Vinohrady vs. Vršovice - aneb i zde se pěstovalo víno

V Praze je spousta neprávem opomíjených, často velmi krásných a perspektivních lokalit, které mají mnohé co nabídnout. 

Každý zná Vinohrady, ale jen málo lidí zná staré Vršovice 

Ačkoliv i zde se pěstovalo víno. Staré Vršovice katastrálně spadají pod Prahu 10 a nachází se v blízkosti 2 městských parků - Heroldových a Havlíčkových sadů.  Z hlediska architektury, kulturní tradice, bohaté občanské vybavenosti a blízkosti stanice metra trasy „A“ je tato část Vršovic zcela srovnatelná s prestižními Vinohrady, na které ve své severní části navazuje. Na rozdíl od Vinohrad tady ale ve většině ulic nejsou „modré zóny“ a dá se volně parkovat. 

Ceny nemovitostí jsou ve Vršovicích, na rozdíl od zmíněných Vinohrad, podstatně nižší, v některých případech až o desítky procent. To vše jenom proto, že to není "dvojka", ale "desítka".

Vzhledem k tomu, že realitní servery umožňují vkládání nabízených nemovitostí na základě adresy, zobrazuje se tato lokalita jako Praha 10. Často tak může nastat situace, že dva sousedící domy mohou být každý v jiném zařazení, jeden jako Praha 2 (Vinohrady), druhý jako Praha 10 (Vršovice). Lidé, kteří se ve svém výběru zaměřují pouze na centrální lokality se pak zbytečně ochuzují o další zajímavé nabídky.

Znám spoustu lidí, kteří ačkoliv jsou rodilými Pražáky, Vršovice neznají nebo znají pouze Eden nebo nepěknou panelovou zástavbu podél ul. Vršovická. Celé Vršovice mají přitom 37 tisíc obyvatel (pro srovnání jako jihočeský Tábor) a rozprostírají se na rozloze několika kilometrů.

Pokud jste z Prahy a řešíte otázku bydlení, nenechte se odradit tím, že "Vinohrady jsou jenom pro vyvolené". Možná objevíte srovnatelnou nemovitost o pár ulic níže a o pár stovek tisíc i milionů levněji. Vřele doporučuji, zajděte si v sobotu ráno na kávu do některé z kaváren v Kodaňské ulici, projděte Heroldovými sady dolů k Moskevské třeba pro čerstvé koblížky a pak s novinami v ruce na některou z laviček do Havlíčkových sadů. Budete mile překvapeni.

Autor: Pavla Temrová | sobota 15.6.2013 11:32 | karma článku: 8,89 | přečteno: 781x