Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komentář k volbám

Když se dívám na volební preference, jímají mne dva pocity. Na straně jedné závidím těm, kteří mají jasno. Na straně druhé cítím depresi, při pohledu na grafy předvolebních průzkumů.    

Protože mi ježí srst bilboardy a stupidní hesla na předvolebních reklamách, házejících špínu po druhých a lhoucích, pardon, slibujících cokoliv, na co má volič slyšet, rozhodl jsem se přistoupit k celé věci vědecky. Vygúglil jsem volební kalkulačku a zodpověděl předhozené otázky. Výsledky nejsou nezajímavé. V tomto případě jsem sice nedocílil nadpoloviční shody s žádnou stranou. Ale k poloviční shodě jsem se dopracoval u Pirátské strany a KSČM, to bylo první překvapení. Zhruba třetinová shoda byla u Občanů a Svobodných. Hlavní lídři skončili +/- 10 procent kolem neutrální zóny. Tak vysoká shoda s Komunisty a jejich korelace se Svobodnými mne ale trochu zarazila. Je fakt, že některé otázky bych formuloval jinak a některé mi tam třeba chyběli. Že by nebyl problém ve špatných odpovědích, ale ve špatných otázkách?

Pojďme dál; na stránkách pro náš kraj jsem nalezl jinou kalkulačku. Opět jsem proklikal hafo otázek. U některých jsem byl na pochybách/rozpacích. Třeba jestli preferuji dražší dopravu ČD, nebo bych preferoval autobusy. Je jasné, kam ta otázka míří, ale zrovna v tomto krajském městě je pro mne železniční doprava výhodná protože je rychlejší a jistější (nebude stát v koloně dvacet minut navíc a já stihnu další spoj), takže ji občas preferuji. Chápu, že jinde může být ztrátová a dublující autobusové linky. Jenže jak zodpovědět takovou otázku?

Nebo si říkám: Co kdyby tam byla otázka souhlasíte s reorganizací hromadné dopravy ve vašem městě? Nedávný příklad Prahy ukazuje, že reorganizace byla dopředu veřejností odmítnuta. Po cca 14 dnech od jejího spuštění byla přijata a pokud jsem sledoval reakce, nebyla vnímána negativně, tedy spolehnout se na názor veřejnosti může být ošidný.

Tato druhá kalkulačka dopadla diametrálně jinak. Nadpoloviční shody jsem dosáhl se Svobodnými. Za zmínku stojí ještě Koruna Česká a DSSS, u obou byla shoda více jak 20%. Ostatní se pohybovali pod hranicí shody 10%. Čili spíše neshoda.

Zdá se, že sázka na vědecké metody nemusí mít přesvědčivé výsledky. Jinými slovy, vědecký přístup se jeví na prd. Kdybych mohl, tak bych zakázal reklamu, bilboardy a stupidní hesla (za ty prachy). Raději bych si přečetl jedny předvolební noviny, kde by byli jednotliví kandidáti (ano, každý ať kope sám za sebe) představeni. A klidně tam mohou být i matadoři, kteří dosud měli opratě v rukou. A taky bych tam rád viděl kvalitní práci novinářů, nestranné shrnutí toho, co se povedlo i nepovedlo (ať si to každý nemusí hledat). A ti kandidáti se k tomu mohou vyjádřit. Ne kritizovat, ne slibovat, ale srozumitelně vyložit své karty. Pak si můžou udělat předvolební meeting, kam příjdu a mohu se zeptat na to, čemu jsem v novinách nerozuměl. Lépe by se mi volilo. Přeplněná dopisní schránka reklamních letáků na politické strany mi vadí.

Ale co mi vadí nejvíce a působí deprese: předvolební průzkumy agentur. Všichni jsou znechucení politikou v naší zemi, parlamentní strany nám za x let předvedly, co dokážou. Pro mne jsou nevolitelní. Žádné menší zlo. Přesto stále získávají takové preference, že si musím klást otázku: kdo je volí? Ta většina znechucených, otrávených voličů? Jestliže nemám koho volit, zařídím to tak, aby můj hlas nedostal ten, koho určitě volit nechci. Nebo volím, koho opravdu chci, ne menší zlo. A pakliže ty průzkumy nelžou (a já mám důvodnou obavu že ne), můžeme si odpovědět na otázku v písničce Za co, panebože, za co: Za to, že neumíme volit.

Autor: Teodor Johan | neděle 7.10.2012 16:30 | karma článku: 13,75 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Teodor Johan

grafické vyjádření vlivu čtenosti na karmu, zohledňující počet hodnotících a nehodnotících

pro ty, kteří se snaží své písemné projevy realizovat formou blogu, je zpětná vazba defacto dvojí: čtenost a karma. dalo by se namítnout, že k nim patří rovněž i diskuze, nicméně proti této námitce si dovoluji vznést výhrady.

3.7.2017 v 0:50 | Karma: 13,47 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ostatní

Teodor Johan

Pozor! Velká prázdninová soutěž právě začíná!

Ve spolupráci s neziskovou organizací Všude dobře, v Evropě nejlépe vypissujeme velkou celoprázdninovou soutěž o hovnotné ceny. Zapojte se i vy! Napětí při hře a odměna na jejím konci stojí za tu trochu vašeho úsilí!

2.7.2017 v 20:00 | Karma: 8,99 | Přečteno: 128x | Diskuse| Společnost

Teodor Johan

Malá poznámka k velkému útoku

"Prosím Vás, já jsem si ještě vzpomněla, že jsem se Vás nezeptala, jestli máte důkazy. Máte důkazy?" "Jistě." "A mohla bych je vidět?"

7.4.2017 v 10:40 | Karma: 43,53 | Přečteno: 2847x | Diskuse| Politika

Teodor Johan

Bacha, řádí nová epidemie!

Po hrozbě prasečí chřipky, ptačí chřipky a viru zika zahajuje vítězný pochod světem zbrusu nová epidemie. Zatím se o ní hovoří velmi neurčitě, dalo by se až říci, že se téměř tají, protože se o jejím šíření dohromady nic neví.

26.2.2017 v 17:30 | Karma: 30,72 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Teodor Johan

Jak.to.vidím.já

Již nejméně dva týdny se zde blogeři -v jakémsi negativním konsenzu- vyjadřují unisono k tématu kvót. Dalo by se říci, že jen velmi málo návrhů Evropské komise dokázalo vzbudit u místních blogerů takový odpor.

31.5.2015 v 6:00 | Karma: 27,68 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 732x
Možná časem bloger

Seznam rubrik