Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chytrá řešení: šoupací dveře za 1000 korun

Mé včerejší chytré řešení o svícení v domácnosti zdarma sklidilo u spousty lidí úspěch, avšak u odborníků jsem dostal studenou sprchu. Alespoň je co vylepšovat. Schválně, jestli na tomhle nápadu najde někdo něco špatného. Stylové kvalitní šoupačky za hubičku.

šoupací dveře z lamina za 1300 korunTomáš Chmelař

  Jedná se o šoupací dveře složené ze dvou desek lamina o tloušce 1,8 mm. Jedno křídlo je pevné, druhé je pohyblivé. Pojezdový systém je od Herkulesu a skládá se ze sady koleček, dvou brzd, malého plastového vodítka a pojezdové lišty. To je vše. Jen to sešroubovat dohromady, našroubovat na zeď a můžeme vesele zavírat. Hezky popořádku.
   Nejdříve si změříme velikost dveří. Samotné šoupací dveře musí být větší než díra. Já počítal 3 cm na každou stranu, ale proč ne třeba 5 cm. Směrem ke stropu jsem potom nechal o 10 cm více. U mých konkrétních šoupacích dveří jsem se také rozhodl o přidání druhé, stejně veliké lamino desky, a to kvůli estetickému aspektu. Druhá deska tedy nebyla potřeba. Stačí jen jedna, která bude sloužit jako dveře.
   Potom musíme koupit vhodný posuv. Prodává se hned několik druhů pojezdů i lišt. Pojezdy jsou rozdělené podle toho, kolik kilogramů se na ně může zavěsit, potom je také rozdíl v zavěšení. Můžete mít 4 kolečkový pojezd, 2 kolečkový, či jen jedno kolečko. Já se rozhodl pro variantu 4 koleček (4 kolečka na každé straně,  tudíž dohromady 8), a váhu jsem volil do 100 kilogramů. Tudíž jsem vše maximálně nad dimenzoval. Mé dveře váží do 20ti kilogramů. Chtěl jsem si být jistý že vše bude fungovat dlouho a bez problémů.
   K pojezdům jsem pořídil dvoumetrovou hliníkovou lištu, kde jsem měl na výběr v druhu uchycení na zeď. Jedno uchycení přidělá lištu rovnou na zeď a to druhé vytvoří mezeru mezi zdí a lištou, takže vaše budoucí dveře budou jezdit dále od zdi. Vzhledem k tomu, že zeď v pokoji kde budou dveře jezdit není tak strašně křivá, volil jsem uchycení bez mezery. Pokud ale máte starší domek, volte s mezerou. U jiných dveřích jsem tuto chybu udělal a musel jsem hliníkovou pojezdovou lištu podložit laťkou, aby šoupačky nedrhly o křivou zeď.
   Kde sehnat ty lamino dveře?
Pokud znáte osobně nějakého truhláře, může vám je nechat uříznout. Nic ho to nebude stát, zaplatíte pouze materiál. Pokud ale takového člověka osobně neznáte, tak pozor. Většina truhlářů totiž lamino desky neřezá, ale nechává si je řezat. Potom ale lidem účtují mnohem více než sami zaplatí. Ale můžete se zkusit domluvit. Já volil cestu truhlářů. Zajel jsem si tam, kde desky řezají a nalepují hrany. Takové místo je v mém regionu třeba na Kladně, nebo u Slaného v Žižicích. Ale někteří truhláři mohou tuto službu poskytovat také. dejte si však pozor, aby to nebyl ten typ truhláře co vám to nechá nařezat a přihodí si 500 korun. Dnes se snažíme udělat dveře do 1000 korun.
   Teď  přijde část hledací. Jste sice na místě kde řežou desky, ale desky se prodávají vždy po celých kusech. Desky jsou však obrovské (2.8m na 2m) a stojí od 1500 do 2500 korun. Naštěstí tyto obchody mají zbytky z řezů, tak, si jistě vyberete dekor a velikost , která se pro váš účel bude hodit. Vyplníte jim malý formulář, kde vyplníte míry a které strany chcete ohranit a jakou tloušťkou hrany (v tomto případě nejlépe všechny, ale můžete jen 3 a to pravou, levou a horní. Spodní nebude vidět. Tloušťku volíte 0.5, 1 nebo 2 mm). Takovéto dveře vám vyjdou do 500 korun.
   Nyní máte vše a stačí to jen podle návodu sešroubovat. Návod je přiložen u sady pojezdů. Nejsložitější část je asi přidělání vodící lišty. Musíte si dobře spočítat jaká je vzdálenost mezi kolečky v liště a dveřmi, aby se vám při zavěšení nestalo, že dveře budou moc vysoko od země či že budou drhnout o zem. Je zde sice možnost štelovat, ale máte jen 1,5 cm na korekci. Takže si to dobře spočítejte a lištu srovnat do vodoroviny!
Seznam potřebných věcí:
   Sada pojezdů (v mém případě Herkules do 100 kg, zakoupenu v Unisortu 400kč), Bohatě stačí do 50 kg, ceny se pohybují od 250 do 500 korun. Nekupovat v obchodech jako Baumax , je to super drahé). Najděte si to na internetu unisort či kutilství.cz a pojezdy lze koupit v železářstvích a potřebách pro truhláře a kutily. Zde vám i poradí.
   Hliníková lišta k pojezdům. Od 200 korun do 400 korun. Záleží na druhu pojezdů a jak dlouhou potřebujete. Nejčastěji prodávají v délce 2 m, tak budete muset třeba kousek uříznout (pilka na železo či bruska). K liště koupit 4 kusy úchytek na zeď.
   Lamino deska, minimálně 1,8mm tloušťka s hraněním minimálně z prava a leva. Horní a dolní hrana není třeba. bude to potom levnější. Hranění bych nedoporučoval 0.5 mm. To se dává na nábytek z velkoobchodů. 2 mm je zase zbytečně dost, to se dává třeba na dvířka do kuchyně či koupelen. Dejte 1 mm. Ještě lze ušetřit, když si to necháte ohranit obyčejnou bílou hranou, která je nejlevnější. Pokud jste vybral dveře v jednom z bílých dekorů, tak to nikdo nepozná. Pokud jsou dveře černé či do fialova, či s jinou barvou, tak bílá udělá zajímavý designový prvek. Např. jsem dělal skříňku v zeleném dekoru s bílým hraněním a vypadalo to moc hezky. Avšak na klasických dřevěných dveřích to hezky nevypadá. To je lepší nechat ohranit v dekoru. Cena je vyšší řádově v desítkách korun.
   Také jsou potřeba ještě hmoždiny a vruty do zdi na upevnění pojezdové lišty. Já použil 4 kusy hmoždinek o průměru 8 mm. Za pár korun kupte v železářství , spolu s lištou a pojezdy.
   No a nakonec jsou to madla. Opět nedoporučuji supermarket. V železářství se hezká nerezová madla pořídí od 20 do 50 korun.
   V mém případě jsem ještě potřeboval gumovou bílou izolaci do okna. Nalepil jsem jí na rám druhé, okrasné desky, aby se dveře tiše a úplně uzavřely.
Mě dveře vyšly na 1300 korun. U sestry jsem však dělal dveře menší a s pojezdama do 50 kilo a lze se dostat i na cenu pod 1000 korun.
Výhody:
Hezký, zajímavý vzhled, lze takto vytvořit dveře o šířce  třeba 3 metry. To k pojízdnému předělení místnosti. Například se to dělá k oddělení kuchyně od jídelny. Jednoduché a levné řešení.
Nevýhody:
Dveře dělají hluk, šoupou se. Nejdou úplně utěsnit. Aby se šoupaly, musí být volně zavěšené, takže jsou nevhodné tam, kde by jste potřebovali prostor opravdu uzavřít třeba kvůli průvanu. Také myslím, že panty jsou spolehlivější než kolečka. Ty mají kolečka s ložisky a to je část, která se může rozbít. Potom se musí vyměnit. Doufám ale, že snad něco vydrží.
Máte někdo doma šoupací dveře už léta? Napište o problémech a výhodách.

Pokud vás tento článek zaujal, můžete se podívat na článek Skleněné šoupací dveře v rubrice Chytrá řešení

článek převzatý z mých stránek pro kutily www.uinvent.eu
 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 17.12.2013 12:30 | karma článku: 17,79 | přečteno: 7219x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal dres a medaili

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:45

Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:34

Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

V Dillí naměřili rekordních 52,3 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04,  aktualizováno  13:30

V indickém hlavním městě Dillí naměřili nový teplotní rekord 52,3 stupně Celsia. Za tento týden...

Na hřbitově v Petrohradu přibyla nová socha. Je to Prigožin s náhrobkem

29. května 2024  13:19

Zesnulý ruský oligarcha a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v Rusku dočkal...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2636x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.