Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování: jiné divy světa, Casa Batlló a Casa Mila

V minulém díle jsme si prohlédly katedrálu Sagrada Familia, která je stavbou ,,z jiného světa". U jiných světů ještě zůstaneme, protože pan Gaudí stavěl v Barceloně i domy pro obyčejné neobyčejné lidi. Hra barev, světlovody, zdi měnící barvu či tvar, světelné iluze či přírodní klimatizace. K tomu všemu se píše rok 1910.

Casa BatllóTomáš Chmelař

Stavby vypadají neuvěřitelně na fotkách a ještě neuvěřitelnější jsou ve skutečnosti. Mé fotky neohromí, ale doporučuji si vyhledat fotky na internetu a budete překvapeni, nadšeni, ohromeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gaudí neměl jednoduché dětství, ale který génius ho měl. Narodil se jako páte dítko v chudé rodině kováře. Jako dítě měl veliké zdravotní problémy a ve škole nijak nevynikal. Jediný předmět který mu šel, byla geometrie. Jeho koníčkem byla potom příroda. Do Barcelony se dostal kvůli studiím. Dostal se na přírodovědeckou unverzitu a také dostal diplom architekta. V začátcích své tvorby se seznámil s jistým Guellem, velice bohatým a vlivným pánem díky jehož finančním možnostem mohla Gaudího nenapodobitelná díla vznikat. Gaudí zemřel mlád, po srážce s tramvají. Gaudí nemusel zemřít. Díky jeho ,,chudinskému" oděvu si lidé mysleli že je to žebrák, a o takové se nikdo nezajímal.

   Teď k samotným stavbám. Oba domy byly navrženy přírodními motivy, hlavním znamením pro Gaudího stavby byla vzdušnost, oválné tvary, prosklené plochy a hra světel. Myslím že fotky mluví za vše. Projít si alespoň částí těchto staveb je jedinečný zážitek. A když si uvědomíte, že většina těchto domů a bytů je dodnes obydlena, tak stačí jen tiše závidět těm, kteří doposud svůj byt neprodali za vidinou rychlého zbohatnutí.

   Při prvním pohledu na stavbu jistě zaujme zpracování pískovce do tvarů skal, oblouků, přírodních motivů. Říkáte si:,,Jak tohle může stát?" Jsou to takové mnohokrát krásnější, propracovanější tančící domy. Připadá vám, jaky by každý další metr stavby byl jiný. Jakoby se detaily neopakovaly. Přirovnal bych Gaudího stavby k dílům Mozartovým či Bachovým. Jen pár lidí na celém světě dokáže dát dohromady symfonii. Dnešní architekti tvoří spíše takové popové písně od Lunetiků. Líbivé, ale i dítě s pastelkami vám dokáže navrhnout hezký líbivý domek. Když se konečně nabažíte pohledu na fasádu, musíte ještě jednou vykulit svá očiska při pohledu na okna. Nechtěl bych dělat renovaci těchto oken. Nic složitějšího jsem snad nikdy neviděl. Složitost prosklení pokračuje v mozaikách z keramiky, o kterých na fasádě domu také není nouze. A to stále stojíme ve frontě před domem.

   Uvnitř už je to jeden udivený bláznivý nádherný originální nápad za druhým. V rychlosti jen vyzdvihnu nápad s volným středem v Casa Batlló, kde byla středová část se schodištěm celá obložená do modré mozaiky tak, aby připomínala hlubinu moře. Jedinečnost je i v tom, že celá ta mozaika mění od shora dolů odstín modré. Díky té hře odstínů opravdu máte pocit jako když se ponořujete do hlubiny. Když si představíte, kolik úsilí a finančních prostředků bylo využito jen na schodiště, jak to asi bude vypadat uvnitř.

   Mozaiky a barvy se prolínají i apartmány. Brzy si jich ale přestanete všímat. Mě zaujala technická řešení pro hry se světlem. Strop byl například zvlněn, do toho veliký nadčasový lustr s určitým výbrusem skla a ejhle, byl vytvořen nádherný světelný efekt. V chodbách, kde nebyla okna, bylo přesto světlo i bez elektrické energie. Už v roce 1905 Gaudí vytvářel světlovody. Přinášel pomocí zrcadel světlo do místností bez oken. Také ventilační systém celé budovy stojí za zmínku. Rozváděl čerství vzduch pomocí šachet. Uvnitř mě ještě zaujala toaleta s umyvadlem. Není to designové umyvadlo z nejnovější kolekce nějakého známého moderního návrháře? Bohužel. To moderní mělké umyvadlo tu je již přes 100 let. Celé to divení končilo na střeše jednoho z domů, kde mimo mozaikou obložených komínů určitě zaujala jedna vychytávka. Jednalo se opět o hru barev a světla v kombinaci s vodou. Pomocí čeření vody a správného nasvícení bylo dosaženo efektu vlnění zdi. Při pohledu na tu krásu nějaká mladá slečna řekla: ,,Cože?" :)

Více článků s touto tématikou v mé rubrice: Cestování

Každý detail byl propracovaný. Dokonce i zeď v pozadí má motiv :)

 

A vevšímejte si jen umyvadla. Ona je zde i páková baterie, skleněný designový stolek a i madla s nábytkem...

Tolik námahy pro ptáčky...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Chmelař | středa 8.1.2014 15:00 | karma článku: 17,97 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.