Ta naše povaha česká...

Včera jsem se v jednom hobby centru u Liberce potkala se svým starým kamarádem z dětství, který se živí zahradní architekturou. Má malou firmu a svojí práci má rád, většinou...

Nevěřila bys, proč jsem dneska tady“, pronesl, když jsme doprobrali děti. „Dva týdny jsem trávil s projektováním jedné zahrady kousek odsud.  Kreslil jsem mu (klientovi) několik návrhů, třikrát jsme spolu byli vybírat materiál, řešil jsem mu i ryby do jezírka. Hodiny jsme vybírali sazenice do živého plotu. Pak odjel na dovolenou a když se vrátil, oznámil mi, že se mu to rozleželo v hlavě a že si tu zahradu raději udělá sám, ať se prý nezlobím. Přitom jsme si předtím plácli a dostal i dobrou cenu, aby byl spokojený. Ještě že mi vzali zpátky ten stavební materiál, sice voucherem na příští nákup, ale i tak jsem rád.."„ Bylo mi ho líto, ale to je prostě Míla, napadlo mě. 

Možná sis to měl lépe ošetřit, třeba chtít za svoji práci / materiál zálohu“, odpověděla jsem.  Kamarád se rozčílil, že už to ví taky, ale že to nebyl žádný chudák (ten klient), vila u Ladronky, luxusní materiály, prý žádná imitace, zkrátka klient byl náročný ve všech směrech. Tahle realizace zahrady se týkala jeho nové chalupy v blízkém lyžařském středisku „Pochopil bych, kdyby neměl peníze, ale tohle nebyl ten případ. Nejvíc mě dostalo, když jsem byl u něj dneska ráno na chalupě vyzvednout svoje věci, měl tam už nějakého Východoevropana, který mu dělal výkopy přesně podle mého návrhu. Prostě mě využil a odhodil, připadal jsem si jako d...a. Roky jsem makal v Německu, dělal různé práce na desítkách zahrad, ale tohle by si tam nikdo nedovolil.  Lidského času si tam váží“, dodal sklesle. 

"A co vlastně děláš ty v libereckém hobby centru?" zeptal se Míla, když jsme se loučili u kas. "Protože v horské chalupě, kterou jsme si kousek odsud na týden pronajali, je sice hezký krb, ale u chalupy je shnilé a mokré dřevo, které vůbec nehoří. Respektive suché dřevo u chalupy je, ale majitelka ho má zamčené v kůlně pro vlastní potřebu a nechce nám ho prodat, že prý nemá od kůlny klíč"... Tak jsme si ho přijeli koupit sem, sice výlet na 40 km (20 tam a 20 zpět), ale co naděláme.. horská chalupa bez krbu, to není ono.

 

Autor: Pavla Temrová | pátek 14.3.2014 8:19 | karma článku: 13,15 | přečteno: 802x