Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věci Veřejné aneb druhá výzva Radku Johnovi

V úterý jsem napsal článek Věci Vysmáté, Vystrašené, Vyčůrané aneb výzva Radku Johnovi. Od úterý se zase kolečko dějin pootočilo dopředu a zejména VV se činili. Cítím tedy povinnost reagovat.

Ve výše zmiňovaném článku jsem veřejně vyzýval Věci Veřejné i pana Radka Johna, aby se přihlásili k vládní odpovědnosti a stali se tím, za co se sami prohlásili, tedy krizovými manažery České republiky. Bylo pro mne velmi pozitivní zprávou, že druhý den přestaly VV tančit dobové tance a podepsaly spolu s ODS a TOP09 společné prohlášení, ve kterém deklarovaly svoji snahu sestavit většinovou vládu.

Nedělám si iluze, že by se tak stalo na základě mého článku, ale neskrývám, že mně tato událost potěšila. Jsem totiž vždy rád, když politik dělá to, co od něj volič očekává.

Ve čtvrtek jsem si prostřednictvím jedné alegorie – Pohádka o Bonzáčkovi a dvanácti kmotříčcích - dovolil kritizovat VV tolik prosazovaného agenta provokatéra. Sice jsem si od Vás čtenářů vysloužil docela kritiku, ale za svým názorem si stojím. A dnes ráno jsem zažil pozitivní šok – čtu, že pan John při rozmluvě se svým bývalým kolegou a kamarádem Jankem Kroupou připustil, že s agentem provokaterém přestřelili a je nutné modifikovat jeho pravomoci. Že by pan John skutečně četl mé články? Ne, opravdu tak naivní nejsem. Ale jsem rád, že se dva lidé, kteří mnoho let pracovali na odhalování korupčních afér a organizovaného zločinu, shodli na tom, že původní návrh agenta provokatéra je trochu přestřelený, zneužitelný a může se z něj stát jen nástroj buzerace a perzekuce a potvrdili tak i názor můj – laika v této oblasti.

Co je však pro mne ohromným (opět pozitivním) překvapením - pan John připustil nedostatky ve volebním programu i ve způsobu rozhodování VV formou přímé demokracie (klikání véčkařů). Zde bych pro změnu mohl odkázat na svůj starší článek o mediokracii, kde mimo jiné říkám, že hlas lidu není hlasem Božím ale spíše oním pověstným lesem, do kterého média volají jednu hovadinu za druhou, a ty samé hovadiny se z něj i ozývají zpět. Celý rozhovor na mne působil tak, že panu Johnovi došlo, že přímá demokracie je sice krásná myšlenka, ale neproveditelná. Je to utopie. Obdivuji však jeho odvahu veřejně přiznat chybu ani ne týden po volbách.

Každopádně cítím, že bych se v tuto chvíli měl omluvit panu Johnovi a Věcem Veřejným. Za poslední 48 hodin udělali, několik kroků, za které se rozhodně nemusí stydět.

Na druhou stranu se VV dostaly do velmi obhajitelné situace – dostaly voličské hlasy za něco, co není v lidských silách dodržet. Za absolutní přímou demokracii.

Vážený pane Radku Johne,

chápu Vaši potřebu udělat referendum mezi svými véčkaři s nadějí, že oni svým rozhodnutí posvětí zpětně ztrátu své přímé demokracie (ostatně budu doufat spolu s Vámi), ale nerozumím Vašemu rozhodnutí, že v případě neúspěchu chcete položit svůj mandát.

Chápu, že je nyní Vaše víra v kolektivní rozum konfrontována s realitou a že je jednoduchý řešením to celé vzdát. Ale je to řešení zbabělým. Mohu Vás ujistit, že Vaši véčkaři Vám ještě naklikají hodně – skutečně hodně nesmyslů, pokud je necháte. Nelze však nadřadit kolektivní rozum tomu vlastnímu bez jakékoliv relevantní argumentace. To, že 17 tisíc lidí řekne NE, neznamená, že NE je správně. Historie mnohokráte dokázala, že správně může být a je ANO. Kde by byl Einstein se svou teorií relativity, kdyby se před tím zeptal lidí, jestli tomu věří?  Kde by byl Kolumbus, kdyby udělal mezi svými námořníky referendum, zda plout dále na západ? A tisíce dalších reformátorů, objevitelů a dalších průkopníků? Kolik osobností se raději pro svou pravdu nechalo i zabít, protože jí věřilo více, než vůli tisíců a statisíců lidí kolem nich, protože viděli dále než tento dav, obdařený kolektivním rozumem. Je nutné si uvědomit, že schopnost každého člověk o čemkoliv rozhodnout je limitována mírou informací, které má a dále jeho vlastním rozumem. A nevěřím, že 17 tisíc véčkařů má k dispozici stejné informace pro rozhodnutí jako Vy.

Dovolím si opět citovat klasika české literatury 20. stolení pana Karla Kryla: „Úloha osobnosti v dějinách spočívá prakticky v ochotě dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít, dříve než stačila odvolat.“

Vážený pane Radku Johne, staňte se tedy osobností v dějinách naší zemně, která neodvolá dojednané, a věřte vlastnímu rozumu více než rozumu 17 tisíc vašich véčkařů. Možná je mezi nimi dost osobností, jejíž názor stoji za to určitě vyslechnout, ale prostý průměr rozhodně nemusí znamenat nejlepší možné řešení. Pokud se Vám podaří dojednat společně s ODS a TOP9 projekt, kterému budete věřit vy a Váš tým, který jste vybral, je Vaší povinností ho i realizovat. Schovat se za masu bezejmených, není veřejné ale zbabělé.

PS: Odkaz na tento článek zašlu do strany Věci Veřejné s žádostí o vyjádření.

Autor: Tomáš Balvín | pátek 4.6.2010 10:06 | karma článku: 27,64 | přečteno: 1725x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2474x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik