Evropské peníze nedostáváme zadarmo

Dobrý věc se podařila! Praha 6 poprvé získala evropské peníze k realizaci projektů na svém území. Evropské peníze ovšem nejsou zadarmo!

Ladronka

Praha 6 může realizovat hned dva projekty: rozšířit volnočasový areál Ladronka, který si oblíbili občané z celé Prahy všech věkových kategorií a ve spolupráci břevnovským klášterem zrekonstruovat klášterní zahrady.
Máme se radovat a považovat to za úspěch? Úspěch to určitě je. Nebylo to nijak jednoduché a zabralo to mnoha lidem hodně času a energie. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že peníze, které poslouží k dalšími rozvoji areálu na Ladronce či rekonstrukci zahrad břevnovského kláštera, nedostáváme zadarmo. Pražské firmy i sami Pražané do Evropské unie již odvedli víc, než kolik nyní získáváme. Proto výsledky dotačních programů hodnotím střízlivě.
Nesmíme též zapomínat na to, jak celý systém funguje. Je dobré například vědět, že k podání žádosti si musíte najmout speciální firmu za stovky tisíc korun. Bez jejích služeb tou obrovskou byrokracií i nesrozumitelnou mluvou nemáte šanci proniknout. Nebo že máte povinnost propagovat EU... Zajímavé je i to, že zpracovaní celého projektu trvalo přesně polovinu času co jeho posuzování speciálními komisemi….
Ale abych nebyl zbytečně kritický. Dobrá věc se podařila: dostáváme zpět naše peníze a můžeme za ně realizovat skvělé projekty pro širokou veřejnost.

Autor: Tomáš Chalupa | čtvrtek 4.3.2010 23:49 | karma článku: 11,77 | přečteno: 1035x