Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(Ne)Vážení odboráři, Vaše stávka je nezákonná

Stávka, kterou vyhrožujete vládě i občanům ČR, odporuje zákonům tohoto státu. Je neustavní a rozhodně není projevem demokracie, neboť pošlapává její základní ústavní principy. Bohužel Vám to asi nevysvětlím, tak doufám, že bude tento článek alespoň inspirací pro vládu ČR.

Svoji argumentaci o ústavnosti Vašeho počínání opíráte o článek 27 Listiny základních práv a svobod bod 4, kde se praví: „ Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem; toto právo nepřísluší soudcům, prokurátorům, příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů.“ Protiargumentaci svých odpůrců, kteří namítají, že zákonem, který upravuje podmínky pro stávku, je zákon o kolektivním vyjednávání, a tedy stávku lze využít pouze při kolektivním vyjednáváním se zaměstnavatelem, rozstřelujete prostřednictvím nálezu Nejvyššího soudu, který v rozsudku čj. 21 Cdo 2104/2001 dospěl k závěru, že neexistence podmínek pro výkon práva toto právo nezpochybňuje a tedy právo na stávku není vymezeno jen na oblast kolektivního vyjednávání. Nejvyšší soud identifikoval známou mezeru v zákoně, kterou se již v roce 1997 pokoušela uzavřít Klausova vláda a ne náhodou to byla jedna z příčin jejího pádu a následného nástupu ČSSD k moci.

Nález Nejvyššího soudu však neznamená, že neexistují jiné zákony platné v ČR, kterými se právo na stávku řídí a které musíte, pokud chcete, aby stávka byla legální, plně respektovat.

Že je neznáte? Vaše chyba a velký paradox, protože se jimi do nekonečna oháníte na každém kroku. Mluvím o Ústavě ČR a Listině základních práv a svobod!

V těchto dvou dokumentech totiž existují ustanovení o ústavním pořádku a právech každého občana ČR, které Váš způsob uplatňování práva na stávku porušuje a popírá.

Jedná se především o princip rovnosti práv všech občanů, který určuje, že právo jednoho nesmí být nadřazeno právům druhého a tedy při uplatňování práv jednotlivce nesmí dojít k omezení práva ostatních. Vámi plánovaná stávka (jejíž součástí mají být i blokády) má za cíl omezit svobodný pohyb ostatních občanů ČR a tedy omezit jejich ústavou dané právo. Už jen z tohoto pohledu je Vámi plánovaná stávka neústavní. Skutečnost je ovšem taková, že tím má argumentace ani zdaleka nekončí.

Dalším ústavním principem, který vytrvale porušujete vždy, když vyhlašujete stávku proti návrhům vlády, je ustanovení článku 6 Ústavy ČR:Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním. Rozhodování většiny dbá ochrany menšin.“ Dovoluji si tvrdit, že tento článek jednoznačně vylučuje stávku jako prostředek pro prosazování politického rozhodnutí. Tato rozhodnutí se dějí z vůle většiny vyjádřené nikoliv stávkou, ale pouze svobodným hlasováním!!! A nelze svobodně hlasovat za situace, kdy omezujete svobodný pohyb, odepíráte poskytovat veřejné služby (například nedávná akce LOK – „Děkujeme, odcházíme!“) a vyhrožujete stupňovanými nátlakovými akcemi. Předložení návrhu zákona a jeho projedná i schválení je politické rozhodnutí a jako takové nesmí být vykonáváno jinak, než prostřednictvím vůle většiny vyjádřené ve svobodném hlasování a tím jsou demokratické volby, popřípadě referendum. Ujišťuji Vás, že 500 tis. členů odborových svazů, nepředstavuje většinu občanů a ani voličů v ČR a o Vašich politických názorech nemáme možnost svobodně hlasovat.

Další argument směřuje opět k porušení rovnosti práv všech občanů ČR. Institut stávky jako prostředku pro ochranu hospodářský a sociálních zájmů občanů spočívající v odepření plnění pracovních povinností téměř vylučuje při jeho uplatňování některé skupiny obyvatel (například OSVČ, maminky na mateřské, nezaměstnaní atd.), kteří sice mají toto právo přiznané, ale při jeho vykonávání poškozují především své vlastní hospodářské a sociální zájmy, k ochraně kterých byl institut stávky zřízen (OSVČ), nebo prostě nemohou přerušit plnění svých pracovních povinností, neboť žádné nemají (nezaměstnaní). Tyto skupiny osob, nemohou své právo na stávku efektivně uplatnit a maximálně se mohou omezit na podporu stávky vyhlášené někým jiným formou politického protestu. Takové právo na stávku je tedy diskriminační, neboť platí, že právo, které není vykonavatelné, není přiznaným právem.

Vzhledem k výše uvedenému doufám, že se, v případě uskutečnění Vámi plánované stávky, vláda ČR obrání na orgány v trestním řízení s trestním oznámením na porušení platných zákonů ČR a že zároveň zváží aplikaci článku 27 Listiny základních práv a svobod, tentokráte ovšem bodu 3: „Činnost odborových organizací a vznik a činnost jiných sdružení na ochranu hospodářských a sociálních zájmů mohou být omezeny zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu a bezpečnost státu, veřejného pořádku nebo práv a svobod druhých.“ A v nejkratší možné době předloží příslušný zákon.

S pozdravem

Ing. Tomáš Balvín

V Praze dne 13.6.2011

Na vědomi:

RNDr. Petr Nečas, předseda vlády ČR

ČMKOS

Autor: Tomáš Balvín | pondělí 13.6.2011 14:27 | karma článku: 27,75 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik