Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování: jiné divy světa, Sagrada Familia

Po Evropě nemáme moc míst, kde by nám mohla spadnout čelist dolů při vyřknutí zvučného ,,ty vo..le". Není jich moc, ale jsou tu! V minulých dílech mého putování jsme museli cestovat na jiné kontinenty, dnes ale zůstaneme na tom našem. Jedeme do Španělska.,

Jeden z hlavních pohledůTomáš Chmelař

Pár zajímavostí které zaujmou více než historie.
 Stavba byla započata v roce 1882 a výstavba trvá dodnes. Měla se postavit pouze z peněz darovanými lidmi, tak se staví pomalu, ale jistě. Gaudího, geniálního architekta a tvořitele tohoto díla, přejela tramvaj během výstavby. Gaudí jakoby nechal chrám růst. Neuvidíte zde zeď plnící funkci zdi. Vše vypadá jako něco jiného, vše má dvojí význam. Jednak je zde zeď, jednak je zakamuflovaná do nějakého příběhu, výzdoby, falešného stromu.... Když Gaudí dělal své projekty, tak většinou nedělal přesné skici hodné dnešních architektů. Spíše si rozmazaně maloval a svou stavbu tvořil přímo na staveništi. Proto bylo tak obtížné v jeho díle pokračovat po jeho smrti. Nezbylo po něm moc podkladů. Jen domněnky. Architekt měl rád detaily. Říká se, že při jednom z jeho vyobrazení v chrámu, využil sádrový otisk opravdového osla. Samozřejmě se svolením majitele. Osel byl svým zevnějškem prostě dokonalý pro jeho sousoší. Toto jedinečné dílo má 18 věží, jako 12 apoštolů, 4 evangelistí, Pana Marie a ta nejvyšší představuje Ježíše Krista.Chrám měl také nejspíš po jeho dokončení zářit nepřeberným množstvím barev. Gaudí si ve svých stavbách také pohrával se světlem, prouděním vzduchu či akustikou. Vodil světlo pomocí skel a zrcadel do místností bez oken, tvořil ,,klimatizace" jen na principu fyzikálních zákonů. Svými nápady předčil dobu. Dodnes jsou jeho díla unikátní a i ve světě plné technologii, jeho stavby dodnes překvapí svými chytrými řešeními.
   Pohled na tuto bezpochybně jedinečnou stavbu je jako z jiného světa. Že by další ze staveb mimozemšťanů zapomenutých na naší Zemi? Prostě je tato stavba něco, co jinde na světě neuvidíte. Tohle není  jen další kostel.
   Zařadil jsem jí do svých divů světa, protože se mi k ní váží jedinečné vzpomínky. Při běžné prohlídce tohoto místa z jiného světa, jsme se dostali na vyhlídkové místa. Nechají vás v rámci prohlídky vylézt do určité výšky, kde je krásný pohled jak na samotnou docela nezajímavou Barcelono, tak na samotné dílo Sagrada Familia. Je pozoruhodné s jakými neuvěřitelnými detajly a vyobrazeními je toto monstrum postavené. Jakoby musel každý metr čtvereční té stavby něco představovat, říkat nějaký příběh. Mě osobně díla lidí moc nenadchnou, ale jak jsem řekl, pro mne je tento architekt jako mimozemšťan, vizionář. Byl jsem z toho všeho tak nadšen, že jsem prolézal každý kousek zpřístupněný pro turistickou prohlídku, až jsem se dostal ke vchodu jedné z monumentálních, obrovských věží.
   ,,Páni, to by bylo něco to omrknout a třeba se podívat až na samotný vrchol. Třeba bychom byli první" pomyslel jsem si.
   Vchod byl zatarasen mříží, avšak úplně navrchu byla klenba, kde hranatá mříž již nevládla. Byla tam skulina tak akorát na protažení. Celé to bohužel ještě bylo jištěno kamerou, namířenou přímo na vchod. Naneštěstí jsem tu nebyl sám. Měl jsem s sebou pár dobrých přátel, s kterými jsem již zažil nejedno bláznivé či nebezpečné dobrodružství. V cukuletu byl vymyšlen plán A bez plánu B. Jeden z nás zakryje kameru tělem, ostatní přelezou mříž a potom hurá nahoru. Byl to dobrý plán. Šel jsem ještě omrknout jestli se k nám nehrnou jiní turisté, když mě napadlo, že takovýto vchod musí být i u druhé věže. Rychle jsem se zaběhl situaci omrknout a bylo to tak. Vchod, zatarasený mříží, avšak kamera byla z nějakého důvodu pryč. Že by se rozbila? Ohromné štěstí pro nás. Mise se zdařila. Já, kamarád pro každou hovadinu a kamarádka pro každou legraci. Všichni jsme si podstoupili dlouhý výstup až na samý vrchol jedné ze dvou nejvyšších věží.
   A proto je to jeden z mých jiných divů světa, protože kromě monumentální stavby jedinečného extravagantního architekta, jsem zažil i něco víc.

Mé ostatní články z cest najdete v rubrice: Cestování

Zde jsme pohromadě v jedné z věží a je vidět, že ne vždy byl vchod zatarasen mříží a střežen kamerovým systémem

  

Autor: Tomáš Chmelař | sobota 21.12.2013 8:00 | karma článku: 34,19 | přečteno: 3822x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.