Vůně léta (pro nevěstu)

Stačilo jen, aby se kouzelná vůně rozlila do její mysli a celý svět se náhle rozzářil. Obraz jejího okolí se v okamžiku změnil, jen tak. Najednou byl jasnější a barevnější, klidnější i veselejší. Najednou to byl svět harmonie, ve kterém ona byla nádhernou zářivou bytostí, ona i všichni kolem, hlavně on. Byl to svět, ve kterém má každičká bytost svůj smysl, každičký předmět, každičký detail.

Vůně létaKlára Tenarová

Jeden impulz a všechno je tak, jak má být.

Už měla vycvičený nos a věděla, které vůně jí jsou příjemné a které ne. Ty oblíbené si vychutnávala s potěšením a vášní, oddávala se jejich kouzlu a nechávala se jimi unášet až do světů, kde se sny stávají skutečností. Stále hledala nové a nové kombinace a libovala si v tom, jak jsou úchvatné. Objevovala dosud neobjevené esence. Čichala k lahvičkám, stejně jako ke květinám, bylinkám, trávě nebo listům stromů. Vnímala vůně kolem sebe a nechávala se jimi inspirovat.

Léto je pro snílky opojně krásné a plné úžasných esencí.

Sluncem zalité dny jsou provázeny vůní sena a bylin, vůní pohody i rozverností. K létu patří i svěžest jemných dešťových kapek, vůně rána v mléčném oparu nebo čistota vzduchu po letní bouři. Léto je vůní lesa i radostí z nalezených hřibů. Je vůní lahodných jahod i ovocných koktejlů, vůní osvěžujících okurek nebo chutných melounů. Léto voní jako šťavnaté meruňky a je hravé jako barevné kuličky rybízu z babiččiny zahrádky. Rozsah letních vůní nemá žádné hranice, stejně jako lidské sny, představy, pocity či myšlenky.

Léto je bláznivé a jeho vůně taky. Voní po dálkách, dobrodružství i odpočinku. Letní vůně připomínají vyprahlé pouště i blankytné vlnky osvěžujícího moře. Jsou naplněné slunečními paprsky. Jsou exotické a smyslné, sladce omamné i příjemně povzbuzující.

V tento nezapomenutelný den to byla delikátní vůně něžné vanilky, vůně pozoruhodných květů tropického lesa snoubená s kokosovým ořechem, vůně připomínající bělostné písečné pláže, tělo odpočívající pod stínem palem, planoucí srdce i spokojenou duši.

Byla to vůně dětských snů i jemného závoje éterických víl. Byla to povznášející vůně připomínající krásu smyslných květů orchideí, vůně plná vzrušení i něhy. Byla to vůně romantická i vyzývavá současně, vůně čisté lásky i vášnivých prožitků. Byla to esence, která přesně vyjadřovala jeho pocity. Přinesl jí tuto vůni, aby je odhalil. Dal ji voňavou skleněnou lahvičku, aby celý její svět obrátil vzhůru nohama. Říkal jí nevěsta.

Třpytivou skleněnou krásu provázela kouzelná vůně léta, vůně života, vůně nepopsatelných pocitů. Jeden pohled do očí, letmý dotek rukou a najednou bylo všechno jinak. Jedna vůně a všechno dávalo smysl. Svět byl bezmezně krásný a léto mělo být nekonečné.

Autor: Tenarová Klára | středa 7.8.2013 10:21 | karma článku: 6,88 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Tenarová Klára

Už se netrap, můj příteli,

18.9.2013 v 12:16 | Karma: 9,55

Tenarová Klára

A stejně chci psát o lásce

10.9.2013 v 12:52 | Karma: 7,95

Tenarová Klára

Nebuď ovce!

3.9.2013 v 16:09 | Karma: 9,88

Tenarová Klára

Vážně to chceš vědět?

28.8.2013 v 13:30 | Karma: 9,30

Tenarová Klára

Hledej ve svém srdci

12.8.2013 v 18:02 | Karma: 8,63