Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Avatar is it!

Nejedná se o reklamu na nový drink. Ani recenzi nového filmu páně Camerona. Avatar to je obraz, reprezentace uživatele. Jakýsi můj zástupce nejen v počítačovém světě. A proč tak najednou, před vánoci? Protože mne vyprovokovali. Tímhle .

Chtěje si před vánoci trošku nalít (optimismu), začetl jsem se do výše zmíněného článku se slibně znějícím titulkem. Musím říct, že je zmáknutý profesionálně, kdybych trochu nesledoval dění, byla by pro mne v tuto chvíli volba prezidenta jasná záležitost. Jenže moje smůla je, že nechrápu, když se kecá. A tak, přestože má pan kandidát v některých věcech pravdu, snaží se nám tam podstrčit něco navíc. Takovou přidanou hodnotu.

Dovolím si to shrnout (pokud někdo článek nečetl, může mu shrnutí prospět). Pan kandidát sice nesouhlasil se jmenováním paní Peak, ale teď je důležité vychladit hlavy a dohodnout se jak dál. Vlastně nebylo chybou, že odvolala Picka, ale že to neudělala až za měsíc.

Také má pravdu v tom, že v množství několika set lidí se musí objevit nějaká ta zbloudilá ovečka (zde konkrétně lotr). Jenom se mi nezdá, že by se parlament měl zaplnit náhodným výběrem vzorku populace, ani to není obdoba povinné školní docházky. Parlament, to by měla být spíš výkladní skříň než zrcadlo národa.

Ani evropská unie to podle něj nepřepálila, prostě občas dělá blbou politiku. Ale kterápak instituce je bezchybná, že ano? S tím se také dá souhlasit. Náš společný cíl je integrace. Jenom mne napadá, jestli se potíže růstu už nestaly spíše růstem potíží. Raději to nebudu komentovat.

Dále se naznačuje, že amnestie v r. 1990 nebyla promyšlená. Nicméně amnestie je potřeba pro nesmyslně plné kriminály. Kohopak se má vlastně amnestie týkat pane kandidáte? (v tom odkazu mne zaujal fakt, že 59.6% dospělých vězňů ve věznicích jsou osoby romské národnosti). Neplatičů alimentů? Nebo pana Smetany?

Konečně jsem se pročetl k tomu, že blbá nálada je bezdůvodná. Ano, vláda dělá chyby. Ano, snížily se příjmy. Hospodářská situace je nevalná. Ale v porovnání s jinými zeměmi... (Asi se myslí Etiopie a Uganda.) Znáte herce Steva McQueena? V jednom filmu říkal vtip o chlápkovi, co skočil z mrakodrapu. A někdo ve čtvrtém patře zaslechl při průletu toho chlápka, jak si pro sebe říká : "Zatím je to dobrý." Nechci tady rozebírat, proč se mi vybavil právě tento vtip. K poplácání se po ramenou a k překvapení nad úspěšností českých firem panem kandidátem mi vytane v mysli ono slůvko navzdory. (Jak hřejivé, že jsme úspěšnější víc, než si myslíme - jen kdybych na ten bonmot nebyl alergický víc, než si myslíte.)

Když přemýšlím nad tím, v co se nám změnila volba prezidenta (Žid-Rakušák-Avatar), musím říct, že sice piju kávu, ale nemám rád, když mi ji někdo leje do krku. Pokud je někdo mediálně protěžován či finančně hýčkán, (protože někdo správný si vybere a vsadí na svého koně) pak říkám: nechci jej. Nechte si vaše koně. Já si chci vybrat někoho vámi neprotěžovaného, někoho, kdo se nám třeba zatím nestihl historicky znemožnit, ale tu šanci si také zaslouží - víc, než si myslíte.

Protože to není o kvalitě dostihových koní. Ale o schopnosti někoho vnutit mi myšlenku: tohoto chceš volit. A je mi to servírováno na zlatém tácku.

Proto když se podívám dnes do seznamu kandidátů, napadá mne prázdná obálka - což ale není řešení - nebo pan Franz. Prezident není premiér. Pokud nebudou posíleny jeho pravomoci, mohu zjednodušeně říci, že mne vlastně jen zastupuje a reprezentuje. Ano, je to prezident "naslepo", zatímco v případě druhých kandidátů "máme jasno". Ale pokud mne paměť neklame, pan Havel také neměl mnoho státnických zkušeností a jak se nám to teď hezky přejmenovává v českých aglomeracích. Takže nepředbíhejme. Pan Franz není horší než kterýkoliv jiný kandidát. A systém jej - zdá se - zatím neasimiloval. Nebyl nikdy profesionálním politikem. Není vyvoleným žádné profesionální stáje. Je tedy vhodným kandidátem: pro toho, komu neprošel jeho kandidát; pro ty, kteří chtějí pojmout volbu jako formu protestu - upozornit, že theatre má tuto sezonu na programu zase frašku; pro ty, kteří chtějí, aby prezident byl výjimečná osobnost; nebyl komunista, zkrátka mne napadá dost dobrých důvodů.

A pokud jde o image - Češi by bezesporu měli prvenství. A já jsem si za dvě hodiny filmu na národ Na´vi zvykl bez problémů.

No nic, původně jsem chtěl psát nějaký vánoční blog. Přeju všem krásné prožití svátků.

Autor: Teodor Johan | neděle 23.12.2012 15:40 | karma článku: 7,65 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Teodor Johan

grafické vyjádření vlivu čtenosti na karmu, zohledňující počet hodnotících a nehodnotících

pro ty, kteří se snaží své písemné projevy realizovat formou blogu, je zpětná vazba defacto dvojí: čtenost a karma. dalo by se namítnout, že k nim patří rovněž i diskuze, nicméně proti této námitce si dovoluji vznést výhrady.

3.7.2017 v 0:50 | Karma: 13,47 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ostatní

Teodor Johan

Pozor! Velká prázdninová soutěž právě začíná!

Ve spolupráci s neziskovou organizací Všude dobře, v Evropě nejlépe vypissujeme velkou celoprázdninovou soutěž o hovnotné ceny. Zapojte se i vy! Napětí při hře a odměna na jejím konci stojí za tu trochu vašeho úsilí!

2.7.2017 v 20:00 | Karma: 8,99 | Přečteno: 128x | Diskuse| Společnost

Teodor Johan

Malá poznámka k velkému útoku

"Prosím Vás, já jsem si ještě vzpomněla, že jsem se Vás nezeptala, jestli máte důkazy. Máte důkazy?" "Jistě." "A mohla bych je vidět?"

7.4.2017 v 10:40 | Karma: 43,53 | Přečteno: 2847x | Diskuse| Politika

Teodor Johan

Bacha, řádí nová epidemie!

Po hrozbě prasečí chřipky, ptačí chřipky a viru zika zahajuje vítězný pochod světem zbrusu nová epidemie. Zatím se o ní hovoří velmi neurčitě, dalo by se až říci, že se téměř tají, protože se o jejím šíření dohromady nic neví.

26.2.2017 v 17:30 | Karma: 30,72 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Teodor Johan

Jak.to.vidím.já

Již nejméně dva týdny se zde blogeři -v jakémsi negativním konsenzu- vyjadřují unisono k tématu kvót. Dalo by se říci, že jen velmi málo návrhů Evropské komise dokázalo vzbudit u místních blogerů takový odpor.

31.5.2015 v 6:00 | Karma: 27,68 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 732x
Možná časem bloger

Seznam rubrik