Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

90 mld. Kč za vstupenku do pekla

„Jak lvové bijem o mříže, jak lvové v kleci jatí….“ Nedá mi to nepůjčit si od pana Nerudy tento verš. Všude na internetu se objevují tisíce článků různých fundovaných i méně fundovaných ekonomů, ale vždy občanů, voličů a daňových poplatníků EU, o tom, že je chyba zachraňovat euro, vždy se však najde někdo, kdo politikům dá záminku k tomu, aby tento projekt, onu ekonomickou anomálii, dále udržovali. Je tedy zapotřebí dále tlouci hlavou o mříže eurozóny a doufat, že je jednou rozbijeme.

Nejde mi ani tak o těch 90 mld. Kč, které máme půjčit z rezerv ČNB do Mezinárodního měnového fondu, který je následně půjčí krachujícím státům eurozóny. Jsem vychován k tomu, že se má pomáhat slabším a nikoliv po nich dupat. Problém je v tom, že pomoc má být účinná, smysluplná a tedy má vyřešit problém.  Když ale pominu fakt, že navržené řešení jako by z oka vypadlo securitizaci subprime hypoték v USA v nedávné historii. (tj, zabalení špatných úvěrů do úvěru jiné „důvěryhodné“ instituce) jen s tím rozdílem, že v tomto případě se půjčuje nejprve oné důvěryhodné instituci (MMF), tak vždy bude platit prostý fakt, že žádná další půjčka do krachujících států eurozóny současné problémy nevyřeší. V lepším případě pouze zmírní důsledky, v horším bude zcela neúčinná.

Naši a zejména evropští politici by si měli uvědomit (jednou provždy), že by měli řešit příčiny a nikoliv důsledky. Ale hlavně by si měli přiznat zcela zásadní neznalost základů makroekonomie. Nejhorší totiž, co je v tuto chvíli možné udělat, je prosazovat fiskální integraci.

Přitom právě přesně toto je podstatou onoho navrhovaného řešení – vyšší fiskální integrace. Musím pogratulovat europolitikům, že si již pročetli příslušnou kapitolu z makroekonomie, která pojednává o tom, že monetární a fiskální politika státu mají být vůči sobě v rovnováze a tedy pochopili, že pokud mají státy eurozóny rozdílné fiskální politiky, ale jednotnou monetární politiku, tak to prostě nemůže fungovat. Trvalo jim to (europolitikům) přibližně deset let a stálo nás to stovky miliard EUR. Studentům ekonomických škol na to sice stačí jen jedna přednáška, ale nesmíme toho chtít od politiků příliš. Bohužel politici při čtení vynechali jednu velmi podstatnou část, která říká, že cosi o tom, že jak monetární tak fiskální politika musí být v souladu s ekonomikou daného státu zejména s cenovou hladinou, mírou nezaměstnanosti, odpovídat spotřebitelskému chování i sociální složení populace atd. Velmi prostě musí na ekonomiku státu navazovat, aby jí mohly účinně měnit a dále rozvíjet.

Pokud si páni politici znovu pročtou materiály o evropském ekonomickém integračním procesu EU, které oni sami schválili, tak se dočtou, že vytvoření měnové a hospodářské unie měli být poslední dva kroky v celé ekonomické integraci, které měli následovat až po sjednocení (konvergenci) národních ekonomik prostřednictvím celní unie a jednotného trhu. Ekonomiky států EU (a zejména eurozóny) však posledních deset let vlivem působení eura (nestabilní jednotné měny) naopak divergovaly a rozdíly jsou mnohem větší než na přelomu tisíciletí.

Zde se stala největší chyba – zavést jednotnou měnu pro odlišné národní ekonomiky států EU byl ekonomický nesmysl a doufat, že se vlivem jednotné měny ekonomiky sami jen tak sblíží, byla nezodpovědnost a bezbřehé zoufalství. Nyní po nás se vší vážností europolitici chtějí, abychom chybu zopakovali ještě jednou v mnohem větším rozsahu a zavedli navíc ještě jednotnou fiskální politiku. Účinek nebude jen dvojnásobný – bude zničující.

Přitom je to velmi prosté – ekonomiky států nebudou jednotné jen proto, že si to pánové v Bruselu přejí a schválí na toto téma příslušnou mnohosetstránkovou vyhlášku. Nikoliv! Pouze dlouhodobé působení jednotného a především volného (uvnitř EU) trhu mohlo mít za následek sjednocení ekonomik. Jenže naši evropští vůdci neměli dost trpělivosti a další kroky velmi uspěchali.

 EU měla a má v nastalé době svůj smysl, ale je zcela odlišný a opačný od toho, který nám je podsouván jako jediný možný. EU by měla být silná navenek – jednotná v zahraniční politice, v obraně (což bude v následujících letech velmi podstatné), při nákupu strategických surovin, při ekonomické ochraně svých vnějších hranic. Rozhodně by se neměla dále rozšiřovat, pokud chce dosáhnout alespoň nějakého stupně integrace. Měla by být ale zcela volná uvnitř – bez omezení a zbytečných regulací.  Tedy přesně pravý opak toho, o co se europolitici snaží posledních 10 let, kdy pouze a jen regulovali a omezovali vnitřní trh a nechali na jednotlivých státech jejich obranu, zahraniční politiku i nákup strategických surovin.

Velmi rád podpořím půjčku 90 mld. Kč na transformaci EU ve smysluplný svazek autonomních států, který nám bude zajišťovat především bezpečnost a dávat dostatečně velký ekonomický prostor v podobě volného a neregulovaného trhu, který bude stabilním zdrojem ekonomické prosperity netažené pouze dluhem. Investovat však tuto částku do projektu eura či eurovalu je pouze platba vyděračům ze současné EU. Je to poplatek za to, abychom byli přizváni ke stolu a mohli alespoň naslouchat tomu, jak se i o nás rozhoduje, jinak budeme odsunuti na okraj, mimo zájem EU.  Je to cena  na jednosměrnou vstupenku do ekonomického pekla. Jednosměrná!

Autor: Tomáš Balvín | úterý 13.12.2011 10:35 | karma článku: 32,88 | přečteno: 1798x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik