Jak mi Seznam ukradl e-mail

Nedávno se mi nepovedlo se přihlásit k e-mailu. Tu schránku jsem si u Seznamu zakládal před mnoha lety a byl to můj první e-mailový účet.V e-mailu toho už moc nebylo, ani sem nikdo nepsal, ale to není důležité.

 

Měl jsem u Seznamu certifikovaný profil na lide.cz, což je dnes již neexistující služba, nicméně ve webovém archívu lze dohledat.  Znal jsem se dokonce osobně s tehdejším produktovým manažerem, který u Seznamu pracoval, mimo jiné dělal i na specifickém vyhledávači clanky.cz, který jsem často využíval (zrušeno rozhodnutím Seznamu). Na základě toho jsem byl schopen doložit, že schránka je skutečně má.

Za problém pokládám fakt, že jsem heslo u schránky neměnil a ze dne na den bylo jiné, což jsem přikládal za možný problém hackerům, nebo útoku zevnitř. Policejní vyšetřování zjistilo, že jsem se ke schránce přihlašoval jen já z mé IP (ani to nemusí být pravda, Seznam mohl lhát), což by znamenalo útok zevnitř a změnu hesla v databázi člověkem z technické podpory.

Za problém pokládám fakt, že společnost Seznam mi již jednou pomohla (ačkoli dle slov toho člověka šlo o nestandardní postup), kdy došlo k úplně stejné situaci a prokázal jsem se odkazem na webarchív a svůj profil služby lide.cz, nyní Seznam říká něco jiného a tím není konzistentní ve svém postupování.

Policie má ve věci svázané ruce, protože nezjistila naplnění trestného činu ve věci (zde jde zamést stopy poměrně jednoduše, zvlášť pokud šlo o technicky zdatného člověka z podpory). Seznam krádež e-mailové schránky dokoná, ke věci se nevyjádří. Dovolte tedy prosím, abych se k ní vyjádřil já.

Zaprvé nedoporučuji nikomu žádný kontakt, registraci, ani nic podobného na doméně www.seznam.cz a už vůbec ne v oblasti obchodního kontaktu.

Zadruhé mějte prosím na paměti, že jakákoliv společnost může kdykoliv Vaši schránku odstavit, nebo Vám ji sebrat. Zvláště, pokud využíváte e-mail zdarma, například Gmail, Seznam, Yahoo, Centrum, Atlas a podobně.

Zatřetí jednou za čas si pro jistotu změňte hesla ke všem službám. Pokud je to nutné, pak i kontrolní otázky a odpovědi k nim.

Začtvrté nedělejte si iluze, že velké společnosti, nabízející zdarma své produkty pro komunikaci se k Vám budou v případě, že budete mít nějaký problém chovat profesionálně, nebo Vám dokonce pomohou věc (vy)řešit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Babický | úterý 5.3.2019 10:53 | karma článku: 26,29 | přečteno: 1719x