoh kde by se schránka lehce ukryla, ale do batohu jsem neviděl a tak jsem nemohl dělat nic. A to bydlím ve vesnici s počtem obyvatel pod 3000 .
   Při mém bezvýznamném stíhání viníka jsem mluvil asi tak se 20 lidmi. Většinou důchodci, maminky s dětmi na procházce, sportovci či mladými zamilovanými páry. Mé otázce se každý velice divil, co však bylo zajímavé, že čtvrtina z nich již také měla zkušenost s malou krádeží. A tak jsem si řekl, že se podívám, co se v Čechách krade nejvíce.
   Na internetu není kupodivu moc informací. Malé krádeže se nikde nezaznamenávají, protože lidé mají většinou pojištění se spoluúčastí, takže odcizené věci do dvou tisíc většinou nikdo neřeší. Má schránka stála 690 korun a také to řešit nemohu. Nicméně některé informace přeci jen vyšly najevo.
   Největším kradeným artiklem bude nejspíš jídlo a to ze supermarketů. Spolu s ním potom drobná elektronika, drobné věci i hračky, co se lehce schovají. To je logické. Tento tip krádeží mě však nezajímal. Dále jsem našel informace o krádežích na univerzitách, školách a kolejích. Je to smutné že student okrade studenta, ale velice často se kradou mobily, notebooky, peníze, přehrávače, ale i učebnice. Také ve větších městech se setkáte s krádeží kočárků, telefonů, kabelek. Hlavně ty krádeže kočárků jsou smutné. Téma které mě však zajímalo jsem na webu nenašel.
   Já potřeboval informace o tom, co se krade na vesnicích, malých městech. Takové ty běžné krádeže omladiny, či zoufalců co potřebují drobné na cigarety. Při vyptávání se lidí jsem narazil na případy krádeže plynové bomby, což by se mohlo dříve stávat. Taková střední bomba stojí 380 korun a lehce se ukradne. Dnes však takováto krádež je takřka nemožná, protože většina domácností mají plyn z řádu. Dále jsem se setkal s častou krádeží kola a to i z kůlen. Ono je prostě jednoduché vlézt v noci do kůlny a něco ukrást. Kola se dnes prodávají kolem 10 000,-  tak jako lup se to mladistvým jistě vyplatí. S kůlny také občas může zmizet nářadí, jedna babička řekla že jí zmizela sekačka na trávu. Já do seznamu přidávám okrasnou poštovní schránku. Také stojí za zmínku šrot. To se stalo také v mé vesnici. Jeden pán vyřezal staré topení a železo nanosil na svůj vjezd za plot. No a druhý den část šrotu zmizela. Dále zajímavé zmizení byly okapové roury kolem celého domku, které byly měděné a majitel s celou rodinou byli doma. V tomto případě si všiml hluku ze zahrady, tak vykoukl z okna a nachytal skupinku Romských spoluobčanů jak drze nosí přes plot roury. Policie nikdy nikoho nechytila. Nedávat si tedy měděné okapy na dosah nenechavých rukou.
   Tím můj vyzvěděný seznam končí. Tak nějak doufám v diskuzi, že byste mohli napsat své zkušenosti, co všechno může drobné zlodějíčky zaujmout.
   A jak takovéto malé zlodějiny řešit? Pes je určitě dobrý pomocník, ne všichni však psa mohou mít, nebo ho chtějí. Myslím ale , že před drobnými zlodějíčky mého tipu, je dobrou ochranou cedule na plotě, že je objekt střežen kamerovým systémem a třeba i levná maketa kamery za oknem. Dále určitě zamykat i vchodovou branku a dát zámek i na dveře kůlny. Jsou to drobnosti, které však mohou zabránit nepříjemnému dni.
Článek je převzatý z webu pro kutily: http://uinvent.eu/

 

Autor: Tomáš Chmelař | čtvrtek 20.2.2014 14:45 | karma článku: 21,49 | přečteno: 2307x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.