Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chytrá řešení: Svítíme zadarmo!

Systém je jednoduchý, velice snadno si ho každý doma přizpůsobí. Náklady nejsou veliké. Životnost počítám 25 let minimálně. Cílem je osvětlení domu či televize a nezaplatit čezu ani korunu.

jednoduchý systémTomáš Chmelař

  Pokud renovujete domek či jen pár místností, mohli by jste se zamyslet nad tím, jestli by se při tom všem nepořádku nevyplatilo situaci ještě více zkomplikovat a nenainstalovat elektrický okruh s 12V pro zapojení led světel, které by mohly svítit za pomocí elektřiny naakumulované ve staré baterce z kamionu či auta a která se přes den může nabíjet malým fotovoltaickým panelem či vrtulkou, nejlépe obojím.
   Lze to provést i méně sofistikovaně, ale levněji a to pomocí bílých kabelů (2 linka, licna bílá), které se snadno schovají v rozích či za lišty. Pro někoho však nepřípustné kvůli estetickému aspektu. Kabely rozvedete na místa kde chcete využít svícení ,,zdarma".
Jak to funguje v mém případě?
  Mám všude dvojité vypínače, jeden klasický bílý (230V) a druhý nabarvený na zeleno (12V). Momentálně mi kuchyň osvětlují dva ledkové pásky. Jeden osvětluje strop a druhý mám pod kuchyňskou linkou.Můžete zadarmo svítit celou noc na chodbách a dětem se bude v noci hned lépe chodit na toaletu. Dále mám malou led TV na 12V. V ložnici jsem integroval 12v světlo k normálnímu světlu. Mám tak jeden lustr s dvojím svícením. Dále jsem světlo přivedl do koupelny, kde je více barevný led pásek a tak je i možnost estetického designového osvětlení koupelny. Poslední místnůstkou je šatník, kde mám pouze světlo na 12v. Je zde však také zásuvka na 230v, to pro případ problému se svícením zdarma.
   Led pásky používám od 5 do 14 watů. Solárko 1 ks.     Fotovoltaický solární panel 12V/40W/2,27A (NETC-M40) 40Wp , Solární regulátor CMP12 12V/12A , a mezi baterkou a regulátorem je pojistka. Baterie je ze šrotiště, 80 AH. Baterii musíte změřit ampérometrem (nebo voltmetrem?), aby dávala více jak 11 DCV. Pod 10 je baterka zničená. Solární panel s regulátorem a pojistkou a kabeláží stál 3277 kč. 1 metr led pásku stojí od 100 do 350 kč, je však možnost i žárovky. Dále se musí počítat s rozvodovýma kabelama, vypínačema. Rozvodové kabely stojí i 30 korun za metr!!! Ale dají se sehnat levněji i méně kvalitní. Řekl bych od 16 do 35 korun za metr kabelu.
Toto mám nainstalováno v patře rodinného baráku. To je výhodou. Jelikož nemůžeme stejnosměrnou energii rozvádět tak snadno jako střídavou (kvůli velkým ztrátám), musíme se snažit minimalizovat délky vodičů. Pokud dáte baterii na balkón, vedle na střechu malý solární panel, máte největší šanci, že to bude fungovat. Baterie ve sklepě a rozvody po celém baráku už nebudou to pravé.. Kabely na 230v a 12v nesmí být tažené blízko sebe. Musí se zachovat minimální odstup 5 cm, kvůli přeskakování náboje (informace není ověřena od elektrikáře, prostě jsem to udělal).
   Funguje to? Ano a skvěle. Opravdu nechápu, proč dnešní novostavby automaticky neinstalují tento systém. Zas tak drahé to zase není. Myslím, že s náklady na 12 v osvětlení do 20 tisíc korun by jste mohli mít v novém domku tento systém integrovaný v každé místnosti. Já osobně systém používám 2 měsíce, dával jsem ho dohromady asi půl roku. Mouchy jsem už vychytal a příští rok se chystám rozšiřovat. Je to již týden, co se přes Čechy přehnala vichřice. Náš domek jako jediný ve vesnici svítil i po výpadku elektřiny. Nejlepší je, že svítíme bez potřeby drahé elektřiny každý den.
   Baterie dokáže pokrýt zhruba týden mého svícení bez nabíjení. Počítám tři hodiny svícení se dvěma 10watovými led pásky. Pokud nesvítí přímé slunce, solární panel nabíjí, ale minimálně. Při plném svitu se baterie dokáže nabít velice rychle. Během dne či dvou. Proto i při týdenní oblačnosti, lze stále energii zdarma využívat.
 
POZOR
    * Tento sekundární okruh se nesmí nikde setkávat s okruhem střídavé energie (230V). Opomineme-li, že by tato instalace neprošla revizí, mohlo by v případě propojení obou okruhů dojít velice snadno k požáru 12V zařízení.
    * Kyselinové baterie musí být ve větraném prostoru. Při nabíjení větším proudem může vznikat vodík.

Máte podobný systém. Napište vlastní zkušenosti, napište o problémech aby ti ostatní už chybu neudělali.

Článek převzat z mých stránek o kutilství www.uinvent.eu

Autor: Tomáš Chmelař | pondělí 16.12.2013 12:20 | karma článku: 22,76 | přečteno: 3837x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Programově se shodneme, řekl Vondra o Turkovi. Ten to vidí podobně

11. června 2024  13:30

Nově zvolený europoslanec za stranu Motoristé sobě Filip Turek má podle svých slov ambici směřovat...

Muž se vyhýbal vězení. Policisté si pro něj došli přes balkon v devátém patře

11. června 2024  13:20

Šestatřicetiletý recidivista se vyhýbal trestu tím, že nepřebíral soudem opakovaně doručovaný...

Soumrak bakalářských prací. Kvůli AI je nahradila další vysoká škola

11. června 2024  11:05,  aktualizováno  13:19

Na Vysoké škole ekonomie a managementu (VŠEM) v pražských Stodůlkách končí s psanými bakalářskými...

Soud řeší kauzu zavřených stavidel, povodeň kvůli tomu zpustošila Brodek

11. června 2024  11:48,  aktualizováno  13:18

Okresní soud v Přerově se po poledni začal zabývat kauzou zaplavení části Brodku u Přerova...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2636x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.