Proč Češi tak rádi okrádají cizince?

Proč se z některých číšnic a číšníků při pohledu na cizince stávají zloději? Již dříve jsem si všimla článků, kde Praha je cizinci vychválována až do té doby, co dojde řeč na služby - zejména obsluhu. Obsluha je často nepříjemná a cizince okrádá. Nechtělo se mi těmto článkům věřit a měla jsem tendenci je spíše obhajovat - určitě ten autor zrovna měl smůlu.

Jenže.. Nyní do Prahy přijeli moji přátelé z Itálie a byli během prvních dvou dnů již třikrát okradeni. Speciální akce najednou neplatili - účet uváděl jiné ceny, s pivy jim obsluha asi sama musela pomáhat, protože přesto že měli jen dvě piva, tak slečna tvrdila, že to bylo dvojnásobné množství. O tom, že pěna tvořila asi půlku sklenice ani nemluvě.

Abych nezmiňovala jen restaurace, tak další šok i pro mě byla návštěva směnárny Na Příkopech. Chtěli jsme vyměnit 100 Eur. Rozhodla jsem se je vyměnit sama, abych předešla dalším nepříjemnostem. Směnárna slibovala 0 % poplatky, ale.. Na tabuli byly dvě částky - pro výměnu 1000 Eur a víc a 1000 a míň. Dobře, mohl by zde být o něco rozdílný kurz, ale ne o 7 korun. Pod 1000 Eur zde byla částka 16 korun (a nějaké haléře) a nad 1000 Eur něco přes 23 korun. Paní asi byla překvapena, že jsem Češka, tak při otázce, kolik dostanu korun za 100 Eur mi řekla, že mi dá zvýhodněný kurz 22 korun za euro. Poté co jsme raději odešli k jiné směnárně méně viditelné pro cizince, jsme získali kurz 23,70.

Cítila jsem se pak sama trapně, i když já ty cizince neokrádám, že naše zem má tuto reputaci a tato reputace je pravdivá.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Kvasničková | pondělí 8.8.2011 8:12 | karma článku: 22,63 | přečteno: 1796x