Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VVyšehradská Chobotnice aneb Ve stínu Pakulu

Včera medii proběhla zpráva o nápadu VV, či jejich kandidátky na primátorku Markéty Reedové, postavit Kaplického Chobotnici na místě současného Kongresového centra, hned vedle Vyšehradu, na kraji pankrácké pláně. Jediné co mi blesklo hlavou – To je přeci nesmysl, to je opravdu Kocourkov.

VV asi vedeny myšlenkou pláň jako pláň (Letná či Pankrác), hrad jako hrad (je přeci jedno, zda bude vedle chobotnice stát Pražský hrad, nebo Vyšehrad) prostě zabodly prst do mapy Prahy a moudře rozhodly, tady je to ono místo, kde může stát Chobotnice.

Rozhodně nechci vést diskuzi na téma, zda je či není Kaplického Chobotnice architektonický skvost či paskvil a zda se hodí tam nebi onam. Jsem v oblasti architektury naprostý laik, kterému se věci buď líbí, nebo nelíbí dle mého osobního vkusu a schopnosti vnímat estetiku prostoru. Nikdy bych si nedovolil své názory kulturního barbara vnucovat ostatním. Stejně tak nebudu ani hodnotit, zda budova Kongresového centra je či není skvost či paskvil.

 Mé odsouzení této myšlenky je založeno na něčem jiném. Na té prvotní myšlence – zbourat Kongresové centrum, dřívější Palác Kultury, zbourat  Pakul. Zbourat ono shromáždiště komunistických sjezdů, památník komunistické éry, přirozený protipól Stalinova pomníku na Letné. Kdyby toto někdo navrhl v roce 1990 jako způsob velkolepé a symbolické demonstrace nového ducha společnosti, bylo by to asi pochopitelné a akceptovatelné. Ale píše se rok 2010. Těch dvacet let tato budova žila a stala se tím, čím měla být - Palácem kultury.

Žil jsem celé své dětství, pubertu i značnou část mládí až do svých 25 let ve stínu velkého Pakulu přímo uprostřed Nuselského údolí, pod Nuselským (dříve Gottwaldovým) mostem. Za tu dobu jsou byl nesčíslněkrát v Pakulu na koncertech, chodil tam do tančeních i na plesy, viděl tam Drákulu i několik představení Laterny Magiky, navštívil výstavy umění i techniky. Byl jsem zde i později na mnoha seminářích a kongresech. Každý den se v této budově něco dělo a děje. Možná někdy víc a někdy míň, ale tato budova si žije svým kulturním životem bez ohledu na to, co se o ní říká. A my pražané jsme žili s ní a navštěvali ji při mnoha příležitostech.

Proč tedy za každou cenu bourat něco, co umí být i užitečné. Pokud nyní tato budova skomírá, je nutné odhalit příčinu tohoto stavu a ne rovnou bourat. Pokud Vás bolí noha, asi nebude souhlasit s doktorem, který navrhne amputaci.

Ano, nemohu se ubránit i pocitu, že myšlenka bourat Pakul je i plýtváním. Sice vím, že má poměrně vysoké provozní náklady – nevyřešila by to ale investice do nových technologií, která by možná byla srovnatelná s náklady na demolici. Palác kultury totiž disponuje ohromným množstvím prostorů, které by šli jistě využít ku prospěchu všech, ku prospěchu veřejnosti.

Například by tam mohlo být sídlo radnice Prahy 4, místo toho, aby si tato radnice nevýhodně a velmi draze zasmluvnila nový nájem v budově, která se musí kvůli tomu celá přestavět. Možná by stálo za úvahu i zvážit možnost využít ohromných prostor Paláce kultury právě jako Národní knihovnu (zde by to asi bylo o významné investici do technologií budovy – klimatizace atd.) a ušetřilo by se za investici do nové stavby. V obou sálech by se mohla a měla konat divadelní přestavení a pořádat koncerty. Mimochodem, znám ohromné prostory krytých promenád uvnitř paláce Kultury s nádherným výhledem na panorama Pražského hradu, co třeba právě tato místa využít jako stálou expozici Slovanské Epopeje s pozadím v podobě Pražského hradu?

Ta budova je tak obrovská, že je příliš velká pro jeden projekt, proto je asi obtížné ji správně a efektivně využít. Ale řešení není ji zbourat.

Kromě vžitého názvu  Pakul, se užíval ještě jeden méně známý – Mobydick či Bílá velryba, protože přesně tak budova Pakulu vypadá. Obrovská bílá velryba v oceánu pražských střech poblíž útesu jménem Vyšehrad. I přes nepřeberné zástupy kritiků tam má nyní své místo. Byla sice kdysi pražanům vnucena, ale nyní dvacet let sloužila právě jim, k jejich veřejnému prospěchu.

Pokud je již ta budova nefunkční a nemá žádný význam ji opravovat, pak je demolice správné řešení. Pokud ale jen chátrá díky neschopnosti magistrátu města Prahy či městské části Prahy 4 ji správně využít, nesmí to být důvod pro její demolici. Kaplického Chobotnice si místo najde i jinde, zatím je to jen papír a myšlenka. Bílou velrybu ale nepřestěhujete.

Na mne tak nápad VV působí jen jako další marketingový tah. Kaplického Chobotnice i Kongresové centrum jsou a budou vždy kontroverzní budovy, které lákají zájem jak médií tak i občanů Prahy. Spojit je v jeden projekt - bude se jednat o stavbu minimálně desetiletí. Jak lákavé pro stranu, která stojí pouze a jenom na marketingu, že?

Autor: Tomáš Balvín | úterý 20.7.2010 9:32 | karma článku: 19,41 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2474x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik