Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to fér?

Mají dva měsíce prázdnin, neustále volno o vedlejších prázdninách a pracovní dobu 4 hodiny. A opět se jim zase bude přidávat? To je nehoráznost! Opravdu je to tak nefér, jak to vypadá?

Znovu se rozjíždí oblíbené téma celé naší společnosti: přidávání učitelům. V kontextu dnešní situace to vyzní ještě lépe, když v podstatě zbyde jen na ně. Jak je možné, že za tak krátkou pracovní dobu dostávají neustále přidáno? Když si někdy projdu komentáře ke článkům, divím se, že v tuto chvíli chybí přes 100 tisíc učitelů. Jejich snovou práci za balík peněz by chtěl prostě dělat úplně každý.

Jenže realita je jiná. Jak vlastně vypadá pracovní den běžného učitele. Pracovní den jim zpravidla začíná v 7:30, zaleží na začátku vyučování. V okamžiku, kdy školní zvonek odstartuje vyučování, začíná nekončící maraton. Mezi jednotlivými předměty jsou sice přestávky, ale i během nich je potřeba stále hlídat žáky. Mají možnost si vydechnout maximálně na 5 minut. Někdy není ani prostor si dojít na wc či sníst malou svačinu. V 11.45 padla? Ale kdeže! Na 1. stupni možná, ale to končí část přímé práce s dětmi. Po obědě začíná druhé kolo. Tentokrát s hromadou sešitů k opravení. Když se zadaří, může jich být i kolem 120, záleží na počtu žáků ve třídě. Pak ještě udělat přípravy na další den. Že si tuto práci učitelé nosí domů? Není se čemu divit. Škola je stále plná dětí, které jsou dost hlučné. A někdy je prostě nemožné se soustředit v tomto prostředí. Když se vše podaří, tak v 16:00 končí svou pracovní dobu. Ale většina učitelů pracuje celé dny, protože přípravy na vyučování mnohdy bývají velmi časově náročné. Po týdnu takovéto práce se každý už těší na vytoužený víkend. Učitelé musí být neustále ve střehu. Jsou bedlivě sledováni především rodiči a za každé malé klopýtnutí jsou okamžitě bombardovaní e-maily. A rodiče očekávají odpověď ihned, ne za 30 dní. Nejlépe i v noci. Platí si přece učitele ze svých daní!

Myslím si, že tato práce je draze vykoupena směšným platem. Příjem pedagogických pracovníků je veřejně dostupný na stránkách MŠMT. Cifry jsou uvedené v hrubém příjmu. Mezi učiteli neznám žádné kariéristy. Kam by také mohli postupovat? Vrcholový management školy v podobě ředitele má na poměry jiného sektoru také nízký příjem. Že řídí celou školu mnohdy se 150 zaměstnanci a 900 dětmi? To je přeci hračka, není důvod ho za to náležitě odměnit. Neznám žádného ředitele takto velké firmy, který by bral plat ve výši ředitele škol. Ale i učitel má obrovskou zodpovědnost za žáky, které jim rodič každý den svěří. Stačí malá chybička a může skončit ve vězení. Do toho se má neustále vzdělávat a být psychicky v pohodě někdy i po obrovském tlaku ze strany rodičů.

Není to jednoduchá práce, jak si někteří myslí. Je pouze pro velmi silné a odolné jedince. Učitel nevystačí s jednou přípravou 30 let. Doba se mění, nároky se mění, děti se mění. Je potřeba okamžitě odpovídat na požadavky společnosti a umět se rychle přizpůsobit. Hezky to bylo vidět při přechodu na online výuku. Že mají dva měsíce prázdnin? Ale kdeže! Učitel má 40 dnů řádné dovolené. V některých bankách už mají 35 dní. Takže to, co býval opravdu benefit, se stává běžnou praxí. Jen s tím rozdílem, že učitel má řízenou dovolenou. Prostě si ji nikdy jindy než o prázdninách vybrat nesmí. Neexistuje, že by vyrazil s rodinou k moři třeba v červnu, kdy to bývá levnější.

A Praha má už teď velký problém sehnat učitele. Za současného stavu si zde učitel za svůj příjem nepronajme pomalu ani garsonku. A že by ještě uživil rodinu? O tom si může nechat zdát. Ano, určitě v jiných regionech učitel platí za velmi dobře placené povolání. Jenže ve velkých městech tomu tak není. Tam má příjem srovnatelný s pokladní v supermarketu. V celém systému odměňování jsou na tom nejlépe v tuto chvíli důchodci a důchodkyně. Na kariérním žebříčku dosáhli nejvyšší mety a zároveň pobírají řádný důchod. Není se pak čemu divit, že učitelská populace stárne. Chybí motivace pro mladé lidi s rodinami.

Každý má ale možnost přispět ke zlepšení současného stavu. Stačí se přihlásit na pedagogickou fakultu, vystudovat pětiletý obor a vyrazit vstříc novým a lepším zítřkům…

Autor: Tereza Dufková | pondělí 20.12.2021 9:30 | karma článku: 25,34 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Tereza Dufková

Kovidová nadváha

Děti tloustnou. Prý za to může pandemie koronaviru. Není to ale spíš o rodině? Přeci já jako rodič můžu hodně ovlivnit to, co mé dítě bude jíst a kolik hodin stráví u počítačových her. Nebo i to mi kovid diktuje?

2.2.2022 v 11:30 | Karma: 8,88 | Přečteno: 445x | Diskuse| Společnost

Tereza Dufková

Turista alias obtížný hmyz

Počasí zrovna moc nepřálo, tak nás napadlo, že bychom si vyrazili s dětmi na Pražský hrad. Každý Čech přeci musí alespoň jednou za život navštívit kromě hory Říp i hrob Karla IV.

31.1.2022 v 12:43 | Karma: 28,86 | Přečteno: 897x | Diskuse| Společnost

Tereza Dufková

Právo hýbe světem

V poslední době mne překvapuje, kolik lidí kolem mne má perfektní právní povědomí o tom, co kdo smí a nesmí. Jakoby už nezáleželo na ničem jiném. Kam až to může zajít?

22.12.2021 v 11:46 | Karma: 18,13 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost

Tereza Dufková

Škola základ života

Všechno, co pravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Kniha R. Fulghuma mi připomíná směr českého školství podle některých „expertů“. Proč ji tedy navštěvovat, když nás jen zbytečně stresuje a zatěžuje nesmysly?

16.12.2021 v 11:41 | Karma: 20,05 | Přečteno: 354x | Diskuse| Společnost

Tereza Dufková

Co tedy rodič opravdu chce?

Donedávna jsem si myslela, že škola je především vzdělávací instituce. V poslední době se začínám přiklánět k tomu, že výuka už není primární funkce většiny škol. Učitelé na učení nemají čas.

8.12.2021 v 10:05 | Karma: 28,24 | Přečteno: 841x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1055x
Jsem máma 3 dětí, co se snaží objektivně koukat na svět. Učitelskou profesi v sobě občas těžko zapřu.

Seznam rubrik