Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vláda lže

Je mi v tuto chvíli jedno, jestli je vláda pravicová nebo levicová. Jeden slavný Čech kdysi řekl: „ Jedno mi jestli zprava nebo zleva, prostě lže. A kdo lže, ten krade! A je třeba to říct nahlas!“. Říkám to nerad, ale říkám. Vláda lže, tady a teď a hned dvakrát.

1)      Není pravda, že zvýšení DPH souvisí pouze s důchodovou reformou

Odhad dopadu zvýšení (sjednocení DPH) se pohybují okolo 57 mld. Kč, přitom odhad výpadku inkasa sociálního pojištění (z důvodu reformy) se pohybuje do 25 mld. Kč (většinou se hovoří o 20 mld. Kč). Na co bude použit rozdíl? Na zalepení současných děr v rozpočtu a to jak v průběžném systému penzijního pojištění tak i jinde. Přitom vládní strany (všechny do jedné) slibovaly vyřešit státní deficit (tj. včetně díry v penzijním systému) bez zvyšování celkové daňové zátěže obyvatelstva. Vláda ve skutečnosti použila důchodovou reformu pouze jako záminku pro zvýšení daňové zátěže, aby nemusela přiznat, že neumí dodržet svůj slib.

Situace je o to horší, že uvedená čísla dopadů důchodové reformy jsou stanovena za předpokladu, že většina ekonomicky aktivních lidí si dobrovolně zvolí vyšší odvody. Pokud tomu ale bude jinak (minimálně nízkopříjmová skupina obyvatel na opt-outu nevydělá a nemá tedy důvod do něj jít), pak výpadek průběžného systému bude nižší a státu zůstane ještě více zdrojů k přerozdělení, neboť DPH už bude zvýšeno.

2)      Není pravda, že vláda bude odvádět vybrané DPH na penzijní účet

Fakt, že vláda chce zavést zvýšené DPH rok před platností reformy je alarmující a dnes byla zveřejněna informace, že to bude již ve 4. kvartálu 2011 spolu s ujištěním, že takto získané DPH bude odvedeno na penzijní účet. To není pravda z prostého důvodu – není zjistitelné, kolik DPH se vybralo právě za položky, které dříve byly ve snížené sazbě. Daňové přiznání DPH a ani účetnictví tyto informace neeviduje a přesné číslo nikdy nebude známé. V praxi to bude tak, že vláda (jako každý rok) zadotuje penzijní systém, aby vyrovnala jeho saldo, a bude to prezentovat jako převod vybraného DPH. Výše uvedené oznámení lze tedy spíše prezentovat jako sdělení, že vláda očekává, že tento rok bude saldo současného průběžného penzijního systému okolo 50 mld. Kč a vláda ho chce již uhradit zvýšeným DPH, aby neohrozila plnění svého schváleného rozpočtu.

Vláda se vůbec neobtěžuje prokázat, že jiná cesta nebyla možná, přitom zvýšený výběr v podobném rozsahu i nastavení sazeb DPH na 12% a 23% a zachovat tak daňovou diferenciaci, která je sociálně přijatelnější.

Obecně je samozřejmě správný třípilířový penzijní systém a je chvályhodná snaha ho zavést v ČR. Opt out je zcela běžný a funkční systém, jehož cílem není vysoký a tedy rizikový výnos ale zvýšení zásluhové složky penze. Stejně tak je správné, že pokud je nutné zvyšovat daně, pak primárně daně nepřímé. Ale vláda „nemá gule“ na to, přiznat pravdu.

Mimochodem, je opravdu nutné zvyšovat daně? Vláda provedla spousty úsporných opatření, chystá a chce realizovat reformy, které si kladou za cíl efektivněji a tedy levněji poskytovat veřejné služby, vláda vyhlásila boj s korupcí, který má/může ušetřit až 150 mld. Kč. Vím, že se efekty těchto změn nedají lehce propočítat a zahrnout do zvýšení příjmů či snížení výdajů státního rozpočtu předem, ale o to více je zarážející ten spěch se zvýšením DPH.

Reforma začne platit od 1/1/2013 proč tedy vláda nepočká alespoň na první odezvu škrtů, reforem a boje proti korupci?  Že by ta lež byla ještě větší a vláda nám nepřímo říká, že nevěří v úspěch a jedinou cestu, kterou zná, je zvýšení daní?

Pokud skutečně není jiná cesta, pak je třeba to říct a vysvětlit. Přiznat chybu je tisíckrát lepší než lhát. Za sebe se domnívám, že vláda rozhodně nezmapovala zdaleka všechny možnosti. Neustále hledá totiž pouze cestu, jak kosmetickými změnami zachovat současný stav. Ten je ale nevyhovující a neudržitelný! Reformu – ve smyslu změny současného stavu – tato vláda zatím nenavrhla žádnou, buď proto, že nemá dost odvahy, nebo prostě proto, že je to pro ni nevýhodné – politicky nebo z hlediska osobního prospěchu.

 

Smutné je, že tento článek píšu jako člověk, který je pravicově smýšlející. Volil jsem jednu ze stran této vlády a je pro mě velké zklamaní, že tato vláda nemá dost odvahy a tak se uchyluje ke lžím. Co je ovšem naprosto neodpustitelné, že svým jednáním prohospodařila proreformní náladu v naší společnosti, k naší velké škodě.

Autor: Tomáš Balvín | pátek 25.2.2011 16:37 | karma článku: 33,03 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik