Je to fér?

Mají dva měsíce prázdnin, neustále volno o vedlejších prázdninách a pracovní dobu 4 hodiny. A opět se jim zase bude přidávat? To je nehoráznost! Opravdu je to tak nefér, jak to vypadá?

Znovu se rozjíždí oblíbené téma celé naší společnosti: přidávání učitelům. V kontextu dnešní situace to vyzní ještě lépe, když v podstatě zbyde jen na ně. Jak je možné, že za tak krátkou pracovní dobu dostávají neustále přidáno? Když si někdy projdu komentáře ke článkům, divím se, že v tuto chvíli chybí přes 100 tisíc učitelů. Jejich snovou práci za balík peněz by chtěl prostě dělat úplně každý.

Jenže realita je jiná. Jak vlastně vypadá pracovní den běžného učitele. Pracovní den jim zpravidla začíná v 7:30, zaleží na začátku vyučování. V okamžiku, kdy školní zvonek odstartuje vyučování, začíná nekončící maraton. Mezi jednotlivými předměty jsou sice přestávky, ale i během nich je potřeba stále hlídat žáky. Mají možnost si vydechnout maximálně na 5 minut. Někdy není ani prostor si dojít na wc či sníst malou svačinu. V 11.45 padla? Ale kdeže! Na 1. stupni možná, ale to končí část přímé práce s dětmi. Po obědě začíná druhé kolo. Tentokrát s hromadou sešitů k opravení. Když se zadaří, může jich být i kolem 120, záleží na počtu žáků ve třídě. Pak ještě udělat přípravy na další den. Že si tuto práci učitelé nosí domů? Není se čemu divit. Škola je stále plná dětí, které jsou dost hlučné. A někdy je prostě nemožné se soustředit v tomto prostředí. Když se vše podaří, tak v 16:00 končí svou pracovní dobu. Ale většina učitelů pracuje celé dny, protože přípravy na vyučování mnohdy bývají velmi časově náročné. Po týdnu takovéto práce se každý už těší na vytoužený víkend. Učitelé musí být neustále ve střehu. Jsou bedlivě sledováni především rodiči a za každé malé klopýtnutí jsou okamžitě bombardovaní e-maily. A rodiče očekávají odpověď ihned, ne za 30 dní. Nejlépe i v noci. Platí si přece učitele ze svých daní!

Myslím si, že tato práce je draze vykoupena směšným platem. Příjem pedagogických pracovníků je veřejně dostupný na stránkách MŠMT. Cifry jsou uvedené v hrubém příjmu. Mezi učiteli neznám žádné kariéristy. Kam by také mohli postupovat? Vrcholový management školy v podobě ředitele má na poměry jiného sektoru také nízký příjem. Že řídí celou školu mnohdy se 150 zaměstnanci a 900 dětmi? To je přeci hračka, není důvod ho za to náležitě odměnit. Neznám žádného ředitele takto velké firmy, který by bral plat ve výši ředitele škol. Ale i učitel má obrovskou zodpovědnost za žáky, které jim rodič každý den svěří. Stačí malá chybička a může skončit ve vězení. Do toho se má neustále vzdělávat a být psychicky v pohodě někdy i po obrovském tlaku ze strany rodičů.

Není to jednoduchá práce, jak si někteří myslí. Je pouze pro velmi silné a odolné jedince. Učitel nevystačí s jednou přípravou 30 let. Doba se mění, nároky se mění, děti se mění. Je potřeba okamžitě odpovídat na požadavky společnosti a umět se rychle přizpůsobit. Hezky to bylo vidět při přechodu na online výuku. Že mají dva měsíce prázdnin? Ale kdeže! Učitel má 40 dnů řádné dovolené. V některých bankách už mají 35 dní. Takže to, co býval opravdu benefit, se stává běžnou praxí. Jen s tím rozdílem, že učitel má řízenou dovolenou. Prostě si ji nikdy jindy než o prázdninách vybrat nesmí. Neexistuje, že by vyrazil s rodinou k moři třeba v červnu, kdy to bývá levnější.

A Praha má už teď velký problém sehnat učitele. Za současného stavu si zde učitel za svůj příjem nepronajme pomalu ani garsonku. A že by ještě uživil rodinu? O tom si může nechat zdát. Ano, určitě v jiných regionech učitel platí za velmi dobře placené povolání. Jenže ve velkých městech tomu tak není. Tam má příjem srovnatelný s pokladní v supermarketu. V celém systému odměňování jsou na tom nejlépe v tuto chvíli důchodci a důchodkyně. Na kariérním žebříčku dosáhli nejvyšší mety a zároveň pobírají řádný důchod. Není se pak čemu divit, že učitelská populace stárne. Chybí motivace pro mladé lidi s rodinami.

Každý má ale možnost přispět ke zlepšení současného stavu. Stačí se přihlásit na pedagogickou fakultu, vystudovat pětiletý obor a vyrazit vstříc novým a lepším zítřkům…

Autor: Tereza Dufková | pondělí 20.12.2021 9:30 | karma článku: 25,34 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Tereza Dufková

Kovidová nadváha

2.2.2022 v 11:30 | Karma: 8,88

Tereza Dufková

Turista alias obtížný hmyz

31.1.2022 v 12:43 | Karma: 28,86

Tereza Dufková

Právo hýbe světem

22.12.2021 v 11:46 | Karma: 18,13

Tereza Dufková

Škola základ života

16.12.2021 v 11:41 | Karma: 20,05

Tereza Dufková

Co tedy rodič opravdu chce?

8.12.2021 v 10:05 | Karma: 28,24